En fordel med å jobbe i bokhandel er at man får tilgang til en masse bøker. Man kan lese seg både grønn og blå på både nye og gamle bøker. En ulempe med å være bokhandler er at man faktisk leser seg både grønn og blå på mange bøker og det er fort gjort at bøkene glir litt i ett med hverandre.

En elv en gang

En elv en gang

Dermed føles det som en stor gave når man kommer over en bok helt utover det vanlige. Boken En elv en gang er akkurat en slik bok. Den handler om Margo som reiser med båten sin via elvene i det sørlige Michigan i USA. Fra omslaget å dømme kan det se ut som om dette er en ”sann historie fra virkeligheten” som omhandler en stakkars foreldreløs 16-årig jente som blir utsatt for overgrep og vold. Det er absolutt så langt fra man kommer denne boken!
Hovedpersonen Margo er riktignok en foreldreløs 16-årig jente, som blir utsatt for vold og overgrep. Men hun er samtidig en usedvanlig sterk person som mestrer tilværelsen i naturen ved sitt sanne skyttertalent og kunnskap om jakt. Hun gjør elven om til sitt hjem da hun bestemmer seg for å lete etter moren som dro sin vei. På veien møter hun både hjelpsomme personer og farlige personer, men man er alltid trygg på at Margo klarer seg. Hun har en enestående teft, agerer etter sin egen logikk og klarer seg mot alle odds.

 

Margo minner ikke så rent lite om Katniss i trilogien Dødslekene til tross for at dette er en helt annen historie.  Forfatteren Bonnie Jo Campbell, amerikansk og romandebutant, fører oss gjennom Margos reise med et selvsikkert, flytende og ikke minst presist språk som gjør Margos reise til noe helt utover det vanlige. Det utsøkte språket og komposisjonen skriver romanen rett inn i amerikansk litteraturhistorie. Man assosierer Margo med Huckleberry Finn og hans klassiske elvereise, miljøet med Cormack McCarthy’s romaner, skrivestilen som Hemingway.. Med andre ord, man kan trygt sette seg i godstolen og føle man leser en klassiker.

Skrevet av Camilla Wimmer, kundesenter Norli Bokhandel