En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Nå leser jeg en ungdomsroman jeg har fått tilsendt av Gyldendal, nemlig Farlige spor av Kjersti Scheen. Vaskeseddelen kan friste med følgende: Tre uker familiesommer på en øy uten nett og mobil, neppe noe Victor ser fram til akkurat … Men så øyner han et lite håp om at ukene ikke blir så kjedelige likevel når mørkkledde Vero åpenbarer seg. Sammen med tvillingene Thea og Trym oppdager Vero og Victor at noe mystisk skjer på den døsige ferieøya. Noe som først er ser ut til å være noen uskyldige spor, viser seg å bli skumle. Og hva er det egentlig med Vero? Vet hun noe om dette farlige som de andre ikke vet?

Har ikke kommet så langt enda, men dette ligger an til å bli en enkel og antageligvis spennende bok for ungdom. Så langt opplever jeg ikke at dette er en typisk “young adult”-bok som lett kan nytes av litt eldre lesere også, men sånn har jeg det generelt med norsk ungdomslitteratur. Er det bare meg, eller er det et større skille mellom “voksne” og “barn” i norsk skjønnlitteratur enn i utenlandsk (amerikansk og britisk)? Får en langt større enten/eller-følelse når jeg leser norske forfattere… Men det kan hende det bare er meg.

Smakebiten kommer i allefall fra side 44 (og jeg har følelsen av at det mangler et ord her, men det er nå sånn sitatet er):

– Vi må ut av krattet, fort! sa Vero, og før han visste av det, var hun borte ved åpningen ved det bratte berget, bøyde tornekvistene til side og gikk ut.
Han skyndte seg etter henne.