Da er september måned kommet godt i gang, og det samme er bokhøsten. Denne måneden kjennetegnes ved at flere, store norske forfattere kommer med nye utgivelser. Det er også mye spennende både på sakprosa – og krimfronten.
Her er en oversikt over noen av bøkene som utkommer denne måneden:
Per Petterson kommer endelig med en ny roman. Petterson slo for alvor igjennom i 2003 med romanen Ut og stjæle hester, og boken har mottatt flere prestisjefylte priser. Det er fire år siden Petterson sist kom med ny roman. Jeg nekter forventes i salg rundt 21. september. Ingvar Ambjørnsen er også klar med ny roman. Natten drømmer om dagen kommer snart i salg.
Sluk er tittelen på Lars Saabye Christensens nyeste roman. og her møter vi forfatteren Funder. Et av temaene i romanen er trofasthet. Heidi Linde kommer også med ny roman denne måneden. Agnes i senga handler om 32 år gamle Agnes, som er blitt forlatt av kjæresten. Toril Brekke er klar med En blå kjole fra Herr Hitler. Her møter vi Liv og Irma, som begge bærer på ting de opplevde under 2. verdenskrig.
Hauk og due er Henrik H. Langelands oppfølger til Verdensmestrene. Vi befinner oss ved starten av 1990-tallet i Oslo, og møter igjen karakterene fra Langelands forrige roman. Boken har akkurat utkommet. Ingelin Røssland utkommer med Kirsebærsnø.
I Nattgjengar av Siri M. Kvamme handler det om Aksel som har forsvunnet, og om Ellie som fremdeles venter på at han skal komme tilbake igjen. Kvammes første roman, Vinterhjerte, fikk meget god mottakelse. En annen forfatter som opplevde gode kritikker for sin debutroman, er Kjersti Annesdatter Skomsvold. I september kan du lese hennes andre bok, Monstermenneske. Anne Gjeitanger er aktuell med The love book.
I novellesamlingen Kropp og sinn av Jan Grue kan vi lese fortellinger om kroppen, og Helene Guåker har gått fra Cappelen Damm til Piratforlaget hvor hun utkommer med Pølsefabrikken. Marita Fossum har flere utgivelser bak seg. Denne gangen har hun skrevet Et siste kyss, som handler om barnløse Adrian. Romanen har. i følge forlagets omtale, også elementer av en spenningsroman. Line Berg er klar med novellesamlingen Skrottene.
Syngja av Lars Amund Vaage handler om det å leve med et barn som er autistisk. Heidi Marie Kriznik er aktuell med Du kan sove her, en annerledes kjærlighetshistorie.Luftorkester av Are Frode Søholt er siste del av en dikttrilogi. Søholt døde brått i januar i år. Juritzen forlag har samlet flere av de beste tekstene til Odd Børretzen i samlingen Helt all right.
Det er også flere romandebutanter som er klare denne måneden. Marianne Storberg har skrevet den historiske romanen Brevet fra Betsy. Vi befinner oss i 1847, og møter blant andre billedkunstneren Hans Gude. Bård Nannestand gjør sin debut med Da Henrik Husten kom hjem, og Karin Bjørset Pedersen debuterer med Julebrevpikene.
Anlaug Sanderød debuterer med Ulvehunger, hvor vi blant annet møter på et gjenferd langs Akerselven, og Rannveig Leite Moen debuterer med Ord for hva jeg er nå finnes ikke. 2. verdenskrig står sentralt i Astrid Rosenfelds debut Adams arv. Ida Hegazi Høyer debuterer med Under verden.
Blant de oversatte romanene som utkommer denne måneden, hersker det liten tvil om at en av titlene det vil bli størst etterspørsel etter er Cecilia Samartins Doña Maria. Samartin er i Norge nå, og skal ut på en omfattende bokturne. Andre boken i suksesserien Fifty Shades, Fifty Shades: Bundet, utkommer i midten av september. En annen erotisk romansuksess står forfatter Sylvia Day for. Hennes Crossfire – trilogi selger i store opplag på engelsk, og første bok i denne serien, Bare for deg, kommer på norsk denne måneden. Har du Fifty Shades of Grey – abstinenser, kan dette være boken for deg.
Jennifer Cody Epstein har hatt stor suksess med Maleren fra Shanghai. Boken har ligget lenge på de norske bestselgerlistene. Denne måneden kommer Epstein med en ny roman; Når himmelen faller ned. Hun kommer også på Norgesbesøk denne måneden.
Den norske pocketutgaven av Hakawati av Rabih Alameddine har solgt i store opplag. Nå kommer en ny bok av forfatteren, og den heter En overflødig kvinne. Vandrefalken av Jamil Ahmad har handling fra Pakistan og Afghanistan, og i Sommerfugl i lenker har forfatter Zinat Pirzadeh skrevet om sitt liv. Boken har vært veldig populær i Sverige.
Mange venter spent på oppfølgeren til Ken Folletts historiske romanverk Kjempenes fall. I september kommer Vinter over verden. De uskyldiges kirkegård av Andrew Miller har vunnet en lang rekke priser. Front forlag utgir boken denne måneden. Bloggeren bak Hardulest har skrevet om den engelske utgaven av boken her. Ravnene av Thomas Bannerhead er også prisbelønt, og det er Gyldendal som står for denne utgivelsen. Det kommer også ny utgivelse fra Philip Roth: Indignasjon heter den.
Tilhengere av historiske romaner kan blant annet glede seg til romaner som Margarets frihet, Stockholm Octavo, Netter av sjasmin, En elv av røyk, Profetene i Evighetsfjorden, Kaptein John Emmetts hjemkomst og Den hvite fjæren. Det kommer også nye utgivelser i flere historiske serier, blant annet Ørnen og ulvene av Simon Scarrow, Imperium 3; Kampen mellom rikene av Sam Barone, og Natten og lyset, bok to i den kritikerroste serien om nonnen Hildegard.
Vendetta forlag har skaffet seg en lang rekke gode titler innen fantasy og science fiction sjangeren, og i september gir de ut Robopokalypse. Stephen Spielberg jobber med en film basert på romanen. Wilfred Price er forfatter Wendy Jones’ debut. Romanen har fått strålende tilbakemeldinger, og handler om begravelsesagenten Wilfred som frir til en jente han ikke kjenner. Samme forlag som gir ut denne romanen, gir også ut Selv hundene av Jon McGregor.
Mia Ajvide er gift med spennings – og grøsserforfatter John Ajvide Lindqvist, og i likhet med sin mann skriver hun også romaner. Nå kommer en av den ut på norsk, nemlig De glemtes forbund. Dy Plambeck er aktuell med Gudfar. I Den blå døren av Lise Kristensen, befinner vi oss i en japansk fangeleir under 2. verdenskrig.Vi får ny utgivelse fra Don DeLillo: Engelen Esmeralda. Det kommer også ny roman fra Salman Rushdie på norsk denne måneden: Joseph Anton, og vi kan stifte bekjentskap med Kattens bord av Michael Ondaatje.
Hvis du likte Vindens skygge og Engelens spill av Carlos Ruiz Zafon, kan du glede deg til å møte karakterene fra de forannevnte bøkene igjen i Himmelens fange. Alt må vike for natten av Delphine de Vigan ble en stor sensasjon da den utkom i Frankrike. I romanen skriver Vigan om moren sin. Det blir ny roman fra Nora Roberts, og denne har fått tittelen Flammehav. Tilgivelse av Patrick Flanery er en roman med handling fra Sør-Afrika.
I Forelskelsene av Javier Marias spør forfatteren hva som er bra med forelskelse. Boken har solgt i over 150 000 eksemplarer bare i Spania, og ventes utgitt på norsk rundt 17. september. Vi får også utgivelse fra Laurent Gaude: Orkanen. Det grønne huset av Mario Vargas Llosa er også klar for norsk utgivelse denne måneden.
Krim og spenning:
I kategorien krim og spenning er det også mange titler det er verdt å ta en kikk på. Alexandra Beverfjord kommer med sin andre journalistkrim, som har fått tittelen Kronprinsen. Andreas Bull-Hansen er aktuell med Ragnarok, siste bind i hans norrøne trilogi.
Flere krimdebuter er også å finne i hyllene denne måneden. Bokanmelder Monica Yndestad er klar med Jentene fra balletten, og Aslak Nore krimdebuterer med En norsk spion – en thriller med etterretningsagenten Peter Wessel i hovedrollen. Du kan lese utdrag fra boken her.
Kommer aldri mer tilbake av Hans Koppel er krim for deg som liker Lars Kepler, Jussi Adler-Olsen og Stieg Larsson. Du får også svensk krim signert Håkan Östlundh, som har skrevet Inntrengeren.Lene Kaaberbøls Kadaverdoktoren fikk svært god mottakelse av norsk presse, nå kommer oppfølgeren Det levende kjøtt. Vi får også ny krimroman fra Denise Rudberg: To ganger er en vane, og Pantagruel forlag gir ut Den svarte løperen av svenske Kristina Appelqvist på norsk. Sistnevnte er mer klassisk krim.
Lee Child er aktuell på norsk med 61 timer, og det blir historisk krim signert Rory Clemens i Hevneren. I Tidevannets hevn har Elizabeth Haynes skrevet en ny, intens spenningsroman, og i 21:12 av Dustin Thomasson handler det om jordens ende.
Fakta og dokumentar:
Det utkommer en lang rekke mat – og kokebøker denne måneden, og noen av dem er tradisjonen tro innenfor segmentet lavkarbo. Fedon Lindberg er klar med Smartkarbo; Ikke ett fett. Her skriver han om en mer moderat form for lavkarbokosthold. Kenn Hallstensen har skrevet Søtt uten sukker, 111 oppskrifter sammen med Thorun Ranes og Kevin Bækkevold.
Forfatterne Gert Nygårdshaug og Torgrim Eggen har slått seg sammen og skrevet kokeboken Vår ære og vår mat, hvor de deler mattips, matglede og hva slags mat som inspirer dem til å skrive. Eyvind Hellstrøm er klar med Hellstrøm Jr, 50 oppskrifter og geniale tips. TV-kokk Wenche Andersen har skrevet Vennefest med Wenche, og Terje Osmundsen tar for seg thailandsk mat i Thaimani. All mat kommer fra Ungarn er en nostalgisk kokebok som Petter Schjerven står bak. Schjerven har også laget Alt går i grisen, som er en bok med stygge bilder av mat.
Lene Evensen har skrevet bok om Pascal, det kommer oppskrifter for vegetarianere i Vegetarkokeboken, og Marit Røttingsnes Westlie er aktuell med Søndagsmiddag. Henry Notaker har tatt for seg gastronomiens litteraturhistorie i Kokken og skriveren. I 33 Uforglemmelige måltider, har Toralf Bølgen slått seg sammen med Daniela Tepper.
Ingen høst uten kokebøker beregnet på julesesongen, og i år utgis blant annet Den store julekokeboken. I Et lite kjøkken i Paris dreier det seg om fransk matkunst, og du kan finne oppskrifter på sauser til alle mulige retter i 300 sauser.
Kagge forlag har stor tro på Torsk: Fisken som skapte Norge. Biografien Dronningen av Ingar Sletten Kolloen har nok også forutsetninger for å gjøre seg gjeldende på bestselgerlisten de neste månedene. Kolloen skrev den suksessrike biografien om Snåsamannen. Det kommer biografi om Ståle Solbakken, Nils Johan Stoa har skrevet om slektsforskning i Våre røtter. Finn Bjelke er aktuell med Gretne gamle gubber gir seg aldri, og Jenny Skavlan har skrevet Sy om med Jenny Skavlan. Hvis du er glad i å strikke eller sy, kommer det også en bok om Kofter.
Ingen måned er komplett uten bøker om 2. verdenskrig, og denne måneden kan du blant annet plukke opp Leningrad av Anna Reid. Anthony Beevor er aktuell med Den andre verdenskrig, og han kommer også til Oslo bokfestival for å snakke om verket. Bernt Roughtvedt har skrevet Dødsspillet, motstandsmannen Gregers Gram, og vi får flere historier fra 2. verdenskrig i Tigerkommando. Himmlers Norge er skrevet av Matthew Kott og Terje Emberland, og I dyrets buk av Erik Larson har vært en storselger internasjonalt. Det blir også bok om 2. verdenskrig fra Max Hastings: Helvete brøt løs. Dessuten handler det om krig, bare i et annet århundre, i Waterloo.
I Norske klassikere får vi et innblikk i norsk populærkultur. Vi får en ny biografi om maleren Edvard Munch: Nærbilde av et geni, og det kommer bok om massemorderen fra Utøya. Åslaug Haga har skrevet sakprosaboken Rødgrønn, og Sylvia Brustad kommer med sin biografi I partiets tjeneste. Olav Gunnar Ballo har også skrevet sine politiske memoarer.
Det kommer bok om krigshelten Trond Bolle, og Toralf Maurstad er klar med in biografi: For et liv! Vi kan glede oss til et leksikon om Bob Dylan, og siste bind i Ragnar Kvams verk om Thor Heyerdahl; Mannen og mytene. I Ni liv av William Darymple jaktes det på helligdommer i India. India er også temaet i boken India: norske spor – felles muligheter.
Olaug Nilssen skriver blant annet om vår hektiske hverdag i Kjøkkenbenkrealisme. Knut A. Braa skriver om sine opplevelser som FN-soldat i Den lange veien hjem. I På kanten møter vi den norske balansekunstneren Eskil Rønningsbakken.
Ottar Grepstad har skrevet Draumen om målet, og Helene Uri står bak boken Zulu betyr himmel. Fans av tvserien Downtown Abbey kan glede seg til oversettelsen av Jessica Fellowes verk Downtown Abbeys verden. Oddgeir Bruaset er klar med Der ingen skulle tru at nokon kunne bu 3. Det kommer også en bok om Aamodt og Kjus.
Tenke fort og langsomt av Daniel Kahneman handler, slik tittelen gir inntrykk av, om måten vi tenker på. Tankene våre står også i fokus i Bli best med mental trening. Det kommer en ny utgave av Guiness World Records, og Eva Tryti er aktuell med flere råd til par. Det kommer en sakprosabok om Høyres historie fra 1975 til 2005, og Odd Reitan har skrevet Hvis jeg var president. Alex Rosen er aktuell med Tøff pappa. Det handler også om barn i Babylykke.
Beate Muri har skrevet bok om Sørkedalen, Sverre Mørkhagen om utvandringen til Amerika i Drømmen om Amerika. Hanne Eggen Røislien har skrevet Israelerne, Torbjørn Færøvik står bak Maos rike. Det kommer bok om hollendertiden i Norge, og Roger Moore har skrevet Alt om Bond.
Du kan bivåne kunst i Street Art Norway 2, og lese om det norske språket i Finn-Erik Vinjes Sjærlighet og sjøttkaker. I Lekestue har Christer Torjussen laget en billedbok for voksne. Flukten fra leir 14 er en historie fra fangeleirene i Sibir, og om en persons flukt derfra. Trond Jacobsen har skrevet Kinas skjulte prinser, og Lars Monsen kommer med ny bok: 12 turer med trøkk. Det kommer også en bok om sykdom: God bedring: 10 bud for hvordan du kan ha det best mulig i møte med sykdom.
Godt i pocket:
Blant pocketutgivelsene er det også mye interessant. Torkil Danhaugs Ildmannen er klar for utgivelse, og forlaget nyutgir også Damhaugs tidligere romaner med nytt omslagsdesign. Mer krim finner du i Stolpesnø av Marit Reiersgård.
Oppfølgeren til Guds venstre hånd, De siste fire ting, kommer i pocket, og du bør også merke deg Haren med øyne av rav. Ragnar Hovland fikk Aschehougprisen i år, og hans roman Stille natt er kommet i heftet format denne måneden.
Sara Gruens Apehuset er klar for pocket, og det samme er Beleiringen av Helen Dunmore. Aschehoug nyutgir flere utgivelser av Salman Rushdie, blant annet Sataniske vers og Midnattsbarn. Dager i Stillhetens historie av Merethe Lindstrøm, som vant Nordisk Råds litteraturpris 2012, kommer også i pocket denne måneden. Aschehoug forlag gir samtidig ut Stedfortrederen og Natthjem på nytt i pocketformat.
Hvis du er opptatt av erotikk og bøker om dette, kan du kanskje sjekke ut En callgirls bekjennelser som nyutgis denne måneden. Gyldendal nyutgir Vindens skygge og Engelens spill i forbindelse med at Himmelens fange av samme forfatter er utkommet i innbundet format.
Sjekk ut disse på engelsk:
September er måneden hvor flere store forfattere slipper nye bøker på engelsk. Først og fremst kommer J.K Rowlings første bok for voksne The Casual Vacancy. Michael Chabon kommer med en ny utgivelse og den har fått tittelen Telegraph Avenue. Zadie Smiths nyeste roman heter NW og er alt utkommet.
Kevin Powers debut The Yellow Birds, en bok med handling fra krigen i Irak, er av Amazon.com kåret til den beste boken i september. Boken ligger også allerede på bestselgerlisten til nettbokgigangen. Mange kjenner kanskje igjen navnet til Bob Woodward. Han er en av de to journalistene som avslørte Watergate-skandalen i USA i 1972. Woodward har skrevet en rekke bøker, og nå kommer The Price of Politics ut. Den handler om hvordan amerikanske politikere har forsøkt å gjenreise den amerikanske økonomien.
No Easy Day av Mark Owen og Kevin Maurer har fått enormt med oppmerksomhet. I denne boken avslører den tidligere Navy SEAL – operatøren Owen blant annet hva som foregikk da Osama Bin Laden ble skutt. Owen er et pesudonym, men vedkommendes egentlige navn har lekket ut i USA, og Pentagon har varslet at de vurderer å gå til rettslige skritt dersom boken blir utgitt.
God lesemåned!
NB: Utgivelsesdatoen for titlene i denne posten kan bli endret. Dette er heller ikke en fullstendig oversikt over bøker som utkommer denne måneden. Jeg ønsker også å understreke at jeg ikke er en del av noe affiliate – program, så jeg tjener ikke noe på at du klikker deg inn på linkene i denne posten.