Sjanger: Sakprosa/populærvitenskap/historie
Utgitt for første gang: 2003
Originaltittel: A Short History of Nearly Everything
Denne utgaven utgitt: 2005
Format: Lydbok
Lest av: William Rogers
Forlag: AudioGo (Audible)
ISBN: 9780739302941
Spilletid: 19 timer, 1 minutt
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlagets omtale
: A Short History of Nearly Everything is Bill Bryson’s fascinating and humorous quest to understand everything that has happened from the Big Bang to the rise of civilization. He takes subjects that normally bore the pants off most of us, like geology, chemistry, and particle physics, and aims to render them comprehensible to people who have never thought they could be interested in science. In the company of some extraordinary scientists, Bill Bryson reveals the world in a way most of us have never seen it before.
****

Dette er ikke en så rent lite ambisiøs tittel, eller hva?! Bill Bryson innså en dag at han egentlig ikke visste noen ting. Dermed la han ut på en reise til å finne ut alt som har skjedd fra selveste Big Bang til i dag. Gjennom samtaler med eksperter på store mengder emner, deler han med denne boka sine funn med oss andre. Og resultatet? En morsom og lærerik faktabok som tar for seg både historie, geologi, kjemi og fysikk – så vel som vitenskapshistorie.

Innledningsvis snakker Bryson litt om hvor vanvittig kjedelig skolebøkene får de nevnte fagene til å høres ut som. Det er nesten som om det er målet til forfatterne å gjøre emnene så kjedelig at ungene ikke orker mer på egen hånd. Sånn hadde han det, og sånn hadde jeg det til en viss grad. Jeg er egentlig i overkant interessert i alt fra realfag til historie, psykologi og litteratur (det meste fakta egentlig!), men det var jeg ikke i skolen. Heldigvis er jeg skoleflink og fikset alt uten nevneverdige utfordringer. Helt opp til siste året på videregående syntes jeg historie som fag var fryktelig kjedelig. Etter et par års pause tok jeg en bachelorgrad i faget. Så jeg må jo si meg enig med Bryson når han snakker om hvor lite spennende skolebøkene egentlig er.

Da er det i allefall godt at populærvitenskapelig sakprosa gjør emner som ellers kan være ganske tunge lett tilgjengelig. Jeg liker godt å slappe av med sånne bøker på lydbok. Bryson gjør virkelig mye av stoffet interessant. Han fokuserer mye på vitenskapshistorisk tematikk, så vi får høre ganske mye om hvordan vitenskapen har endret seg. Altså: når lærte vi om big bang? Når skjønte vi at vi ikke er sentrum i universet? Hva med alderen på planeten vår? Eller fossilene, som mildt sagt har skapt mye hodebry for mange (kunne liv oppstå spontant fra noe livløst?).

Evolusjonsteorien er naturligvis også sentral, og Bryson nevner Alfred Russel Wallace i tillegg til Charles Darwin. Det er på sin plass! I det hele tatt har mange underdogs fått plass i denne boka. Vi får høre om alle de vitenskapsmennene og amatørene som innså ting vi anser som fakta i dag – men som møtte intens motstand. Noen møtte så mye motstand at det gikk på helsa løs. Flere tok sitt eget liv (men det kan naturligvis være flere årsaker til det). Overraskende mange (eller, hvor overraskende er det egentlig?) pionerer har blitt frosset ut, latterliggjort, ignorert og undergravd siden tidenes morgen. Noe nytt skal vi strengt tatt ikke ha noe av, folkens. Holder oss til det vi vet.

Bill Bryson skriver godt og lett tilgjengelig. William Rogers leser godt, selv om jeg kanskje hadde klart meg uten at han gjorde om stemmen så mye etter hvem som snakket. Det er og blir litt feil for meg når menn prøver og immitere kvinnestemmer og vice versa. Det blir distraherende. Heldigvis (?) var det store flertallet menn, og da funket litt endring i stemmen godt.

Klarer Bryson å fortelle om alt som har skjedd siden tidenes morgen? Nei… Klarer han å trekke frem noen av de mest sentrale trekkene? Ja, det synes jeg. Gjør han det interessant? Dette er stort sett en spennende og humoristisk bok. Jeg opplevde noen tørre biter her og der, men det er egentlig bare å forvente, for det er tidvis ganske knusktørt stoff som tas opp. Hadde skolebøkene blitt skrevet på en sånn her måte – eller som Dawkins – hadde nok realfag vært endel morsommere på ungdomsskolen og vgs.

Du kan forresten også lese denne på norsk. Her går den under tittelen En kort historie om nesten alt.

Om forfatteren:
William “Bill” McGuire Bryson (f. 1951) er en amerikansk forfatter som har tilbragt store deler av sitt voksne liv i England. Han gikk på Drake University i to år før han droppet ut. Han er kjent for sine reiseskildringer, så vel som noen bøker om det engelske språk. Han har blitt en bestselgende forfatter, antageligvis fordi han alltid skriver i en lett, humoristisk tone uten at det kommer i veien for det han skriver om.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads