Sjanger: Tegneserieroman
Utgitt for første gang: 2012
Originaltittel: Nattsyn
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: Innbundet
Oversatt av: –
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202390426
Sider: 72
Kilde: Forlaget, ifm Bokbloggturnéen

****
Forlaget om boka:
Det som starter med et uskyldig kjøp av en tegneserie ender med blodig alvor, da en ung mann havner midt oppe i et overfall, som utvikler seg til et drap. Før han vet ord av det har han politiet på nakken, og må flykte til skogs. Der finner han skjul i en hule. Men han finner mer: Tegneserien Nattsyn, som han trodde han hadde mistet, da han måtte flykte. Da han blar i albumet ser han til sin store forskrekkelse at det handler om ham selv, på flukt fra politiet, gjennom skogen og inn i hula. I det han skal til å bla seg frem til løsningen forsvinner albumet med et vindkast. Han står alene igjen, men bak seg hører han politimennene nærme seg. Han må videre, inn i fjellet, inn i mørket.
****

Denne skulle egentlig ut på turné tidligere, men det har visst vært litt krøll hos Cappelen Damm når det gjelder utsendelse av eksemplarer, så da kommer omtalene etterhvert som vi får lest bøkene. Sjekk denne posten for å se hvem andre som skal skrive om den.

Dette var en snurrig bok. Fortellingen, som starter i en bruktbutikk, flyter fritt på flere forskjellige nivåer når en fyr plukker opp en tegneseriebok som er merkelig lik hans egne opplevelser. Han kastes inn i en situasjon der han må flykte fra politiet, roter seg bort i skogen, faller ned i en hule og skjønner ikke bæret. For i boken han rasket med seg fra bruktbutikken, utspiller nemlig akkurat den samme scenen seg. Han blar seg fortvilt fremover i håp om å finne løsningen.

Jeg liker stilen til Estes. Det er veldig lite tekst i denne fortellingen, bildene bærer det aller meste av handlingen. Det funker godt – leseren dras inn i den samme hektiske situasjonen som karakteren selv befinner seg i. Vi stopper ikke og dveler ved snakke- og tenkebobler. Vi haster av gårde; famler rundt i den mørke skogen, hører politiet, ser lommelykter, og skjønner like lite som hovedpersonen selv. Det blir like viktig for oss som den stakkars hovedpersonen å finne ut hva som egentlig foregår. Men finner vi ut av det? Tja…

Dere skal få noen bilder. Det er vanskelig å kverne ut mange ord om en fortelling som i så stor grad er visuell. Jeg vil heller vise frem stilen hans:


Nå vet jeg ikke helt hvor lenge denne boka kommer til å bli med meg. Den gjorde ikke noe varig inntrykk, og satt ikke som en knyttneve i magen – men den var finurlig. Den var fin å lese, så lenge det varte. Jeg likte godt at bildene fikk snakke for seg selv. For som sagt ble leseren dratt inn i den heseblesende følelsen av forvirrelse som helt sikkert også preget den stakkars hovedpersonen. Anbefales til deg som vil se hvordan en tegneserieroman kan gjøres, selv om den ikke er det beste fra sjangeren jeg har lest. Tror forlaget har ganske rett når det gjelder målgruppa: 12-16 år.

Andre bloggere om boka:
Med bok og palett

Om forfatteren:
Max Estes (f. 1977) er en amerikaner bosatt i Norge. Du kan se mange av illustrasjonene hans på hjemmesiden.
Hjemmeside | goodreads