I denne spalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

‘Someone has to stand up for the role and the art of the critic’ mener lederen av Bookerpris-juryen, Peter Stothart

– Hoveddommeren i Man Booker Prize-panelet mener bokbloggere er skadelige: ikke bare for god litteraturkritikk, men for litteraturen generelt. Dette kan du lese mer om hos The Guardian og The Independent.

– Det har kommet enda et tilskudd til bokside-utvalget: Digglitt.no (Takk til Karen som minnet meg på den!)

– The Casual Optimist har laget et innlegg om de 50 mest minneverdige bokomslagene fra de siste 4 årene. Om du har sans for fine omslag, vil kanskje dette prosjektet interessere deg: 100 kunstnere har gått sammen og redesignet 100 bokomslag. Hvorfor? For å bekjempe analfabetisme. For hver solgte plakat doneres €5 til UNESCO-prosjekter i Afrika.

En japansk restaurant i Beijing får gjennomgå.

Hos The Guardian kan vi lese at japanske bøker har blitt fjernet fra hyllene i Kina, grunnet konflikten om øyene i Stillehavet, som har vært gående en stund. NRK skriver om Haruki Murakami, som i forbindelse med konflikten advarer mot nasjonalisme.

– Forlaget Vigmostad & Bjørke har kjøpt opp resten av aksjene i Haugenbok, og er nå eneeier. Det melder blant annet Bok & Samfunn.

– Er det riktig å redigere barnebøker fordi innhold (spesielt i eldre bøker) kan være politisk ukorrekt og/eller støtende etter moderne standarder? Det er temaet i denne artikkelen hos Dagbladet, og det er Tintin som har sparket igang debatten denne gangen.

Denne uken (søndag 30. september – lørdag 6. oktober) er det Banned Books Week. Kanskje dette er tiden for å lese en av de mange bannlyste bøkene du har planer om? Her i Norge er det plass til mye litteratur i dag, men tidligere har blant annet Sangen om den røde rubin (Agnar Mykle), Fra Kristiania-Bohêmen (Hans Jæger) og Albertine (Christian Krogh) blitt sensurert. I for eksempel USA har alt fra Brave New World (Aldous Huxley), Cujo, The Shining og Carrie (Stephen King), Grapes of Wrath og Of Mice and Men (John Steinbeck) til One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Ken Kesey), Slaughterhouse-Five (Kurt Vonnegut) og James and the Giant Peach og The Witches (Roald Dahl) blitt utfordret og bannlyst.

– JK Rowlings nye bok, The Casual Vacancy, slo den tidligere rekorden for hvor mange som begynte å lese den samme dag på goodreads den 28. september. Dette twitret goodreads selv. Dessuten får vi høre at kritikerne måtte skrive under på kontrakter før de fikk lese boken for å forsikre om at ingenting skulle lekke ut før utgivelse. En av kritikerne forteller at han måtte lese boka på forlagets kontor, med forbud om å ta notater. Det melder Dagbladet. Forøvrig har ikke anmelderne vært så veldig imponerte over den første voksenboka hennes. Den fikk hard medfart i blant annet The New York Times og Dagsavisen.

– En gruppe forfattere har gått sammen for å advare mot nedgangen i sakprosa-utgivelser for barn, og mener bibliotek og forlag må ta tak i problemet. Det kan du lese mer om hos The Guardian.

– Filmatiseringen av Beautiful CreaturesVakre skapninger på norsk – av Kami Garcia og Margaret Stohl kommer på kino i februar. Den kan du lese mer om hos imdb.

– Administrerende direktør i den norske forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, tar i en kronikk i Aftenposten bokloven i forsvar.

– Har du flere fiffige bokrelaterte nyheter, så legg dem gjerne igjen en kommentar! Ellers er det bare å diskutere i vei om noen nyheter engasjerte eller provoserte deg. :)