I denne spalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

(Foto: scanpix. Bildet er lånt fra vg.no)

– Harry Hole lever fortsatt! Det er VG som melder dette, samtidig som at vi får vite at det kommer ny bok til sommeren. Nesbø er forøvrig på bestselgerlista i USA med Gjenferd, som kom ut der i begynnelsen på oktober.

På bloggen bekkelund.net kom det i forrige uke et innlegg om en norsk kunde som hadde et heller ublidt møte med Amazon. Plutselig slettet firmaet alt hun hadde på Kindlen sin, samtidig som at kontoen hennes ble blokkert. Hun hadde ikke peiling på hvorfor dette hadde skjedd, men etter gjentatte forsøk på å maile Amazon, ble hun ikke klokere: de fortalte ikke hvorfor hun ble sperret ute. Innlegget har fått ganske mye oppmerksomhet, Neil Gaiman var blant dem som twitret om det. NRK skrev om det på sine sider, også. Så ble plutselig kontoen åpnet igjen, uten noen videre forklaring fra Amazon.

Bokhandlerprisen deles ut den 20. november, og årets nominerte er:
– Frode Granhus: Stormen
– Gabi Gleichmann: Udødelighetens elixir
– Gunnar Staalesen: Der hvor roser aldri dør
– Henrik H. Langeland: Hauk og due
– Jørgen Jæger: Stemmen
– Jørn Lier Horst: Jakthundene
– Pedro Carmona-Alvarez: Og været skiftet og det ble sommer og så videre
– Per Petterson: Jeg nekter
– Tiger Gartè: Fuglehotellet
– Trude Teige: Svik

(Foto: Lars Eivind Bones. Bildet er lånt fra dagbladet.no)

– “Snåsamannen” Joralf Gjerstad er ute med sin tredje bok om dagen, og benytter anledningen til å ytre sin skepsis til folk med falske evner. Særlig de som tar betalt for behandlingen kan være et problem. “Det du har fått til gave, det gir du som gave,” sier han ifølge Dagbladet.

– Schibsted kjøper Ebok.no av Vega forlag. Begge parter er fornøyd med denne handelen, melder Bok & Samfunn.

– Jørgen Brekke stakk av med prisen “Nytt blod”, som gis til krim-debutanter, for Nådens omkrets. Dette kan du lese mer om hos Laagendalsposten.

Mark Twain – bildet er lånt fra huffingtonpost.com

– I disse Halloween-tider har Huffington Post forslag til de 14 skumleste spøkelseshistoriene. Blant tipsene finnes The Monkey’s Paw av W.W. Jacobs, The Furnished Room av O. Henry og A Ghost’s Tale av Mark Twain. De har også plukket ut 14 ting du kanskje ikke vet om Hobbiten.

– Random House og Penguin forhandlet i disse dager seg frem en avtale om sammenslåing. Forlagene er blant de største i verden, og sammen vil de kontrollere omkring 25% av det amerikanske bokmarkedet. Forhandlingene er et resultat av at de tradisjonelle forleggerne må konkurrere med giganter som Amazon. Dette kan du lese mer om hos New York Times. Det er DN.se som bekrefter at sammenslåingen er et faktum, og forlagets nye navn blir Penguin Random House. Ikke Random Penguin eller Penguin House som jeg håpet på, altså.

– Det er slett ikke alltid at kritikerne har noe de skulle ha sagt når det gjelder hvilke titler som blir klassikere, og hvem som blir glemt. Publisher’s Weekly har samlet de 13 mest negative anmeldelsene av bøker som i dag har klassikerstatus. “Monsieur Flaubert is not a writer,” hevdes det om Madame Bovary av Gustave Flaubert, mens Stormfulle høyder av Emily Brönte får denne slakten: “Here all the faults of Jane Eyre (by Charlotte Brontë) are magnified a thousand fold, and the only consolation which we have in reflecting upon it is that it will never be generally read.” Leaves of Grass av Walt Whitman møtes med dette utsagnet: “Whitman is as unacquainted with art as a hog is with mathematics.”

(Bildet er lånt av bokogsamfunn.no)

– Riksmålsforbundets barne- og ungdomspris gikk til Tor Fretheims Kjære Miss Nina Simone. En del av begrunnelsen er at romanen er skrevet på et drivende riksmål uten språklig krimskrams. Les mer om dette hos Bok & Samfunn.

– Krim-forfatter Patricia Cornwell saksøker sine tidligere forretningsførere for $180 000 000 fordi hun mener deres pengehåndtering førte til massive økonomiske tap. Det er det blant annet The Independent som skriver om.

– Har du flere nyheter som har med litteratur og bokbransjen å gjøre? Skrik ut i kommentarfeltet. :)