Vi vet alle hvordan vi aldri riktig setter pris på hvor deilig det er å være frisk, før vi blir syke. Sykdom er en stor del av våre liv, men reflekteres det i litteraturen? Skriver vi om hvordan kreft, HIV og utbrenthet preger vår hverdag, våre tankesett, våre fellesskap?

Hilde Bondevik og Knut Stene-Johansen utga ifjor (2011) et pionerarbeid om temaet med boken Sykdom som litteratur: 13 utvalgte diagnoserLørdag 3. november kommer litteraturprofessor Stene-Johansen til Hovedbiblioteket og forteller om hvordan forfattere har beskrevet ulike lidelser, fra pest til AIDS, og hvordan lidelsene påvirker menneskets språk og sinn.

I disse dager anmeldes Kjersti Annesdatter Skomsvolds nye roman Monstermenneske i ulike  medier. I romanen har Kjersti sykdommen ME, utmattelsesdiagnosen som har fått økende oppmerksomhet de siste årene. Svært mange lesere har fått med seg bestselgeren Øya av Voctoria Hislop om spedalske pasienter forvist til den greske øya Spinalonga, mens den dramatiske litteraturen viser hvordan diagnoser som hysteri og syfilis preger tilværelsen til ulike Ibsen-karakterer.

Kom til Deichmanske Hovedbibliotek, Musikkavdelingen på lørdag kl.14, så hjelper Stene-Johansen deg med å sette dine leseopplevelser inn i en fascinerende historisk sammenheng!

Ingela

Arkivert i:Arrangement, Boktips, Fagbøker Tagged: Hilde Bondevik, Knut Stene-Johansen, Sykdom som litteratur