En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Jeg har akkurat begynt på Variantene av Robison Wells, en ny spenningsroman for ungdom. Forlaget har følgende å si om boka: Benson Fisher har hatt en begredelig oppvekst i diverse fosterhjem. Nå er han lei, og søker seg inn på kostskolen Maxfield Academy. Han kommer inn på fullt stipend, og er lettet over å få starte med blanke ark – men han skal fort angre seg. Det viser seg at skolen ikke bare er alminnelig kostskolestreng. Den er et fengsel. Lærere finnes ikke, her styres alt av en viss Iceman, som snakker til elevene via høyttalersystemer, og deler ut poeng og nådeløse straffer. Elevene har delt seg inn i tre fraksjoner som alle har ulike syn på hvorfor de er der og hvordan de skal overleve. Mellom dem utkjempes det en voldelig kamp på liv og død. Benson tilhører en fraksjon som ser på flukt som eneste utvei, men hvordan skal man rømme fra et sted hvor kameraer er overalt, og det er en alles kamp mot alle? Det sies dessuten at fluktforsøk straffes med døden…

Jeg har ikke kommet spesielt langt enda, så smakebiten kommer fra side 26:

“Vi klarte visst å rote til den offisielle presentasjonen,” sa hun med et smil og et spøkefullt sukk. “Så vi kan jo gå rett til detaljene.” Hun holdt opp permen og ga tegn til at jeg skulle komme og sette meg. Jeg gikk bort til henne, men ble stående. “Denne permen er en oversikt over alt som har med Maxfield Academy å gjøre. Her finner du reglementet, et kart over området og en liste over tjenester. Alt du trenger.”
Jeg glodde på henne. “Jeg tror du er gæren. Jeg tror du har blitt sinnsyk av denne skolen.”
Hun bare smilte. Hun gjorde visst ikke annet. Hun var nødt til å være gal.
“Jeg prøver bare å hjelpe, Benson.”
“Å hjelpe meg eller dem som har kidnappet oss?”