Sjanger: Spenning/sci fi/dystopi
Originaltittel: Ready Player One (2011)
Denne utgaven utgitt:  2011
Format: Heftet
Oversatt av: Pål Stokka
Illustrert av: –
Forlag: Vendetta
ISBN: 9788293059424
Sider: 464
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Forlaget om boka:
Året er 2045. Verden er blitt et tilnærmet ubeboelig sted der lovløshet, store korporasjoner, fattigdom og energikriser har drevet en hel befolkning over i en massiv virkelighetsflukt. Wade Watts gjør som resten av verden og rømmer de nedtrykkende omgivelsene ved å bruke hver våkne time koblet inn i OASIS, et virtuelt utopi som lar deg være hvem du vil, hvor du vil. Et sted der du kan leve, spille, lære og forelske deg. Og i denne virtuelle verdenen har OASIS’ skaper skjult en rekke umulige gåter som kan gi den som løser dem en enorm formue, og enda større makt. I årevis har millioner deltatt i jakten på den absolutte pris, og i årevis har jakten ført de lenger bort fra den bistre virkeligheten som omgir dem. For å finne løsningen på gåten har OASIS’ geniale, og gale, opphavsmann sørget for at alle må fordype seg i hans egne besettelser for å finne løsningen. Og besettelsen? Åttitallets populærkultur. Men virkelighetsflukten blir et spill om liv og død da Wade Watts en dag plutselig snubler over løsningen på den første gåten. Referansene strekker seg fra John Hughes komplette filmografi til Pac-Man, og gjør Ready Player One til en hysterisk morsom og tankevekkende hyllest til tiåret alle elsker å hate.
****

Dette var en av bøkene jeg plukket med meg fra bokbloggtreffet, og det var årets beste valg. Jeg er frelst. Denne bør du lese med en gang. Jeg vet ikke engang hva jeg skal si, og har drøyet i det lengste med å skrive omtalen.

Wade Watts er en av mange millioner som flykter fra det elendige stedet verden har blitt i 2045 og inn i den virtuelle virkeligheten OASIS. Wades generasjon er født inn i den store energikrisen. Han har ingen foreldre, og bor hos den fæle tanta si, i ett av de fattige områdene. Det er trangt, og ingen har noe privatliv. Derfor har Wade funnet et annet sted – et lastebilvrak – der han kan sitte mens han beveger seg rundt i det enormt store OASIS-universet. Det meste av livet er virtuelt: skolen, handel, jobber, forhold. Alt.

Når James Halliday, OASIS’ skaper dør, blir hele formuen han lovet bort til den som løser gåten hans og finner “påskeegget”. Mannen var helt ufattelig rik, og alle hiver seg naturligvis på jakten. Men etterhvert som årene går, faller flere og flere av. Det er for vanskelig. Snart er det bare en kjerne av “eggere” igjen. Wade er en av dem, og han har lest, sett og spilt alt av åttitalls-produkter mange ganger på jakt etter ledetråder. Så en dag finner han den første ledetråden, og plutselig gjør han seg selv til mål for en hensynsløs korporasjon hvis eneste mål er å finne påskeegget og forvandle OASIS til noe helt annet enn det Halliday designet det som.

Om du tenkte Charlie og sjokoladefabrikken, så er du nok ikke den eneste. Hvem er den verdige arvtageren til verdens mest innovative spillskaper?

Å herregud. Denne boka har mer eller mindre alt. Den har en hovedperson det er lett å like. Wade, eller Perzival som avataren hans heter er en helt vanlig fyr. Han er en av veldig mange som ikke eier fem flate øre; som har blitt overvektig og bleik i virkeligheten, men som har en litt kjekkere og slankere avatar uten kviser. Han er ikke spesielt flink med mennesker i virkeligheten, men i OASIS er det lettere. Han er en skikkelig nerd, og appellerer til geeks everywhere. Han er smart, ressurssterk, noe sosialt awkward og morsom.

Jeg så en rekke YouTube-videoer av søte, nerdete jenter som spilte åttitallscovere på ukulele. Teknisk sett var ikke dette en del av mine undersøkelser, men jeg hadde en skikkelig fetisj når det gjaldt søte, nerdete jenter som spilte ukulele, noe jeg verken kan forsvare eller forklare.

Plottet er spennende, boka er nesten umulig å legge fra seg. Romanen er proppfull av referanser til både spill og populærkultur fra åttitallet. Jeg får ut ifra at jeg ikke er den eneste personen som sikler på OASIS. For et fantastisk spill det må være. Med alle verdnene fra tidligere spill spredd rundt  på de forskjellige planetene, med uendelig mange muligheter til årevis med utforskning… (I allefall om man ser bortifra konspirasjoner osv).

Denne boka passer for deg som oppfyller en av følgende:
– du som er eller har vært glad i spill, enten det er Pacman eller WoW.
– du som opplevde åttitallet, eller av en eller annen grunn har en greie for det.
– du som liker spenning og konspirasjoner.
– du som liker bøker.

Sånn. Det dekker vel stort sett alle. Jeg tviler på at denne omtalen er god nok til å formidle hvor mye jeg likte denne boka, men jeg synes dere skal prøve dere på denne. Jeg hadde i allefall problemer med å legge den fra meg. Den er kanskje ikke lynende intelligent og innfløkt, eller revolusjonerende og rystende, men du og du, så underholdende den er. Full pott.

Boktrailer:

Andre bloggere om boka:
Spillborring
Jon Ewo

Om forfatteren:
Ernest Cline (1972) er en amerikansk forfatter. Han debuterte med Ready Player One, men har tidligere skrevet film- og TV-manus. I tillegg har han i flere år deltatt på ulike poesislam-arrangementer, og høstet stor interesse for verkene sine.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads