Da har fagjuryen sagt sitt. Her er de nominerte bøkene til P2s romanpris:

– Det var ikke lett å få langlisten på tolv romaner ned til seks, sier P2s Anne Cathrine Straume. Hun sitter i fagjuryen, som består av journalister fra NRKs litteraturredaksjon.

– Det har vært mange sterke bøker å velge mellom. Spesielt morsomt har det vært å lese så mange fine romaner av relativt uetablerte forfattere. Både debutanten Ida Hegazi Høyer og Eivind Hofstad Evjemo har skrevet imponerende gode bøker, som dessverre ikke kom videre i siste runde.

Disse bøkene skal lytterne diskutere

Pedro Carmona-Alvarez: Og været skiftet og det ble sommer og så videre

En vakker liten roman om ødeleggende sorg, om et ungt menneskes evne til å klare alt og om fremmedfølelsens makt. En skillingsvise av en bok.

Vigdis Hjorth: Leve posthornet!

Det er ikke akkurat publikumsfrieri å skrive om EUs tredje postdirektiv. Men Vigdis Hjorth gjennomfører overbevisende både med humor, samfunnsengasjement og en solid hilsen til Dag Solstads Arild Asnes.

Eirik Ingebrigtsen: Heimfall. Ei juleforteljing

Konkret og kortfattet skriver Eirik Ingebrigtsen omsorgsfullt overfor alle de små tingene et dagligliv består av – mat, snø, ved, tankene. En sterk fortelling om livet når det er uvanlig og vanlig på samme tid.


Atle Næss: Teltmakeren

Atle Næss lar Bibelens Paulus komme til syne som et menneske på godt og vondt, gjennom å skildre den ihuga brevskriveren og misjonæren gjennom blikket til en samtidig skikkelse. En inspirerende fortelling fra en helt annen tid enn vår, men som likevel tangerer våre egne dilemmaer.
Per Petterson: Jeg nekter

Et puslespill om vennskap, nærhet og fravær. Pettersons språk er like jordnært og renset for fakter og jåleri som det alltid er.


Kjersti Annesdatter Skomsvold: Monstermenneske

Sterkt, tragisk og optimistisk om å leve seg gjennom sykdommen ME. Et modig stykke litteratur som på sitt beste glitrer og gir leseren sterke opplevelser som ikke glemmes med det første.

Da har altså fagjuryen sagt sitt. Nå er det opp til lytterjuryen, som møtes på Marienlyst i februar, å komme frem til en vinner blant de seks nominerte romanene.  De seks jurymedlemmene plukkes ut i løpet av denne uken, og alle får tilsendt de nominerte bøkene i posten.

NRKs fagjury har bestått av Cille Biermann, Knut Hoem, Siss Vik, Arild Jonsjord, Anne Cathrine Straume, Leif Ekle og Marta Norheim.