Sjanger: Oppslagsverk
Originaltittel: The Wonders of the Universe (2011)
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: Innbundet
Illustrasjoner: BBC m.fl.
Oversatt av: Lars Finsen

Forlag: Vigmostad & Bjørke
ISBN: 9788241908521
Sider: 256
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Forlaget om boka: Boka for de som fascineres av stjernehimmelen og universets gåter. Den er basert på BBC-serien med 6 millioner seere i Storbritannia og 200 000 i Norge. Med sin unike formidlingsevne forklarer Brian Cox noen av de største gåter og mysterier som verdensrommet byr på.
****

Det er litt vanskelig å skrive om oppslagsverk som det her, mye fordi det visuelle er så sentralt. Jeg velger derfor (akkurat som i forrige innlegg) å legge ved noen bilder av boka. En bok om universets mysterier er naturligvis proppfull av illustrasjoner, diagrammer og fotografier:

IMG_4959

IMG_4961

IMG_4962

IMG_4960

Fint, ikke sant? Om man er av typen som går og kjøper en sånn bok, setter man i allefall pris på slikt. Og det skorter det ikke på i denne heller. Det er ikke bare bilder av diverse stjernetåker og galakser, men også endel bilder fra her på jorda. Særlig periodesystemet synes jeg var fint fremstilt. Synes alltid det så dødskjedelig ut da jeg gikk på skolen, men slik det fremstilles i denne boka hadde jeg husket det. Tips til forfattere av naturfagsbøker, bare nevner det. Bildene av stjernetåker og galakser er nydelige som alltid, og det legendariske Hubble-fotografiet av de mange galaksene har selvsagt fått være med.

Boka har fire kapitler og en innledning. Kapittel en handler om “Lyset – universets budbringer”, kapittel to om “Stjernestøv – universets byggesteiner”, kapittel tre er om “Tyngdekrafta – universets skulptør” og det siste kapitlet tar for seg “Universets skjebne”. Hvert kapittel er delt inn i underkapitler. Det er i det hele tatt mye rart å hente i boka. En av delene handler for eksempel om hvordan vi har observert stjernene gjennom vår historie, og hvordan jorden påvirkes av diverse krefter utenfra. Med andre ord: Det er mer enn “bare” det der ute i verdensrommet som får oppmerksomhet. Noe av det sentrale poenget her er at alt henger sammen.

Om jeg skal pirke på noe, må det være at man må lese boka med tanke på at den ble gitt ut i 2011, og ikke som noe nytt i 2012. Den har nemlig ingenting av det som har skjedd i 2012, deriblant oppdagelsen av en Higgs-bosonaktig partikkel, samt Curiosity som landet på Mars i august i år etter å ha reist siden november 2011. Ikke at det er en mangel med boka som sådan, den er jo fra fjor selv om den ble gitt ut her nå nylig. Bare en observasjon – det er greit å ha det i bakhodet at det har skjedd ting etter denne ble skrevet.

Jeg synes dessuten kanskje, kaaanskje, at layouten på sidene er litt i overkant tradisjonell til tider. Det er mye firkanter og blokker med tekst. Illustrasjonene er fine – for alle del – men sammensettingen av alt kunne muligens ha blitt gjort litt mer spennende og spenstig. Den bærer også et visst preg av at Brian Cox er mer enn forfatteren – han er også en kjendis. Det er nemlig en god del bilder av ham, der han ser opp på stjernehimmelen, eller blåser bobler, eller sitter ved et bål. You name it. Det ser man nesten aldri i bøker skrevet av noen som ikke allerede er kjent. Så jeg skjønner at det er en viss TV- og kjendisfaktor ved det hele. Men jeg vil ikke si at det plager meg, heller. Det er jo stort sett flotte fotografier.

Alt i alt er dette uansett en flott og informativ bok. Pirkingen min er virkelig bare pirking.  Jeg har aldri sett TV-serien den er basert på, men den er sikkert fin, den også. Må nok få med meg den, gitt. Dette er absolutt en bok som inspirerer en til å plukke den ned fra hylla flere ganger og bla igjennom den. Ikke minst inspirerer den til å gå ut og kikke opp på himmelen… Er det ikke en fin tanke at vi er laget av stjernestøv, alle som en?

kortsagt-universet

Trailer til TV-serien:

Videoklipp som ikke har noe å gjøre med denne boka, men som jeg håper kan inspirere deg til å ville lese bøker som Universets mysterier. Fysiker Neil DeGrasse Tyson forteller om “the most astounding fact” om universet:

Om forfatteren:
Brian Cox (f. 1968) er en britisk partikkelfysiker og professor ved universitetet i Manchester, godt kjent fra forskjellige dokumentarer. Begge foreldrene hans jobbet i bank. Da han studerte fysikk ved universitetet i Manchester, ble han medlem av bandet D:ream, som hadde flere sanger på den britiske hitlista. Siden den gang har han jobbet med flere prosjekter, som for eksempel ATLAS-prosjektet ved Large Hadron Collider-en i Geneve, Sveits. Han har skrevet flere bøker, deriblant Why does E=mc2? og The Quantum Universe sammen med Jeff Forshaw.
Wikipedia | Twitter | goodreads