I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

– For litt siden ble et hittil ukjent manus av H C Andersen oppdaget i et arkiv, men kritikerne er ikke veldig imponert over det de har lest. En professor ved H C Andersen-senteret kaller verket for nærmest et skolearbeid. Niels Birger Wamberg, som tidligere har skrevet bok om forfatteren, uttaler at det er så pedagogisk at det er til å brekke seg over. Nå må forlagene finne ut om verket skal inn i samlede verker eller ei.

– Karl Ove Knausgård sier han ikke hadde noe begrep om hvor stort omfang Min kamp-bøkene skulle få – hadde han gjort det, hadde han aldri begynt. Han sier til Aftenposten at han ble kvalm av egen skriving.

– 2012 har vært et rekordår for Gyldendal. Biografien om Dronning Sonja av Ingar Sletten Kolloen har bidratt til suksessen med et totalopplag på 80 000 bøker. Kulturrådet er likevel ikke interessert i å legge den til i innkjøpsordningen deres til norske biblioteker. Hvorfor? Bestselgeren er av for lav kvalitet.

– Tea Party-skribenten Eric Odom er sjokkert over barneboka A Rule to Break: A Child’s Guide to Anarchy av John Seven og Jana Christy, aka John & Jana, som oppfordrer til å bryte regler. Odom fordømmer boka, og biter seg merke i at en såkalt venn av Barack Obama siteres på omslaget. Han spør: “If a person can be read by the company he keeps, what does this say about Obama?”

– Sesong to av TV-serien Game of Thrones fikk ikke en eneste nominasjon til Golden Globe 2013.

– Det svenske Konkurransetilsynet har godkjent fusjonen av bokhandlene Bokia og Akademibokhandeln.

Amanda Seyfried er blant dem som har posert på bokomslag. Bildet er fra huffingtonpost.com

– Huffington Post har samlet et knippe kjendiser som har posert på bokomslag. Blant dem er Amanda Seyfried, Lori Loughlin og Fabio.

– Du har kanskje funnet noe rart i en gammel bok? En tørket blomst, kanskje, eller et bokmerke? Jyllands-posten har en artikkel om det.

– Dagbladets anmeldere har valgt ut årets beste bøker. Anmelderne i den svenske Dagens nyheter har plukket ut sine favoritter siden september.

– Filmatiseringen av Hobbiten setter nye rekorder i USA. Her hjemme i Norge ble det ingen nye rekorder, men den er godt besøkt her også.

– I lys av årets nobelprisvinner i litteratur Mo Yan, har det oppstått endel diskusjoner rundt om det er riktig å gi prisen til en som støtter kommunistpartiet. I en kronikk i the Independent spør Xiaolu Guo om alle kinesiske forfattere er “statsforfattere”.

Her er ni ting som kan holde forleggere våkne hele natta i 2013. Blant dem er Amazon, fusjoner og budsjettkutt for bibliotekene.

Library of congress. Bildet er fra edudemic.com

Her er de 100 største bibliotekene i USA.

– Gjør det egentlig noe at den fysiske bokhandelen forsvinner? Torgeir Waterhouse, direktør i IKT Norge sier nei.

– I anledning Jane Austens bursdag i går, presenterte Huffington Post i en kronikk “8 Life Lessons The Great Author Taught Me”. Blant lærdommen tekstforfatteren har tatt til seg, er at man ikke alltid vet hva som er best for sine venner, din store kjærlighet i blant er rett foran nesa på deg, og at familien din antageligvis er irriterende – men de er fortsatt familien din. Forfatter Allison Pearson skriver om hvorfor Mr. Darcy er så fantastisk.

Fra Jurassic Park, basert på boka av Michael Crichton.

– Hva er det filmskapere ser etter når de skal lage filmer basert på bøker? Her er svaret.

– NRK har samlet årets boksnakkiser. Blant dem finnes både nobelprisvinneren og husmorporno.

– Ei bok med råd om dating fra 1936 blir nå gitt ut på nytt under tittelen How to Be a Good Lover. Her kan du lese noen av rådene man får.

– Illustratør Sam Zuppardi fridde til kjæresten i barnebokdebuten sin.

– Hva er hensikten med å studere litteratur, spør du? Det gjør deg rar.

Denne jobbannonsen fra Dalkey Archive Press er nokså sjokkerende. Her er et av kravene til deg som søker: – do not have any other commitments (personal or professional) that will interfere with their work at the Press (family obligations, writing, involvement with other organizations, degrees to be finished, holidays to be taken, weddings to attend in Rio, etc.). Her er et par grunner til at du kan få sparken: being unavailable at night or on the weekends; giving unsolicited advice about how to run things; gossiping. Fristende?