Jeg får innrømme det først som sist: jeg har ikke mange bøker om mote og stil i bokhylla. Bøkene jeg skal snakke om i denne posten er faktisk de eneste. De var på salg hos Amazon, og av en eller annen grunn fant jeg ut at jeg skulle kjøpe dem. Gok Wan er kanskje best kjent fra TV-serien How to Look Good Naked for norske seere. Jeg har aldri sett serien, men min britiske kjæreste vet godt hvem Gok Wan er, utifra diverse opptredner på britisk TV. Så jeg gikk til disse bøkene uten annet enn å ha hørt navnet hans, og sett folk skryte av hvor flink han er til å få kvinner til å føle seg bra med seg selv. Og det må jeg vel si meg helt enig i.

I Work Your Wardrobe snakker Gok Wan om hvordan man skal unngå det å ha et klesskap full av ting man ikke bruker. Premisset er at de fleste kvinner har skapet fullt av klær men ingenting å ha på seg. Det er det sikkert mange av dere som kjenner dere igjen i. Og i følge Fairy Gok Mother, som han kaller seg selv, er det ikke vanskelig i det hele tatt å forvandle “your wardrobe war zone into a style sanctuary”. Målet er å sørge for at skapet ditt er full av basisplagg som du kan bruke til forskjellige anledninger, avhengig av hvordan du bruker det og hva slags tilbehør du bruker med det.

Boka er delt i fire seksjoner: Chic Classics, Elegant Extras, Timeless Style og Simply Gorgeous. I Chic Classics dreier det seg mye om basisplaggene, og først ut er den hvite skjorta. Her introduserer han tre forskjellige måter å bruke den på: the classic, the pussy bow og the wrap. Han gir også tips til hvordan du skal bruke skjorta basert på hva slags kropp du har.

My beautiful darlings, don’t forget to pull up your sleeves. You’ll be amazed at how it changes your look!

De andre plaggene i Chic Classics er jeans, bukser, topper, kjoler og skjørt og til slutt jakker og kåper. Alle plaggene kommer med tips om hvordan de bør brukes basert på anledning og kroppsfasong. Neste seksjon tar for seg tilbehør: sko og støvler, smykker og vesker, belter og skjerf, med noen sider om hatter, hansker og solbriller. Når vi kommer til Timeless Style snakker han om hvordan man kan kombinere det å følge trender med å ha en tidløs stil. Første del handler om vår/sommer, mens andre del handler om høst/vinter. Og det siste kapitlet handler om sminke.

Dette er med andre ord en ganske omfattende stilguide. Gok Wan kommer med mange fornuftige tips og triks. Alt illustreres med både tegninger og flotte bilder av damer som viser frem de forskjellige lookene. De har brukt modeller som varierer i både alder, etnisitet og størrelse. Alt fra petit til curvy. Han gir tips som passer til både den sylslanke og den runde, uten å få en gruppe til å føle seg verre enn den andre. Alt i alt en fin bok som fremstår som at den er like aktuell mange år fra nå.

Med den ambisiøse og selvsikre tittelen How to Dress, er målet til Gok Wan å gi deg en komplett stilguide til enhver anledning. Kan like gjerne legge ved deler av innledningen hans:

Honey, let me let you into a little secret: nearly all celebs have stylists. A huge team of people behind them making them look that good.
How can you ever compete? Well, from now on, I’m going to be your personal stylist. Let me advise you on how to get dressed, and how not to get stressed.

Også her handler innledningen om basisplagg. Moralen er at uten basisplaggene kommer du ingen vei. Deretter følger kapitler om undertøy. Her handler det om å finne riktig størrelser og riktig type til riktig anledning, fra flørtende og hold-in til komfortabelt undertøy og eventuelt tilbehør til de forskjellige stilene. Så kommer et kapittel om jobbantrekk. Her handler det om å være classy og profesjonell uten å være kjedelig. Neste kapittel handler om hvordan man skal kle seg når man går ut, og så et om ferieantrekk. Også bryllup har fått et eget kapittel, der det handler om å være så flott som mulig uten å ta oppmerksomheten fra bruden. Gravide og mødre har sitt eget kapittel med stiltips, før stiltipsene avsluttes med et kapittel om sminke. Helt bakerst har han en oversikt over hvordan man bør shoppe. Blant de 10 tipsene, finnes “Shop alone”, “Shop early, shop first”, “Find your store” og “Avoid the sales”.

I hvert kapittel setter han sammen mange antrekk basert på rådene hans. Også her bruker han modeller med forskjellig type kropper – og som nevnt får du tips som funker om du er høygravid også. Fokuset ligger riktignok på anledningen antrekket skal brukes i, og hvordan du skal bruke de forskjellige basisplaggene.

Til slutt kommer How to Look Good Naked, basert på TV-serien med samme navn. Jeg har som nevnt ikke sett den, men har skjønt at konseptet er å bli komfortabel med kroppen din uavhengig av hvordan den ser ut. Det er også i stor grad greia med denne boka, som i motsetning til de andre to er delt inn etter kroppsfasong. De forskjellige typene har fått kallenavn, og presenteres i denne rekkefølgen: Juicy Girl (pear-shaped but oh so juicy), Booty Babe (big butt beautiful), Petite Girl (small but perfectly formed), Sexy Broad (no curves but who cares), Curvy Girl (hourglass is the new black), Bellyssimo Babe (yummy tummies), Cleavage Diva (top heavy and traffic-stopping) og til slutt Slim and Sexy (skinny and fabulous). Allerede i innholdsregisteret skjønner man at her har han noe fint å si om hver eneste kroppsfasong.

På en eller annen måte greier han å forklare at akkurat din form er kjempefin – uten at det går på bekostning av alle de andre formene. Jeg skjønner umiddelbart hvorfor TV-serien må ha blitt så populær, for dette er virkelig en bok som kan få deg til å smile og føle deg bedre selv på en elendig dag. Dere har sett to av sitatene jeg har plukket ut allerede, og der ser dere tonen hans veldig muntlig og positiv. Du vet den klisjéen om at alle damer ønsker seg en homofil venn å shoppe og sladre med? Vel, han passer PERFEKT til den rollen. Her kommer et utdrag fra kapitlet mitt, nemlig Curvy Girl:

Lucky you, sweetie! You’ve got curves to die for. Was there ever a more classic symbol of sexy gorgeousness than the hourglass silhouette? You, honey, are all woman.

Deretter følger alle hans dos and don’ts for denne fasongen: kjoler, jakker, topper, skjørt, bukser, sko, jeans og tilbehør. Kapitlet avsluttes med en huskeliste der han oppsummerer rådene sine. Dette er tilfellet for alle kapitlene. Avslutningsvis kommer undertøystips til alle fasonger, hudpleie og spa-tips og til slutt råd om How to Look Good Naked. Etter det jeg forstår er en del av TV-serien å ta smakfulle nakenbilder. Her kommer fotografen og Gok Wan med sine beste tips om hvordan man skal posere for å få frem sine beste sider og eventuelt skjule det man anser som en svakhet.

Tonen hans er direkte og personlig, og han klarer faktisk å få det til å føles som om han snakker rett til deg. Tipsene virker solide, og han fremstår (ikke overraskende) som at han vet hva han snakker om. Jeg er mektig imponert over hvor flink han er til å føle at akkurat din kropp er fin, og innbiller meg at det er det som gjør at han skiller seg ut i mengden av stylister der ute. Boka er full av honey, gorgeous, sexy, you little minx, og det handler om å fremheve alt som er fint ved deg. Bøkene hans er så positive og glade at det er vanskelig å ikke la seg smitte av det. Han finnes ikke pretensiøs, og har beina godt plantet på jorda, der du og jeg befinner oss.

Jeg tror ikke det er dumt at Gok Wan er den eneste stylisten som har fått plass i den stadig større boksamlingen min, jeg…