Big in the USA - Mr. Petterson. Foto: Jacob Aue Sobol

Big in the USA – Mr. Petterson. Foto: Jacob Aue Sobol

The New Yorker publiserte i går en artikkel, Books of the Year, skrevet av James Wood. Her trekker Woods fram de bøkene som har gitt de største leseropplevelsene i 2012. Han skriver om Joshua Cohen, Zadie Smith, Hilary Mantel, Sheila Heti, Edward St. Aubyn og….nettopp….Per Petterson og Karl Ove Knausgård. En uke tidligere har den samme Woods en lang anmeldelse av I Curse the River of Time (høres ikke den tittelen enda bedre ut på engelsk?) i samme avis hvor han redegjør svært detaljert om sin begeistring for boka (og hvor han sammenligner med Out Stealing Horses som han mener er «more straightforward and less interesting»). I gårsdagens artikkel nevner han Petterson og viser til sin egen anmeldelse av boka.

Knausgård vier han større plass. Han elsker boka og stusser over hvorfor boka ikke har fått mer oppmerksomhet på det amerikanske markedet. Woods skriver: «This is a book intensely hospitable to ideas, and it is thrilling to witness a properly grave and ironic mind, treating, in a theoretical and philosophical and yet fundamentally unshowy way (a massive difference between Knausgaard and certain show-offy American novelists, who always seem to be squeezing the juices of their obsessive fandom over their cultural subjects), all kinds of elements of life: having children, the working of memory, reading Adorno, playing guitar and drums in crappy rock bands, drinking too much, looking at Constable drawings, sex (good and bad), and death.»
Han gleder seg til de resterende bøkene blir oversatt til engelsk.

Det er da ganske morsomt for Norge at vi har forfattere som gjør seg såpass bemerket i utlandet. Rock’n roll!
(takk til marie som tipsa meg om dette)