Sjanger: Sakprosa/populærvitenskap
Originaltittel: A User’s Guide to the Universe (2010)
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: Lydbok
Lest av: Mark F. Smith
Oversatt av: –

Forlag: Audible, Inc.
ASIN: B00993JTFG
Spilletid: 9 timer, 54 minutter
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka: Answers to science’s most enduring questions from “Can I break the light-speed barrier like on Star Trek?” and “Is there life on other planets?” to “What is empty space made of?” This is an indispensable guide to physics that offers readers an overview of the most popular physics topics written in an accessible, irreverent, and engaging manner while still maintaining a tone of wry skepticism. Even the novice will be able to follow along, as the topics are addressed using plain English and (almost) no equations. Veterans of popular physics will also find their nagging questions addressed, like whether the universe can expand faster than light, and for that matter, what the universe is expanding into anyway. Gives a one-stop tour of all the big questions that capture the public imagination including string theory, quantum mechanics, parallel universes, and the beginning of time. Explains serious science in an entertaining, conversational, and easy-to-understand way. Includes dozens of delightfully groan-worthy cartoons that explain everything from special relativity to Dark Matter. Filled with fascinating information and insights, this book will both deepen and transform your understanding of the universe.
****

Tiden var inne for månedens kreditt hos Audible, og jeg plukket spontant med meg denne uten å vite noe om hverken boka eller forfatterne. I ettertid har jeg fått med meg at Goldberg driver en nettside ved samme navn. Jeg antar at det er tilfellet for nettstedet også, men i boka er det slik at jo mer geeky du er, jo mer får du ut av den. Den er proppfull av små referanser til nerdete populærkultur, være seg Star Trek, Doctor Who, Firefly, diverse superhelter, Back to the Future eller Dungeons & Dragons. Om du vet hva alt det er (og liker det), og mye annet i samme kategori, er dette antageligvis boka for deg.

Dette er altså nok et forsøk på å tilgjengeliggjøre fysikk for massene. Fans av Big Bang Theory vet at Sheldon Cooper ikke synes noe om det (han er for eksempel nedlatende til fysiker Brian Greene, som i en episode forsøker å bruke ord og uttrykk folk flest kan forstå i foredraget sitt). Men jeg er sjeleglad for at det finnes fysikere som driver med akkurat dette. Goldberg og Blomquist gjør med denne boka et poeng av å holde de avanserte matteformlene til et absolutt minimum. De bruker isteden eksempler de av oss uten doktorgrader i fysikk kan henge med på. Her kommer innledningen:

The life of a physicist can be a lonely one.
Imagine this: You sit down in an airplane, and the person next to you asks what you do for a living. You reply that you’re a physicist. From here, the conversation can go one of two ways. Nine times out of ten, the first thing out of his or her mouth is something along these lines: “Physics? I hated that class!”
You’ll then spend the rest of the trip (or party, or elevator ride, or date) apologizing for the emotional trauma that physics has apparently inflicted on your erstwhile friend. These random encounters often reveal an almost joyful contempt, reserved specifically for the fields of physical science and mathematics. “Oh, I’m terrible at algebra!” for example, is said in an almost boastful tone, in a way that “I barely even know how to read!” never would. But why?

Jeg antar at ikke så rent få av dere har det samme traumatiske forholdet til matte, og kanskje særlig algebra. Norske elever er i allefall dårligst i Europa på algebra. For min del møtte mattegleden en rask død da jeg begynte på ungdomsskolen (takk for den, mattelærer), før den ble gjenopplivet på videregående (tusen takk, ny mattelærer). Det betyr ikke automatisk at jeg er kjempeflink i det, men jeg synes det er både spennende og vakkert. Nettopp derfor er det fint at fysikere tar seg tid til å forklare det for oss.

Et av favorittemnene mine innen fysikk er kvantemekanikk, og det har fått et helt kapittel å boltre seg i. De fleste kjenner til begrepet Schrödingers katt. I denne boka forklarer forfatterne hva det egentlig dreier seg om (det er en kritikk av The Copenhagen Interpretation, ikke Schrödingers egen mening, i tilfellet du ikke allerede var klar over det). Forfatterne tar seg ellers tid til å forklare flere av de forskjellige tolkningene som eksisterer innen kvantemekanikk, og de forskjellige problemene som er knyttet til det.

Ellers handler de andre kapitlene om, vel, veldig mye. Jeg skal på ingen måte gå inn på alle. Kan man bevege seg raskere enn lys? Hva skjer i såfall om man ser seg selv i speilet? Hvordan funker egentlig karbondatering? Kan Large Hadron Collider ødelegge jorda/universet – og eventuelt hvorfor/hvorfor ikke? For den saks skyld, hva i all verden brukes den til? Hvordan oppdager man subatomiske partikler når man ikke kan hverken se eller føle dem? Hva skjer om man skulle være uheldig å falle ned i et sort hull? Finnes de i det hele tatt, eller er det bare noe fysikere har funnet på fordi de kjedet seg? Kan man bygge en tidsmaskin og reise tilbake i tid for å kjøpe aksjer i Microsoft? Eller drepe sin egen bestefar? Hvordan kan ting være tilfeldig når de virker så planlagt? Hva med romvesner? Hvor er alle sammen? Hvor mange planeter kan inneholde intelligent liv?

Kan vi snart teleportere, eller? Beam me up, Scotty? Jeg husker for endel år siden (tidlig tenårene) så satt jeg og grublet over dette med teleportering. Jeg husker ikke hvorfor, hadde vel sett det i en eller annen TV-serie eller lest det i ei bok. Og da gikk det opp for meg, helt på egen hånd og uten å ha lett etter svaret, hvordan det eventuelt måtte fungere. Man kan jo ikke forflytte seg sånn – men man kan derimot kopiere seg selv partikkel for partikkel og ta fra hverandre de gamle versjonen. Du blir altså demontert og satt sammen igjen med nye atomer på den andre siden. Da det gikk opp for meg, tenkte jeg “fyttirakkern, så smart jeg er”, men etter hvert som jeg begynte å interessere meg for sakprosa om emnet viste det seg at fysikerne også var så smarte. De hadde til og med vært så smarte en stund. Der glapp den nobelprisen. Men uansett: det er altså både teoretisk og teknisk mulig med teleportering, men for tiden er det ikke særlig effektivt. De har så langt ikke klart å teleportere mer enn en eller to atomer om gangen. Med tanke på at en person på 70 kg består av anslagsvis 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 atomer (altså flere enn det antatte antall stjerner i hele universet), er det raskere å reise på gamle måten. Og til dere som sitter og venter på at det skal bli bedre, kan Goldberg informere om at du kommer til å måtte vente leeeeeeeenge.

Humoren i boka er fullstendig uanstrengt. Det føles aldri pinlig eller som om forfatterne prøver for hardt. Humoren kommer helt naturlig, og er man litt nerdete, vil man kunne flire godt. Jeg måtte le høyt flere ganger. De holder løftet om å styre nesten helt unna kompliserte formler, men må jo bruke tall i enkelte av forklaringene. Jeg skal ikke skryte på meg at nå skjønner jeg absolutt alt de har forklart, for det gjør jeg ikke, men det har gått opp flere lys for meg.

Selv om lydboka leses godt av Smith, tror jeg nok at denne gjør seg best på papir. Det er for eksempel en del fotnoter her, som kanskje kan virke litt forstyrrende når innleseren må stoppe opp for å lese dem også. Jeg opplevde det ikke som noe voldsomt stort problem, men jeg skulle gjerne ha sett alle illustrasjonene og tegneseriestripene som visstnok eksisterer i papirversjonen. Lydboka er så god som den får blitt, men den har definitivt de svakhetene i forhold til papirversjonen. Jeg anbefaler den uansett varmt videre, enten du velger lydboka eller papirboka. Morsom og informativ i lett tilgjengelig tone og språkdrakt. Jo mer nerdete du er, jo bedre – men det er ike noe krav for at du får noe ut av boka.

kortsagt-users

Om forfatteren:
Dave Goldberg er en amerikansk fysiker som blant annet gjør et forsøk på å tilgjengeliggjøre kompliserte emner som fysikk for folk flest. I tillegg til A User’s Guide to the Universe, har han skrevet The Universe In the Rearview Mirror, som kommer ut i 2013. Han driver også bloggen A User’s Guide to the Universe, og skriver for spalten Ask A Physicist for io9. Han bor i Philadelphia med sin kone og to døtre, og jobber ved Drexel University.
Twitter | goodreads