Jeg har de siste dagene puslet rundt med det nyeste lesebrettet fra Digitalbok.no, nemlig Digitalbok Touch. Dette har jeg gjort på direkte forespørsel fra digitalbok.no, og jeg har med andre ord ikke betalt ei krone for brettet. Ja, rent utover t-banebilletten ned til sentrum, da, for å plukke det opp, og en til for å komme meg hjem igjen. Men da er leserne mine altså klar over at jeg har fått brettet gratis.

Bildene er fra digitalbok.no.

Bildene er fra digitalbok.no.

Dette trenger du for å få fullt utbytte av Digitalbok Touch:
– Konto hos digitalbok.no, som du oppretter når du kjøper brettet.
– Tilgang til trådløst internett om du ønsker å kjøpe bøker direkte på brettet.

Digitalbok Touch spesifikasjoner:
– Mål: 174 x 124 x 9 mm
– Vekt: 225 g
– Skjerm: 6″ i gråtoner, e-blekk. Ikke innebygd bakgrunnslys.
– Minne: 4 GB, med mulighet for å legge til ytterligere 32 GB (MicroSD).
– Filformater: EPUB, PDF, DOC, DOCX, TXT, HTML, RTF, FB2, CHM, ZIP/RAR, Djvu, JPG, BMP, TIF, PNG, GIF, MP3, WMV, WAV, OGG

Når du åpner esken, finner du følgende greier:
– Lesebrettet
– Lader med USB-kabel (mini b-kobling)
– Øretelefoner
– Beskyttelsesomslag i kunstig skinn
– Ved kjøp får du også en mail med intruksjoner ved første gangs bruk. Brukermanual ligger også lett tilgjengelig på digitalbok.no.

Dette får du for pengene. Obs! Skjermen vil være blank når du tar den ut av esken.

Dette får du for pengene. Obs! Skjermen vil være blank når du tar den ut av esken, og ellers når du skrur den helt av.

Førsteinntrykket man får når man kikker oppi esken er i grunn at man har fått mye for pengene. Da jeg fikk en Kindle Keyboard til jul av min bedre halvdel for noen år siden, kjøpte han et omslag til meg ved siden av. Øretelefoner fulgte heller ikke med. Her derimot er man liksom klar til alt med en gang. Ved første gangs bruk av Digitalbok Touch er det flere ting man må forholde seg til. Aller først lader man brettet (det måtte i allefall jeg). Deretter må man stille klokken (fordi tid og dato må stemme overens med serveren den skal kommunisere med). Så må man koble til det riktige trådløse nettverket, på samme måte som man gjør med de fleste andre dingser. So far, so good, men så kommer det et lite hinder. Man må smøre seg med tålmodighet mens brettet synkroniseres med en server i USA. Dette tok rimelig lang tid for min del – så lang tid at brettet gikk i hvilemodus og tydeligvis avbrøt prosessen. Dette løste jeg ved å endre innstillingene på når den går i hvilemodus (standard er tre minutter, deretter får man alternativer helt opp til 30 min, og aldri hvilemodus). På andre forsøk mistet den internettkoblingen, på tredje forsøk timet den ut, men på fjerde forsøk var vi i gang!

Bildet er fra digitalbok.no, de fantastisk flotte pilene og teksten har jeg lagt til selv.

Bildet er fra digitalbok.no, de fantastisk flotte pilene og teksten har jeg lagt til selv.

Herfra er opplevelsene mine med dette brettet mer eller mindre helt knirkefrie. Neste gang du ønsker å koble deg til nettet, husker den hva du skrev inn forrige gang. Brettet har riktignok forøvrig en aldri så liten barnesykdom som gjør at husk meg-knappen ved innlogging i butikken ikke funker, men dette har jeg fått beskjed om at skal fikses ved neste oppdatering. Butikken i seg selv er av enkelt og oversiktelig design, med diverse forslag til kategorier du kan se på og en egen søkefunksjon. Kjøp gjøres med en såkalt ettklikks-funksjon (dette settes opp på kontoen din når du logger deg på digitalbok.no via datamaskinen din). Ellers har du tilgang til biblioteket ditt der, og kan laste ned bøkene som er knyttet til digitalbok.no-kontoen din (altså uavhengig om du har kjøpt boka på brettet eller på datamaskinen).

Når du har lastet ned ei bok (for eksempel Elskede Poona av Karin Fossum, som de tilbyr gratis) havner den lett tilgjengelig under Dokumenter i hovedmenyen. Du vil også finne en større direktelink til boka du leser nå (det vil si den du åpnet sist) øverst i hovedmenyen, og de siste bøkene du har åpnet ligger under Nylig lest. Det er på ingen måte vanskelig å finne frem på brettet, dette kan absolutt alle klare.

Her kan du leke deg med innstillinger: Hvilken font du vil ha, hvor stor teksten skal være, hvor tykk margen skal være og hvor stor linjeavstand du vil ha.

Her kan du leke deg med innstillinger: Hvilken font du vil ha, hvor stor teksten skal være, hvor tykk margen skal være og hvor stor linjeavstand du vil ha.

Du får flere alternativer til formatering av teksten. Når du har åpnet ei bok, kan du når som helst endre fonttype, fontstørrelse, linjeavstand og hvor tykk marg du vil ha. Det liker jeg! Ellers kan du rotere skjermen, se innholdsfortegnelse med lenker, se informasjon om boka, legge til et bokmerke, søke i teksten og skru av og på automatisk sidevending. I tillegg finnes det en tekst-til-tale-funksjon som funker som forventet – ikke veldig bra. Helt elendig med norske bøker, i grunn, i og med at språkene man kan velge mellom er kinesisk og engelsk. Den holder nok samme kvalitet som Kindle på dette punktet. Jeg merket meg forøvrig at den ikke ville ha noe å gjøre med ørepluggene jeg hadde fra før, bare de som fulgte med.

Det er ikke til å komme fra at Kindle-brettene har en klar fordel over alt som produseres av norske lesebrett: det gigantiske utvalget og de lave prisene. I Norge henger vi fortsatt etter på e-bokfronten, siste nytt er at forhandlingene mellom Forleggerforeningen og Bibliotekforeningen brøt sammen fordi de ikke kunne bli enig om hvordan e-boka skal klassifiseres. Dermed ser det ikke ut til at vi får utlån av norske e-bøker på biblioteket med det første. Det har dessuten allerede vært mange, mange diskusjoner om klønete løsninger (som for eksempel floppen Bokskya) og treige reaksjoner i forhold til utviklingen utenfor Norge (i høst kommer for eksempel USAs første papirbokløse bibliotek). Men det er ikke heeelt håpløst, og digitalbok.no (som drives av forlaget Cappelen Damm) har allerede noen år på baken når det gjelder salg av e-bøker.

Om du kjøper Digitalbok Touch er det digitalbok.no du vil forholde deg til på brettet (ingen overraskelser der, altså). Men du kan selvsagt også koble brettet til datamaskinen din og legge inn e-bøker manuelt, så lenge det er et format brettet støtter. Er du litt oppvakt, lærer du deg fort hvordan man kan konvertere mellom formater, se for eksempel denne guiden. Dette kan også for eksempel være aktuelt for de av dere som er interessert i klassikere. Som mange vet er bøker som ikke lenger dekkes av åndverksloven tilgjengelig gratis hos blant annet Project Gutenberg. Her er det for det meste bøker på engelsk, men det dukker opp noen norske titler her og der.

Digitalbok Touch har en overlegent god pris i forhold til konkurrentene, i allefall her i Norge, med en kampanjepris på 999 kr. Sony Reader ligger på rundt 1400 kr. Cybook Opus får du kjøpt hos digitalbok.no til 1499 kr. NorliLibris sin versjon av Kibano (den leser digikort) selges i skrivende stund på kampanje til 1499 kr, og vanligvis til 1990 kr. PaperCaster Boox koster 1990 kr uten WiFi, og hele 2990 kr med WiFi. Hva det er som gjør at disse brettene koster både en og to tusenlapper mer er jeg usikker på, for det kan se ut som funksjonene man trenger fint får plass under 1000 kr… Om vi beveger oss til utenlandske priser, tetner naturligvis konkurransen seg litt til når det gjelder pris (men husk på momsen!). Her kan du se de forskjellige brettene i Kindle-familien, med priser og funksjoner.

Digitalbok Touch i beskyttelsesomslaget som følger med. På skjermen ser du en av fem forskjellige hvilemodus-bilder. Du kan selv velge om du vil ha alle på omgang, eller om du bare vil velge noen få.

Digitalbok Touch i beskyttelsesomslaget som følger med. På skjermen ser du et av fem forskjellige hvilemodus-bilder. Du kan selv velge om du vil ha alle på omgang, eller en eller flere på egenhånd.

Vi oppsummerer inntrykket jeg har av Digitalbok Touch:

PLUSS:
– Meget konkurransedyktig pris!
– Både øretelefoner og beskyttelsesomslag følger med i esken, gir følelsen av å ha fått mye for pengene.
– Enkelt brett de fleste vil få teken på etter bare noen få minutters bruk.
– Oversiktlige menyer.
– Mange alternativer når det gjelder formatering av teksten.
– Du kan også lytte til både musikk og lydbøker på dette brettet.
– Omslaget som følger med har en magnet-flipp du kan bruke til å brette omslaget bakover og feste det. The devil is in the details.
– Lesebrettet ligger godt i hånden både med og uten omslag, og du kan velge om du vil bruke knapper eller touch screen når du vil bla om sidene.
– Kjøp av bøker på nettbrettet er nokså rett frem i en ukomplisert butikk, med ettklikks-kjøp på lik linje med Amazon.
– Fint design. Dette er et ganske så pent, lett og slankt lesebrett, med en veldig lite masete logo helt øverst foran, og en større men like lite masete en bak på brettet.

MINUS:
– Et noe knotete førstegangsoppsett, der kommunikasjonen med serveren i USA kan ta endel tid. Men dette gjør man som nevnt bare en gang.
– Mini b-koblingen på brettet gjør at jeg muligens er mer tilbøyelig til å ta med meg Kindlen på tur isteden, da den bruker samme kobling som smarttelefonen min. Jo færre ledninger man må dra med seg, jo bedre. Men på den annen side bruker speilrefleksen min en mini b, så det kommer selvsagt an på hva man skal ha med seg…
– Akkurat nå har den en liten bug som gjør at “husk meg”-funksjonen ikke funker, og man må logge inn i butikken manuelt hver gang. Dette skal fikses snart.
– Det norske e-bokmarkedet er ikke noe å rope hurra for.

Bildene er fra digitalbok.no

Bildene er fra digitalbok.no

Totalt sett anbefaler jeg gjerne Digitalbok Touch. Finnes det egentlig noe bedre alternativ for norske brukere som vil lese norske bøker – også de som tar sine første nølende skritt ut i ebøkenes verden? Jeg tror ikke det. Minuspunktene dreier seg om småpirk, generelle problemer med det norske markedet og sånt som etter alt å dømme fikses ganske snart. Skal man kjøpe lesebrett i Norge, ser jeg ingen grunn til å velge et annet (og dermed dyrere) brett enn Digitalbok Touch. Det har jo det man trenger – og det er pent å se på, også. Veldig bra!

Du trenger ikke å bare ta meg på ordet, heller. Sjekk det Marianne på ebokhyllami har skrevet også.