I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Aung San Suu Kyi holder tale på den første internasjonale litteraturfestivalen noen sinne i Myanmar. Bildet er fra guardian.co.uk

Den første internasjonale litteraturfestivalen i Myanmar gikk av stabelen forrige helg (1.-3. februar). Irrawaddy Festival ble holdt på både engelsk og burmensk, og blant de mest populære talerne var Aung San Suu Kyi.

– Forleggerforeningen tapte saken mot Autotech, som har overtatt Notabene-butikkene som ikke skal videreføres. Forleggerforeningen var misfornøyde med at de nye eierne selger bøker som normalt sett er underlagt fastprisordningen med 30% rabatt. Tingretten slo allikevel fast at Autotech kan selge bøkene til den prisen de selv ønsker.

– Omslaget til jubileumsutgaven av Sylvia Plaths The Bell Jar (norsk: Glassklokken) får hard kritikk i Storbritannia. Boka er basert på Plaths egne erfaringer, og er en levende skildring av depresjon og selvmordstanker. Det nye omslaget, som viser en kvinne som fikser på sminken sin, blir anklaget for å forvandle boka til en “glorifisert chick-lit”.

Bildet er fra universitas.no

– Studentbokhandelen Akademika har blitt et pengesluk. 45 millioner student-kroner holder bokhandelen flytende, og lederen av Velferdstinget i Oslo og Akershus er ikke fornøyd med denne beslutningen. Tidligere ble det dessuten kjent at Akademika har sluttet å selge lyrikk, til både studenters og akademikeres fortvilelse.

– Den anerkjente forfatteren Jarod Diamond møter sterk motstand for påstandene sine om at stammefolk lever i en tilstand av konstant krig. Survival International sier at boka hans, The World Until Yesterday: What Can We Learn from Traditional Societies?, slår fullstendig feil, både når det gjelder fakta og etikk.

Amazon økte salget av e-bøker med 70% i 2012. Giganten selv er naturligvis fornøyd, og Amazon-sjefen Jeff Bezos uttalte at de endelig ser den veksten de har ventet på. Andre er derimot ikke like entusiastiske for Amazon. Professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, Tore Slaatta er skeptisk til Amazons monopolistiske fremferd, og synes det er bekymringsverdig at de har blitt så store både på innhold og på maskinvare. Han viser til at Amazon ikke er ukjente med å være aggressive, der de “bruker makten sin til å presse priser, oppløse bransjeavtaler og omgå skattelovgivning i flere land.” Flere håper at det norske markedet vil forbli uinteressant for giganten på grunn av fastprisordningen.

Omslaget på den første norske utgaven av Granta. Bildet er fra morgenbladet.no.

Det internasjonale og anerkjente tidsskriftet Granta gis for første gang ut på norsk. Første utgave har fått temaet Kollaps, og det er Gyldendal som står bak utgivelsen.

Et sjeldent brev Jane Austen skrev til søsteren Cassandra skal nå stilles ut. I brevet uttrykker Austen sin glede over å motta den første kopien av Pride and Prejudice for 200 år siden.

– Amerikanske Chris Kyle, tidligere Navy-SEAL og forfatter av den populære boka American Sniper, ble skutt og drept på en skytebane i Texas.

Agatha Christie. Bildet er fra guardian.co.uk.

Agatha Christie var under etterforskning av britiske MI5 etter at de mistenkte at hun spionerte på dem. Årsaken til mistankene var at karakterene i romanen N or M så ut til å ha inngående kjennskap til fremdriften i andre verdenskrig.

Er de prisvinnende bøkene til Hilary Mantel god litteratur eller snobbete historiske såpeoperaer? Det funderer Joan Smith på i New Zealand Herald

Her er 20 ord det engelske språk kan takke William Shakespeare for. Blant ordene finnes arch-villian, eyeball og fashionable.

Salman Rushdie. Bildet er fra telegraph.co.uk.

– Salman Rushdie avlyser en reise til den indiske byen Kolkata for å promotere den nye filmen Midnight Children, som er basert på boka hans. Grunnen til dette er store anti-Rushdie protester fra muslimske grupper.

– På fredag sendte Kulturdepartementet ut forslag til en av mange lenge etterlengtet boklov på høring. Loven skal erstatte dagens bransjeavtale, og høringsfristen er satt til 15. mars. Kulturminister Hadia Tajik forteller at det viktigste for henne er at leserne opplever at de har bred tilgang til bøker over hele landet.

– The Guardian har samlet et knippe bøker av afrikanske forfattere vi har i vente i 2013.

Litteraturhuset i Oslo. Bildet er fra nrk.no

– Det spretter opp litteraturhus over hele landet for tiden, og kommentator Agnes Moxnes mener oppskriften er overkommelig, men for at det skal fungere må litteraturhusene fange den lokale egenarten.

– En av de eldste anarkist-bokhandlene i London ble truffet av en mistenkelig brannbombe. Freedom Press, som er over 100 år gammel, kunne melde at ingen mennesker ble skadet, men at de materielle skadene var betydelige.

– Forfatteren Basharat Peer har skrevet en kronikk om hvordan det er å leve med sensur i Kashmir.

Ernest Hemingway. Bildet er fra wikipedia.

Skrev egentlig Ernest Hemingway den berømte seksords-novellen?

Sensur av barnebok vekker debatt i Tyskland. Det var etter at det ble klart at rasistiske ord skulle fjernes fra klassikeren Die Kleine Hexe (Den lille heksa) at reaksjonene begynte å komme.

Et bibliotek med flere tusen uerstattelige tekster brant ned i Timbuktu i Mali. Det var islamistiske opprørsstyrker som satt fyr på bygningene, såvel som både rådhuset og guvernørbygningen, på vei ut av byen.

Mo Yan. Bildet er fra wikipedia.

– Hos China Daily kan du lese om den økende internasjonale interessen for kinesisk litteratur, særlig etter at Mo Yan fikk nobelprisen i 2012.

– Flavorwire har samlet de 10 merkeligste tolkningene av kjente eventyr. Snøhvit i western-setting, Hans og Grete under andre verdenskrig og Kyborg-Tornerose er å finne på lista.

The British High Commission donerte 200 bøker til Mile II-fengslet i Banjul, Gambia.