Bok 2 i Ashfall-trilogien
Sjanger:
Apokalypse/dystopi/spenning/YA
Originaltittel:  Ashen Winter (2012)
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: Innbundet
Omslagsdesign: Amy Alick Perich
Forlag: Tanglewood
ISBN: 9781933718750
Sider: 576
Kilde: Kjøpt selv

OBS! Dette er en anmeldelse av en oppfølger. Det kan derfor lønne seg å hoppe over denne dersom du ikke har lest den første boka.

****
Forlaget om boka: It’s been over six months since the eruption of the Yellowstone supervolcano. Alex and Darla have been staying with Alex’s relatives, trying to cope with the new reality of the primitive world so vividly portrayed in “Ashfall, ” the first book in this series. It’s also been six months of waiting for Alex’s parents to return from Iowa. Alex and Darla decide they can wait no longer and must retrace their journey into Iowa to find and bring back Alex’s parents to the tenuous safety of Illinois. But the landscape they cross is even more perilous than before, with life-and-death battles for food and power between the remaining communities. When the unthinkable happens, Alex must find new reserves of strength and determination to survive.
****

Jeg ble henført av bok nummer en i denne serien, og måtte vente et helt år for å lese oppfølgeren. Jeg er stort sett like henført av bok nummer to, og like frustrert over at avslutningen ikke er tilgjengelig enda!

Et halvt år har gått siden supervulkanen i Yellowstone hadde et utbrudd som forandret livet til 15-åringen Alex for alltid. Han gikk fra å være en helt vanlig tenåring som kranglet med foreldrene og spilte WoW til å bli en overlevende i en ødelagt verden. Det er knapt noe han savner mer enn foreldrene sine, og han ville ha gitt nesten hva som helst bare for å få kjeft av moren sin igjen. Men sånn er det ikke. Han var alene hjemme da katastrofen inntraff, og gjennom hele forrige bok kjempet han seg gjennom det ugjestmilde landskapet for å finne igjen foreldrene. På veien traff han Darla, men foreldrene var ikke å se. I denne boka begir de seg ut på nok en reise på jakt etter foreldrene.

Mike Mullin gjør så veldig mye riktig med denne serien, så det er vanskelig å se hvor jeg skal begynne… Denne boka er like spennende som den forrige, med en enda mer brutal verden. Som om det ikke var ille nok i de første dagenes desperasjon, så har det blitt mange ganger verre nå. Se for deg en nesten død verden der nesten ingen ting vil vokse, og der mange av dyrene (og menneskene) døde som et direkte resultat av askefallet og det påfølgende fallet i temperatur. Folk blir desperate, mer sultne og mer villige til å gjøre absolutt hva som helst for å overleve. Den gamle verdenen er så godt som borte. Hvordan tilpasser man seg i en relativt bokstavelig dog-eat-dog-world?

The disaster had warped the landscape of our minds – perhaps even more than it had altered the physical landscape.

Forholdet mellom Alex og Darla er realistisk. Mullin vifter ikke med moralske pekefingre, han fremstiller ikke hormoner og tenåringslyst som noe annet enn det det er, og han tar de ekte følelsene helt på kornet. Kort oppsummert: det blir troverdig. Jeg har ingen vanskeligheter for å tro at dette er en femten år gammel gutt. Han har den samme naiviteten som kommer med tenårene, men det kombineres allikevel med en enorm personlig utvikling påtvunget av katastrofen. Han blir mer og mer moden, men glimter til med skikkelig typiske tenåringsproblemer. Det er virkelig gøy å følge Alex.

He stood out because his beard was neatly trimmed – most guys let them run wild since personal grooming was a lot more challenging without safety razors, hot water, or electricity. Not that I had to worry about it. I grew just enough wispy facial hair to look stupid, but not enough to bother shaving.

Darla er dessuten en fabelaktig karakter. Der Mullin har god greie på å skildre Alex, fikser han også glatt å skrive en spennende og litt annerledes (fra andre YA-heltinner) jente. Boka skrives fra Alex sitt perspektiv, men det gjør bare skildringene av Darla mer levende. Vi ser henne nemlig gjennom øynene til en som synes hun er den fineste jenta i verden – uten at det blir flaut og påtatt. Hun er halvannet år eldre enn Alex (og bryter dermed med standarden om at han er eldre), hun er ei beintøff bondejente med god greie på motorer og andre typiske “mannegreier”, hun er kortklipt, og beskrives i det hele tatt ikke som andre YA-heltinner har en tendens til (usikre og jomfruelige, vakre jenter som ikke vet hvor pene de er, som er sjenerte og har lav selvtillit, men som utover i fortellingen oppdager en eller annen indre styrke). Hun snorker som en traktor, er tidvis småslem og sarkastisk, er ikke redd for skitt under neglene og kan like gjerne redde Alex som å bli reddet av ham. Og vi ser henne gjennom Alexs forelskede øyne. Hun fremstilles ikke som perfekt på samme måte som andre typiske YA-jenter, men hun er definitivt helt perfekt slik Alex ser det.

Resultatet er en meget troverdig forelskelse og to meget troverdige karakterer.

Der jeg frydet meg over mangelen på trekantdrama i første bok, må jeg ta et skritt tilbake og vedgå at her har det jaggu sneket seg inn et. Men det skiller seg allikevel fra andre ved at her er det ikke den pene, sjenerte heltinnen som ikke klarer å velge mellom to perfekte gutter (stakkars…). Her er det Alex som plutselig får et annet alternativ i en tid der både han, Darla og tredjeparten er sårbar. Det andre alternativet har definitivt også svakheter – og er definitivt også troverdig. Mullin tør i det hele tatt å skrive levende karakterer istedenfor idealiserte og moralsk opphøyede karakterer.

Bok nummer to er like vanskelig å legge fra seg som den forrige boka, og nå gleder jeg meg stort til den neste. Den er det dessverre fortsatt rundt ett år til slippes, for datoen ble skjøvet. Aaaargh. Jeg vil vite hvordan det går nå! Dessuten må noen oversette denne serien til norsk. Snarest. Hører dere, forleggere?

kortsagt-ashenwinter

Andre bloggere om boka:
The Nocturnal Library
Books With Bite
Book Den
Bookshelf Fantasies
Chasing Empty Pavements

Om forfatteren:
Mike Mullin er en amerikansk forfatter av bøker for unge voksne. Han er utdannet innen statsvitenskap, og har blant annet jobbet i bokhandel og med merkevarebygging. Han har svart belte i Songahm Taekwondo, og bor i Indianapolis med kona og tre katter.
Hjemmeside | blogg | goodreads