En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

I hele forrige uke hadde jeg praksis hos Riksarkivet, så jeg har ikke fått lest all verdens. Jeg har begynt på Reached av Ally Condie, altså siste boka i Matched-trilogien – men smakebiten dere skal få er fra noe helt annet. Jeg leser nemlig også Fjodor Dostojevskijs Opptegnelser fra et kjellerdyp. Mange kjenner til de tre første setningene: Jeg er et sykt menneske . . . Jeg er et ondt menneske. Et frastøtende menneske er jeg. I motsetning til mursteinen Forbrytelse og straff, som jeg leste i 2011, er denne nokså slank med sine 113 sider. Men hva handler den om? Vi treffer på kjellermennesket. Han har i såret stolthet trukket seg tilbake til sin krok der han sitter og spinner sine tanker – og forteller sin feberaktige og nesten komiske historie om sitt brudd med samfunnet.

Jeg kunne plukket ut mange sitatverdige smakebiter fra boka, men valget får falle på et litt morsomt utdrag fra side 41:

Her hos oss i Russland, har vi aldri hatt noen av disse stupide og himmelvendte tyske og særlig franske romantikere som ingenting biter på. La jorden revne under dem, la hele Frankrike gå til grunne på barrikadene, – de forblir seg selv lik, de forandrer seg ikke engang for anstendighets skyld, men fortsetter som de idioter de er å synge sine sanger til stjernene, helt til de går i graven så å si. Hos oss i Russland derimot finnes det ikke idioter, det er en kjent sak; derved skiller vi oss fra vesteuropeerne, særlig tyskerne.