Visste du at du kan ta kurs med noen av verdens beste forelesere helt gratis og foran egen PC?

Coursera startet opp våren 2012, og har siden den gang fått 3 millioner medlemmer fra over 210 land og som til sammen har tatt 10 millioner kurs. Det er en av flere MOOC (Massive Open Online Course), og samarbeider altså med noen av de beste universitetene i verden. Kursene er i alle slags forskjellige kategorier, og de fleste ender med et kursbevis for de som fullfører de obligatoriske oppgavene (ofte små essays, quizzer osv). Disse bevisene er riktignok kanskje ikke spesielt tunge, i og med at man ikke kan bevise at det er du som selv har tatt kurset, men noen av kursene har et såkalt “signature track” der man beviser hvem man er med id (men da må du betale).

Så… Skal det kanskje være et kurs i Fantasy and Science Fiction: The Human Mind, Our Modern World med Eric Rabkin fra University of Michigan? Eller Comic Books and Graphic Novels med William Kuskin fra University of Colorado Boulder? Eller hva med et fra universitetet i København: Søren Kierkegaard – Subjectivity, Irony and the Crisis of Modernity, ledet av Jon Stewart? Brown University tilbyr The Fiction of Relationship med Arnold Weinstein. Om du liker spill, kan kanskje Online Games: Literature, New Media, and Narrative av Jay Clayton ved Vanderbilt University være noe for deg. Introduction to Philosophy med en rekke forelesere fra universitetet i Edinburgh kan kanskje være noe. Eller kanskje Greek and Roman Mythology med Peter Struck fra University of Pennsylvania? Eller så kan du eventuelt bli bedre kjent med Scandinavian Film and Television i et kurs av Ib Bondebjerg fra Universitetet i København. Think Again: How to Reason and Argue tilbys av to forelesere fra Duke University, og kan visst lære deg å bli flink til å argumentere for deg.

For ikke snakke om de store mengdene andre alternativer som finnes der. Du kan lære om kvantefysikk, å spille gitar, om statistikk, om relativitetsteorien, om epidemiologi… You name it. Hvert kurs legger opp til noe sånt som 3-10 timer arbeid i uka, avhengig av emne, og varer vanligvis fra 6-10 uker eller noe sånt. Og om du ikke har lyst til å gjøre noen oppgaver, så kan du allikevel melde deg på og få tilgang til forelesningene. Du får ikke kursbeviset, men du får selvsagt kunnskapen. Så i bunn og grunn har du ingenting å tape ved å prøve noen av disse kursene…

Jada, dette høres kanskje ut som betalt reklame, men det er det altså ikke. ;) Jeg synes bare konseptet er så spennende.