I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Advokat Carl Borre. Bildet er fra dagbladet.no.

– Advokat Carl Borre mener at Geir Lippestads nye bok, Det vi kan stå for, aldri burde blitt gitt ut. Borre mener boka svekker folks tillit til advokater gjennom å være illojal og utlevere klienten.

– En Spotify-aktig tjeneste for bøker er i ferd med å bli realitet, men Vidar Kvalshaug tror de må jobbe hardt om de skal klare å få en fyldig norsk versjon på markedet i løpet av mai.

Oversetting er det største hinderet for eksport av kinesiske bøker, sier Guo Xiaoyong fra China International Publishing Group.

– Tittelen på den siste boka i Divergent-trilogien til Veronica Roth blir ikke Convergent, ikke Emergent, ikke Detergent, meeeen… Allegiant.

– Fra 2002 til 2012 har boksalg falt med en tredjedel, viser ny svensk studie.

Haugen bok er Norges best likte bokhandel, og havnet på fjerde plass på Norsk Kundebarometer 2013. Netthandelen ble målt for første gang, og gjorde det altså knallsterkt med et resultat på 82,7 poeng.

Eldorado-lokalene skal gjøres om til Norges største bokhandel. Bildet er fra nenyheter.no.

– READ Entertainment har fått klarsignal av Bydel Sentrum til å gjøre om de gamle kinolokalene Eldorado til Norges største bokhandel.

– Forfatter Bret Easton Ellis er utestengt fra Glaad Media-prisutdelingen etter noen kontroversielle tweets.

Hva kan vi lære av Roald Dahls Heksene?

Hilary Mantel. Bildet er fra guardian.co.uk.

– Hilary Mantel har kommet seg inn på Times liste over verdens hundre mest innflytelsesrike mennesker.

– Den svenske og finske grenen av det nordiske forlaget Bazar saksøker Sofi Oksanen for 1 million euro grunnet “grunnet ulovlig oppheving av en forlagsavtale knyttet til et litterært verk”. Oksanen gis ut av forlaget Oktober her i Norge, og var nylig her for å promotere sin siste roman Da duene forsvant.

– Lei av boksnobber som forteller deg at du ikke leser ordentlig litteratur? Synes du det er vanskelig å finne noe godt svar på det? Her er 30 forslag.

Christian Bale i filmatiseringen av American Psycho. Bildet er fra guardian.co.uk.

– American Psycho, musikalen, går av stabelen i London i desember.

Sjekk denne småskumle sexboka fra 1950-tallet.

– Booksellers Association, en sammenslutning av britiske bokhandlere, angriper Amazon på bakgrunn av at giganten ødelegger markedet og ikke konkurrerer på like vilkår som resten. Lederen Tom Godfrey mener vi må spørre oss selv om vi virkelig vil leve i et samfunn uten bokhandlere.

Noen av de beste unge britiske forfatterne. Bildet er fra telegraph.co.uk.

– Her er Grantas kåring av de beste unge forfatterne britene har å by på.

– Hjembyen til Mo Yan, vinner av Nobels litteraturpris 2012, har blitt et turistmål. Han holder forøvrig på med et skriveprosjekt om opplevelsen rundt å vinne prisen.

– Etter Margaret Thatchers død har det naturligvis vært en økt interesse for biografier om Storbritannias første kvinnelige statsminister. En av dem viser en mykere side av jernkvinnen.

Dan Brown. Bildet er fra nrk.no.

– Det er under en måned til Dan Browns nye bok, Inferno, slippes. Det har vært endel oppstyr rundt den, blant annet da det ble kjent at tidligere soldater var satt til å vokte manuset mens oversettere fra hele verden måtte reise dit istedenfor å få manuset tilsendt for oversettelse. Det er allikevel mye som tyder på at dette bare har vært en omfattende PR-kampanje, mener anmelder May Grethe Lerum.

Planene for minnepark til ære for Gandhi blir lagt på is. Dette er fordi forfatteren George Orwell ble født på samme sted.

– Forfatter Lionel Shriver mener sosiale media gjør ungdommer nevrotisk.

Gwyneth Paltrow. Bildet er fra nzherald.co.nz

Gwyneth Paltrows nye kokebok har blitt kraftig slaktet av kritikerne. De er visst ikke spesielt imponert over at boka inneholder oppskrifter som kan koste 1500 kr stykk. Boken har blitt kalt en ‘Bible of laughable Hollywood neuroticism’.

– Har bildebøker en iboende verdi? Ja, mener noen.

– Minst 25 av årets Hollywood-filmer er basert på bøker.

Rasistisk barnebok? Bildet er fra dagbladet.no.

– Den 14 år gamle danske barneboka Mustafas kiosk har skapt trøbbel i Sverige, der den anklages for å være rasistisk. Det svenske forlaget Kabusa har etter litt om og men gått ut med en unnskyldning, men forfatteren selv, Jakob Martin Strid, synes diskusjonen er fullstendig idiotisk. Erlend Loe har oversatt boka til norsk og synes det er ille at forlaget beklager og trekker boka tilbake.

– Justin Bieber ble skjelt ut etter å ha skrevet i gjesteboka på Anne Frank-museet at hun forhåpentligvis hadde vært en belieber. Men Annes stesøster forsvarer tenåringsidolet.

– Nå er det ikke lenger mulig å kysse Oscar Wildes gravstein