Akkurat nå er det travelt. Mange er vel på vei til Lillehammer og der skulle jeg mer enn gjerne vært, men tiden strekker ikke til. Jeg jobber med Fortellerfestivalen som begynner neste uke, og for å spare litt på kreftene må jeg senke skuldrene. Vurderer likevel å ta en dagstur til Lillehammer – bor ikke så langt unna – bare for å være litt midt i stemningen. Uansett gleder jeg meg til å lese rapporter derfra. Det er også BookExpo America 2013 i New York akkurat nå, og der vet jeg at flere norske bokbloggere er. Utførlige rapporter er et krav. Jeg leser selvsagt bok, men det går ikke fort, så bloggen er litt stille akkurat nå. Følger litt med rundt omkring og av interesse var Aftenposten sin artikkel om hvor lite bøker gutter låner på biblioteket. Man kan ikke dermed slutte at gutter ikke leser bøker, for dette er knytta opp mot bibliotekslån, men likevel. Lesemønstre forandrer seg, og jeg tror det handler om at gutter leser mindre skjønnlitteratur, ikke nødvendigvis at de leser mindre. Lese på skolen, lese på nett, lese på dataspill, vi leser mer enn noensinne, men skjønnlitteraturen lider under å bli oversett av gutter, særlig knytta til visse aldersgrupper (unge voksne). Jeg leste et sted at vi stadig blir dyktigere når det gjelder å lese bredt; skaffe info, holde seg orientert – men at det å dybdelese over lengre tid blir vi dårligere på.

Det er en utfordring for bokbransjen, for forfattere og foreldre å følge opp ungene når det gjelder lesning, og det er ikke bare lett, det vet jeg av egen erfaring. Følgende kan foreslås: Lokking, trusler og betaling.

Ha en fin uke videre!