Suzanne Collins er back again. Gregor i Underlandet er faktisk forfatterens debutbok, og er den første i en serie på fem bøker. En helt grei fantasy, dette, og hadde forfatteren vært norsk, en av de beste norske fantasydebutanter på aldri så lenge. Ingrediensene er kjente:

  • En utvalgt
  • Profetier
  • Kampen mot ondskapen
  • Forrædere
  • Etc

Det som er originalt i denne boka er at forfatteren har tatt i bruk andre vesener enn for eksempel drager, feer og annet som frekventerer denne sjangeren. Dragene er erstattet med flaggermus som er så store at mennesker kan ri på dem og som dessuten har personlig kontakt med eierne sine, akkurat som for eksempel diamondsene eller hva det nå var de het igjen i Pullmanns berømte serie.

Og for ikke å forglemme kakerlakkene da, som endelig får litt hardt tiltrengt kred. Også disse snakkende og i forstørret utgave.

Her en representant for disse ufortjent forhatte dyra. Neste gang du møter en: husk at dette er et av urdyra som har kravlet her på jorden lenge før du ble født! 

Andre medvirkende er edderkopper ( litt ala Tolkien, uten at jeg skal beskylde forfatteren for plagiat), rotter i hopetall, også de i menneskestørrelse, hvorav én ved navn Røskeren som er en riktig artig type.

Helten er 11 år gamle Gregor som bor sammen med mor, 2 søstre og bestemor i en leilighet i New York. Faren er forsvunnet på uforklarlig vis. En dag faller Georg og lillesøstra, 2 år gamle Boots, gjennom et hull i kjelleren ned i Underlandet. Litt sånn ala Alice altså. Boots er en særdeles sjarmerende ( og usedvanlig letthåndterlig, det må sies ) 2 – åring, som gir handlinga litt ekstra varme.

Boka er spennende og heller ikke uten humor. Dessuten har boka en del god moral å by på.

Moralen er enda mer framtrendende i eventyrfortellingen Noah rømmer hjemmefra av John Boyne (mest kjent for Gutten med den stripete pyjamasen, som er en særdeles velskrevet og skremmende bok om konsentrasjonsleire, så det er all grunn til å ha forventninger! ) Budskapet i Noah rømmer hjemmefra er at man ikke kan flykte fra sannheten, selv om den er aldri så vanskelig å bære. Andre temaer er svik. Boka kan minne om den fantastiske ungdomsboka Monsteret av Patrick Ness (Cappelen Damm 2012), som også handler om problemer med å takle sorg.

Noah er 8 år gammel, og møter i boka en eldre mann som altså hjelper ham å godta følelsene sine. Forfatteren bruker den klassiske fortellingen om Pinocchio på en frisk og original måte.

Her er Pinocchio tegnet av Enrico Mazzanti (1852–1910), den første Pinocchio-illustratøren. Glem Disney!