Summary in English: Picture Book Class #70: Characters that change. Norwegian illustrator Svein Nyhus shows how he formed «Big Black Horse» for «Suddenly Moni» (original Norwegian title «Bak Mumme bor Moni», 2000), a picture book written by his wife Gro Dahle; «Bak Mumme bor Moni» is a psychological crossover book for children and adults about a sensitive, little boy becoming so angry that he turns into a scary monster. At first the boy doesn’t understand who the monster is, and how to cope with its fury and 16-legged horse, but gradually he learns how to control his feelings and use the power and energy within himself; the boy calms the horse and take over the reins, and the angry monster turns into a nice little monkey. The illustrations were made with mainly grey pencils on water colour.

I dette innlegget i «Bildebokskolen» viser jeg hvordan jeg forma og forandra figurer i bildeboka «Bak Mumme bor Moni» som ble utgitt i 2000.

Teksten er skrevet av Gro Dahle og handler om den lille, følsomme gutten Mumme og det rasende monsteret Moni som kommer når gutten blir sinna og fortvila. Dette er en psykologisk allalderbok der forfatteren bruker metaforer for å fortelle om uforståelig sterke følelser og en indre kamp; monsteret som kommer, er gutten sjøl. Med en sånn tekst kan også illustratøren få boltre seg med overdrivelser og symboler. Tegneren kan vri på virkeligheten og blande lek og alvor. Det liker jeg.

Skisser av «Store Svarte Hesten»

Ett av de språklige bildene forfatteren bruker for å beskrive kreftene i raseriet, er «Store Svarte Hesten med seksten bein» som rir tvers gjennom hovedpersonen Mumme. Tegningene her viser hvordan hesten og monsteret endrer seg i løpet av boka; karakterutviklinga gjør fortellinga mer dramatisk og psykologisk interessant – og slutten mer håpefull.

De små negleskissene jeg holder opp på bildet, er tidlige utkast til den ustyrlige kjempehesten. Ved å tegne i liten størrelse var det lettere å få naturlig flyt og slagkraftig enkelhet i komposisjonene. På grunnlag av småskissene konstruerte jeg ferdige traceskisser; det er overleggingstegninger med nøyaktig plassering av strekene i motivene. Disse kopierte jeg opp i stor størrelse og la på lysbordet sånn at jeg kunne streke opp de store fargeoriginalene under full kontroll.

Prøvetegning

Den første prøvetegningen av monsteret på hesten fikk en fremmed dekorramme av aggressive pigger, og klærne på figuren var annerledes enn de jeg bestemte meg for seinere. Men jeg likte formen på den mektige hestekroppen og beholdt tegningen bak på boka.

Tegneteknikken jeg brukte for å lage denne og de andre fargeillustrasjonene, er blyant, viskelær og vannfarger kombinert med litt pastellkritt (og forsiktige eksperimenter med akrylmaling, maskeringstape og voks i noen av bildene).


Monsteret på hesten

Inne i boka er hesten først kantete og skummel. Det gjelder også monsteret; ansiktet her ble opprinnelig så nifst at jeg sensurerte det.

Selv om hesten er svær og truende, ville jeg vise at den ikke er ond, bare vill og sterk. Jeg tegna den uten øyne for å understreke at kraften er blind og viljeløs og ikke styrer seg sjøl.

Gutten lokker hesten

Etter hvert får den lille gutten i historien kontroll over hesten – og dermed over det voldsomme sinnet. Bildet viser gutten som lokker dyret med sukker i lua, og monsteret som mister grepet og faller av.

Gutten tar styringa

På siste side er hesten rund og føyelig, men fortsatt full av liv og kraft. Gutten holder i tømmene, kontrollerer energien og vil ri til månen; monsteret er blitt en dum, liten ape som ikke lenger er farlig, men vinker farvel. Nå bærer det avsted, videre opp og ut i livet – i riktig leseretning.

«Bak Mumme bor Moni» ble forløperen til «Sinna Mann», en bildebok om familievold som kom i 2003. Familieterapeuten Øivind Aschjem i Alternativ til Vold brukte nemlig «Bak Mumme bor Moni» som samtalebok i møte med voldelige voksne. Han ringte meg og ba om å få en egen bok om barn som opplever vold. Da lagde Gro og jeg det.

Se også:
Guttens forvandling i «Bak Mumme bor Moni»
• Hestetegninger 2004 og 2013
Kjøp trykk av gutten på hesten