Sjanger: Sakprosa/populærvitenskap
Originaltittel: Voodoo Histories (2009)
Denne utgaven utgitt: 2010
Format: Lydbok
Lest av: James Langton
Forlag: Audible Inc
ASIN: B004FTADYA
Spilletid: 14 timer, 29 minutter
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka: Our age is obsessed by the idea of conspiracy. We see it everywhere – from Pearl Harbor to 9/11, from the assassination of Kennedy to the death of Diana. In this age of terrorism we live in, the role of conspiracy is a serious one – one that can fuel radical or fringe elements to violence. For award-winning journalist David Aaronovitch, there came a time when he started to see a pattern among these inflammatory theories. He found that these theories used similarly murky methods with which to insinuate their claims: they linked themselves to the supposed conspiracies of the past (“it happened then so it can happen now”); they carefully manipulated their evidence to hide its holes; and they relied on the authority of dubious academic sources. Most important, they elevated their believers to membership of an elite – a group of people able to see beyond lies to a higher reality. But why believe something that entails stretching the bounds of probability so far? Surely it is more likely that men did actually land on the moon in 1969 than that thousands of people were enlisted to fabricate an elaborate hoax…
****

Er det noe mennesker har hatt dilla på i flere århundrer allerede, er det konspirasjonsteorier. Det er selvsagt sånn at det finnes konspirasjoner, noen av dem svært store (deriblant PRISM-skandalen i USA nå nylig), men mange mennesker ser konspirasjoner overalt, uavhengig av bevis. Blant de ferskeste konspirasjonsteoriene finnes for eksempel disse åtte (og sikkert flere) om Boston-bombingen. Ellers er det bøttevis av konspirasjonsteorier rundt Prinsesse Dianas, Marilyn Monroes, Elvis Presleys, John F. Kennedys (og mange, mange andres) død, for ikke å snakke om alle amerikanerne som nekter å tro at Barack Obama faktisk er fra USA. Også har du kanskje hørt om teorien om at verden i skjul blir styrt av reptiler fra verdensrommet? Roswell? At månelandingen var falsk, og at det var amerikanerne selv som stod bak 9/11? Og hva med alle de lugubre brorskapene som ettersigende sitter i kulissene og trekker i trådene? Populære grupperinger blant konspirasjonsteoretikerne er Illuminati, Frimurerne, Tempelridderordenen, Opus Dei og ikke minst Sionordenen. Sistnevnte har du kanskje hørt om gjennom Dan Browns Da Vinci-koden (men til tross for hva “faktasidene” hans måtte påstå, er dette – som så mye annet – bevist å være en bløff).

Vi kan le av mange av teoriene. Vi kan riste oppgitt på hodet og si “kjære vene”, og ellers avfeie dem med tullball som har oppstått i hodene på folk med litt for mye tid og litt for ivrig fantasi. Men det går ikke an å gjøre det med alle konspirasjonsteorier, for noen har fått direkte motbydelige konsekvenser på verdenshistorien generelt. Et eksempel på dette er Sions vise protokoller, og Aaronovitch bruker en del tid på å skrive om akkurat denne teorien. I 1905 dukket det opp dokumenter som angivelig var skrevet under den første sionistkongressen i Basel i 1897. I dokumentene finner vi “bevis” for at jødene faktisk forsøker å ta over verden. Ikke en veldig overraskende teori, med tanke på hvor mye dritt jøder har måttet tolerere gjennom tidene. Dokumentene ble avslørt som en bløff i 1921, og det viste seg at dokumentene bestod av en klipp-og-lim-blanding med litt bearbeiding av ulike fiksjonelle tekster.

Dette stoppet ikke Henry Ford fra å finansiere trykkingen av 500 000 kopier på 20-tallet, og det ble hyppig brukt av Hitler og nazistene som direkte bevis på “jødeproblemet”. Teksten ble for eksempel brukt i tyske klasserom. Holocaust ble delvis forklart og forsvart med en konspirasjonsteori som blomstret frem fra det som egentlig var harmløs skjønnlitteratur. Enkelte konspirasjonsteorier har enorm slagkraft, og det er det Aaronovitch skriver om i denne boka. Det handler ikke så mye om akkurat hvorfor mennesker har en hang til å tro på rare ting (det kan du for eksempel lese mer om i The Believing Brain av Michael Shermer). Fokuset ligger på hvordan teoriene har formet verdenshistorien, og han legger jo unektelig frem en solid argumentasjon for påstanden…

Dette er en av de bøkene som skeptikere lett kan trykke til sitt bryst. Det er et solid stykke arbeid, og han skriver godt om de lange linjene og store sammenhengene. Allikevel, og uten at jeg egentlig kan forklare hvorfor, opplevde jeg den som litt småkjedelig fra tid til annen. Kan det være at jeg hørte den på feil tidspunkt? Eller var det innleseren? Jeg kan ikke huske å ha noe å klage på med innleseren, selv om han gjorde et tidvis kleint poeng i å gi alle forskjellige dialekter og aksenter. Kanskje synes jeg at Aaronovitch brukte litt for lang tid på enkelte av teoriene. Usikker. Alle ingrediensene er uansett til stede for en typisk godbok for de av oss som stiller spørsmål ved ting som folk tror på. Det er jo litt skummelt at teoriene ofte gjør mer skade enn de angivelige konspirasjonene som de handler om… Kan fint anbefales videre.

kortsagt-voodoohistories

Om forfatteren:
David Aaronovitch (f. 1954) er en britisk forfatter og journalist. Han skriver en spalte for avisen The Times, og har skrevet flere bøker. Han vant blant annet Orwell-prisen for politisk journalistikk i 2001 og Årets beste spaltist i 2003.  Han har skrevet under pseudonymer og eget navn i store aviser som The Guardian, The Observer og The Jewish Chronicle. Han har studert historie, og har ellers jobbet som programleder i diverse TV- og radioshow.
Wikipedia | goodreads