En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

I disse dager leser jeg Parissyndromet av Heidi Furre. Den handler om følgende: Parissyndromet åpner med at ei ung jente sier adjø til alt og alle hun kjenner og drar til Paris hvor hun kjenner ingen. Hun har ingen store planer. Lære seg fransk, jo, men det er ikke så viktig. Mest vil hun ut, vekk, av gårde. Men kanskje uten å vite hvorfor. Så treffer hun et nytt menneske. Så et nytt menneske til. En liten jobb får hun seg også. Og plutselig har livet forandret seg. Og det er bra. Og det er ikke like bra. For hun savner hjemme også. Hun savner bestemor. Hun savner Benedikte. Og hun savner ham. Han som lot henne dra. Han hun skulle gi globusen sin til, men ombestemte seg fordi: Eg ville ikkje gi heile verda til ein som ikkje ville ha meg. Parissyndromet handler om å komme overens med seg selv og de forventningene til livet vi ikke visste at vi hadde.

Jeg har med tiden opparbeidet meg høye forventninger til alt som Flamme forlag gir ut, og så langt holder også denne mål. Smakebiten kommer fra side 39-40:

Eg går berre vidare, tenker på historier eg har høyrt om folk som har fått blomsterpotter i skallen i Paris, og om brannar i dei gamle smale gardane, der folk brenn inne for det finst ingen rømmingsvegar. Ingen tenker på sånt her. Eg og Anna har teipa fast en røykvarslar i taket over senga vår. Den første natta datt han ned og begynte å ule, heile garden må ha høyrt det, men dei har sikkert ikkje høyrt lyden av ein røykvarslar før. Anna fekk mammaen sin til å sende han i posten, me fant ingen butikkar som hadde det. Me spurde etter smoke alarm på en liten jernvarehandel, mannen i kassen sa do you have fear of smoke, mens han gjorde sigarettbevegelsar.