Lars Saabye Christensen er aktuell med en ny samling noveller, og Herbjørg Wassmo kommer med en ny roman. Jon Michelet kommer med bok to i sin serie Skipsmatrosen.Rivertonvinner Jørn Lier Horst er klar med ny krim, og det samme er Karin Fossum. Krimforfatter Thomas Enger debuterer som ungdomsbokforfatter. Dette er noe av det som preger årets bokhøst:

En av Norges mest solgte forfattere, Herbjørg Wassmo, kommer med en oppfølger til Hundre år. Disse øyeblikk utkommer i september, og er en selvbiografisk beretning. Brageprisvinner Gaute Heivoll er klar med en ny roman som har fått tittelen Over det kinesiske hav, og Nikolaj Frobenius er aktuell med Mørke grener. Roy Jacobsen kommer med en ny roman med handling fra Nord-Norge, og den har fått tittelen De usynlige.

Helga Flatland er klar med Det finnes ingen helhet, som er den siste boken i trilogien som startet med Bli hvis du kan, reis hvis du må. Helene Uri tar blant annet for seg utdødde språk i sin nye bok Rydde ut, og Hanne Ørstadvik har skrevet Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux. Tore Renberg er aktuell med Vi ses i morgen, Frode Grytten kommer med Brenn huset ned, og Tomas Espedal er klar med Bergeners.

Cecilie Enger er kjent for sine historiske romaner og sitt gode språk, og i Mors gaver skriver hun om sin egen slekt. Ketil Bjørnstad er aktuell med Ensomheten, og Rune Salvesen kommer med Ekko av ensomme netter. Gunn Marit Nisja opplevde stor suksess med sin debut Naken i hijab, og nå kommer hun med roman nummer to; Porselenspiken. Benedicte Meyer Kroneberg er klar med Hvis noen ser meg nå, og Agnes Ravatn kommer med Fugletribunalet. 

Karine Nyborg mottok fantastiske anmeldelser og ble nominert til flere priser for sin novelledebut i 2010. Denne høsten kommer hun med romanen Jeg er ikke redd for mørket. Bård Isdahl er aktuell med Havari, og Nicolai Houm har skrevet De håpefulle. Fra Jan Roar Leikvoll får vi Songfuglen. Dag Solstad kommer med ny roman som skal hete Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895, og Margit Walsø skriver om den franske dronningen Marie Antoinette i sin historiske roman Dronningens løfte.

Selma Lønning Aarø er aktuell med Jeg kommer snart, og Odd Klippenvåg har skrevet Et personlig anliggende. Britt Karin Larsen har fått kritikerne til å trille ut de høyeste terningkastene for sine bøker om folket på Finnskogen. Nå kommer den femte boken i denne serien. Jens M. Johansson er aktuell med Bryllup og begravelser, og Jon Michelet følger opp fjorårets store suksess Skogsmatrosen med Skytteren. Mona Høvring har skrevet Livets lange netter, og Knut Nærum er klar med en ny satire, en Jo Nesbø- parodi: Busemannen. Stein Versto er aktuell med Nidaros. Fra Sindre Ekrheim kommer Ho kjem fram i regnet. Trude Lorentzen, som blant annet har vunnet Den store Journalistprisen, kommer med en svært personlig roman kalt Mysteriet mamma.

Sigrid Slapgard er klar med Englestien, og Kristian Klausen kommer med Mitt liv var et hett bibliotek. Fra Geir Olav Jørgensen kommer Kaleidoskop. Ida Hegazi Høyer kommer med Ut, og Nina Lykke har skrevet Oppløsningstendenser. Runo Isaksen er klar med Noen har endelig funnet meg, og Lars Ramslie har skrevet Liten fugl. Nils – Øivind Haagensen skriver om savn og kjærlighet i romanen Liten.Victoria Kieeland er aktuell med I lyngen.

Caroline Kaspara Palonen har skrevet Du er for meg for søvnig, og Catrine Evelid er aktuell med Dinglen og Ramona. Kolons Laura Djupvik er klar med Kvitt, og Øystein Orten kommer med Rasmus rebellen. Jens K. Styve er klar med Friedland, og Erling Kittelsen har skrevet Jeg Jako. Fra Odd W. Suren kommer Den som skriver, og Ingvild Solstad-Nøis har skrevet Rolig sone. Guds hund er tittelen på Kristin Sørdals nyeste roman, og Erlend F. Skaret har skrevet Lucida. Kjell Ola Dahl er aktuell med Lindemans siste reise.

Blant novelleutgivelsene kommer det en ny samling fra Lars Saabye Christensen, som har fått tittelen Stedssans. Frøydis Sollid Simonsen har skrevet Hver morgen kryper jeg opp fra havet. Merethe Lindstrøm er aktuell med novellesamlingen Arkitekt. Jan Kjærstad er aktuell med en samling essays som har fått tittelen Menneskets vidde. Eivind Riise Hauge kommer med novellesamlingen Soldater. 

Tradisjonen tro er bokhøsten også full av spennende debutanter. Blant dem finner vi Agate Øksendal Kaupang, som debuterer med Å holde pusten, en historie om en seksten år gammel jente og barnevernet. Guri Idsø Viken, bedre kjent som Antibloggeren, har skrevet Magnhild. Leselykke har alt skrevet om romanen her, og du kan lese første kapittel her. David Lie debuterer med Absolutt presens, Sivert Nesbø kommer med Skrågangar. Juritzen forlag har denne høsten debutant Alexandra Bockfeldt i stallen. Før jeg forlater deg beskrives som en unorsk og eksotisk roman.

Eline Lund Fjæren skriver om kjærlighet i Ung jente, voksen mann, og filmskaperen Trine Vollan skriver om Bergman og kunstnersinn i Stockholm. Erica Löfström debuterer med Sex musikk vold, og Mariann Aaland gjør sin debut med Det var stille, det snødde. Fra Kolon kommer I fjor var en lang natt med Joakim Kjørsvik, og Rakel Solstad er klar med Men kva veit vi om barna. Ola Insett har skrevet Lisboa, og Ylva Ambrosia Wærenskjold debuterer med Kom hjem når sorgene har løpt forbi. Fra Maria Børja får vi Ny by, og Mariell Øyre og Jostein A. Fretland debuterer sammen med & Me skal bli omskapte. 

Det kommer også ut litt lyrikk denne høsten. Ruth Lillegraven er aktuell med Urd, og Jan Erik Vold er klar med Poesi ad lib. Det kommer også en ny diktsamling fra Pedro Carmona-Alvarez, som har fått tittelen Sanger for kor. Fra Steinar Opstad kommer Å, høye dag. Hanne Bramness har skrevet Vekta av lyset. Kristian S. Hæggernes er klar med Urne, og Øyvind Rimbereid har skrevet Orgelsjøen. Karin Haugane kommer med diktsamlingen Oder til Fenn, og fra Magnus Grova Søilen kommer Rosefrykt. Torild Wardenær har skrevet Passord: kairos. Det kommer også en diktsamling fra Arne Hjeltnes: Heimelaga dikt. Tom Stalsberg kommer med essaysamlingen Saaby seksti, og mange av Siri Hustvedts essays er samlet i boken Livet, tanken blikket. Karl Ove Knausgård skal også ut med en samling esssays, og den heter Sjelens Amerika Per Thomas Andersen er aktuell med essaysamlingen Til stede.

Det er også mange sterke forfatternavn blant de oversatte romanene, og mange nordmenn venter spent på Khaled Hosseinis nyeste roman. Den kommer i midten av august, og har fått tittelen Og fjellene ga gjenlyd. Forfatteren bak bestselgeren Hundreåringen, Jonas Jonasson, er klar med en ny roman på norsk. Analfabeten som kunne regne er også en humoristisk roman med et alvorlig tema, nemlig fundamentalisme, og den utkommer i oktober. Vendetta forlag har sikret seg rettighetene til Neil Gaimans nyeste roman Havet i enden av veien. Den tredje boken i Helen Fieldings serie om Bridget Jones, Mad about the boy, utgis av Aschehoug i oktober.

Det tredje boken i Jan Guillous romanverk Det store århundret er også klar for utgivelse denne høsten. Mellom rødt og svart har handling fra tiden etter første verdenskrig, og det glade tjuetallet er på vei. Jeannette Walls fikk en bestselger med sin første roman Krystallslottet. Sølvstjernen er hennes første roman som ikke er selvbiografisk, og den kommer i september. Jonas Hassen Khemiri er en av Sveriges mest anerkjente unge forfattere, og hans fjerde roman, Jeg ringer mine brødre, kommer på norsk i august. Se forøvrig intervju med forfatteren i Bokprogrammet her.

Historiske romaner har alltid stått sterkt blant de norske leserne, og det kommer veldig mange titler innenfor denne sjangeren i høst. Først og fremst er Diane Setterfield, forfatteren bak Den trettende fortellingen, klar med en ny gotisk roman. Bellman & Black er en spøkelseshistorie med handling fra 1800-tallet. Elizabeth Gilbert, som for mange er kjent som forfatteren bak Spis, lev elsk, er klar med den historiske romanen Alma Whittakers betydelige oppdagelser. Den kommer ut i november. Marie Duenas er aktuell med Lengslenes labyrint.

Thorstein Thomsens Snø på hennes ansikt har solgt mer enn 40.000 eksemplarer i Danmark, og forfatteren er blitt sammenliknet med Gabriel Garcia Marquez. Historien i romanen spenner over sytti år. Det var budkrig rundt rettighetene til Rhidian Brooks Etter ildstormen. Romanen, som opprinnelig hadde tittelen Huset ved Kreis Pinnenberg, er basert på opplevelsene Brooks bestefar hadde i Hamburg etter krigen. Brooks sa under Book Expo America at han kommer til Norge på besøk i forbindelse med lanseringen.

Regler for god oppførsel av Amor Towles har handling fra 1930-tallet, og i Leve kongen og En ny grevinne av Fay Weldon, fortsetter historien fra forgjengeren Huset Dilberne. Bazar forlag har store forventninger til Den lange hvite skyens land, som er en familiesaga fra New Zealand på 1800-tallet, og som de norske bokhandlerne allerede har begynt å snakke begeistret om. Fra Bernhard Cornwell får vi Fortet, og Preben Mørkbak er klar med bok to i sin serie Kampen om de nordiske landene. Den nye romanen har fått tittelen Kongen uten nåde. Femte roman i Conn Igguldens serie Keiseren er også klar for utgivelse, og den har fått tittelen Gudenes blod. Fra Sam Barone kommer fjerde bok i Imperium – serien. Debra Dean er Norgesaktuell med Tsarens helgen.

Det kommer ny roman fra forfatteren bak Havets katerdal, Ildefonso Falcones. Den nye heter Barfotdronningen. I Møtepunkt Paris, skrevet av Alan Furst, befinner vi oss i Paris på 1930-tallet. I Tante Palmas ris handler det om personene i en familie fra 1908 til 2008. Helene Weckers Golem og Jinni er en historisk roman som skal passe for lesere som likte Nattens sirkus og Alle sjelers natt. Eugen Ruges Når lyset svinner forteller historien om fire generasjoner i en familie i Øst-Tyskland fra 1952 og frem til 2001. Boken har tidligere mottatt Deutcher Buchpreis, og rettighetene er solgt til 15 land.

Marina Fiorato er Norgesaktuell med En bønn for Venezia. Vigmostad & Bjørke utgir Kate Grenvilles Sarah Thornville. I Robert Dinsdales Forvist får vi høre historien om barna som ble forlatt av sine foreldre, og sendt fra Storbritannia og til Australia i tiden etter 2. verdenskrig. I Katja Kettus Jordmora, som Pax forlag utgir, kan vi lese om krigbruder og kvinneliv i krigsleirer. Sarah Quigleys Dirigenten har handling fra Leningrad i 1941.I Merice Briffas En ny vår, følger vi flere ungdommer i Australia på slutten av 1800-tallet. Boken er en oppfølger til Briffas tidligere publiserte trilogi. Bokvennen forlag utgir Patrick Gales Notater fra en utstilling.

Cappelen Damm utgir som vanlig flere historiske romaner rett i pocket, og blant disse finner vi den amerikanske bestselgeren Mitt navn er Mary Sutter av Robin Oliveira, og En spire av håp av Ruta Sepetys. Sistnevnte har jeg tidligere skrevet om her. Juritzen forlag har også noen historiske romaner som selges til lavere pris, og disse er blant andre Regine O’Melvinys Boken om galskap og helbredelse, og Thrity Umrigars Den verden vi fant.

Det kommer en ny sørstatsroman fra Beth Hoffman: Antikvitetshandleren i Charleston. Helena Thorfinns Før flommen tar oss har solgt over 40.000 eksemplarer i Sverige, og er en av Silkes titler denne høsten. En annen svensk bestselger, Marlene van Niekerks Agaat, gis ut av Forlaget Press. Jojo Moyes’ Et helt halvt år er en storsatsning fra Bastion forlag denne høsten.

Chimamanda Ngozi Adichie regnes som en litterær superstjerne, og har vunnet flere priser for sine bøker. Gyldendal utgir hennes nyeste roman Americanah denne høsten, en roman med handling fra tre kontinenter. Fra Per Olof Enquist kommer Lignelsesboken, og det kommer ny tittel fra Nobelprisvinneren Marie Vargas Llosa: Samtale i katedralen. Pakk og dra av Tayie Selasi fikk mye forhåndsomtale før den utkom på engelsk tidligere i år. I november kommer boken på norsk. Fra Mo Yan, en annen Nobelprisvinner, får vi Frosker. 

Den amerikanske bestselgerforfatteren Sarah Jio gjør som så mange før henne, og kombinerer et mysterium fra fortiden med handling fra nåtiden i romanen Frost i mai. Fra Jonas Gardell kommer Tørk aldri tårer uten hansker: kjærligheten, og Sophie Kinsella er aktuell med Bryllupsnatten. Fra Jon Kalman Stefansson kommer Menneskets hjerte.Juritzen forlag har funnet en ny forfatter i Samartin – stil som de har tro på. Carmen Rodriquez er aktuell med Chiles døtre, og hun kommer på Norgesbesøk under Oslo bokfestival. Juritzen forlag utgir også en samleutgave som inneholder alle Cecilia Samartins tidligere bøker, og Samartin selv er ventet til Norge igjen i desember.

De romantisk anlagte kan glede seg til Syv år til synd, den nyeste romanen fra bestselgerforfatteren Sylvia Day. Dette er en historisk roman, og den ble opprinnelig skrevet før Day tok fatt på sin store suksess Crossfire – trilogien. Evie Blakes Valentina er en erotisk roman, og forfatteren kommer til Oslo bokfestival i september. Monika Peetz kommer med tredje roman i sin serie Tirsdagsdamene, og Leif Enger er klar med Så ung, så kjekk, så modig. Karin Brunk Holmquist har skrevet Kaffe med musikk.

Finanskrisen er et av temaene i Kathleen MacMahons roman Og så kom du, som utgis av Bazar. Samme forlag utgir også Nathalie av David Foenkinos.  Fra Alice Munroe får vi Bare livet, og Barbara Kingsolver har skrevet Monarkenes flukt. I Schroder av Amity Gaige følger vi en far som er på biltur med sin datter som han har kidnappet. Fra Randy Susan Meyers kommer Sannhetens løgner, og Et feilgrep er tittelen på romanen til Wendy James. Her må en kvinne finne ut hva som skjedde med barnet hun adopterte bort ulovlig flere år tidligere.

Kate Dawes’ erotiske roman Fade har solgt mer enn 250.000 eksemplarer i USA. Juritzen forlag utgir romanen på sitt nye forlagsimprint Improba. Sasha Grey var tidligere en av de mest kjente pornofilmskuespillerne i USA. Hun forlot bransjen da hun var 21 år gammel, og i år debuterte hun som forfatter med den erotiske romanen Juliette Society. I boken skriver hun om filmstudenten Catherine, som blir medlem i en klubb hvor mørke seksuelle fantasier oppfylles. Boken skal visstnok passe godt for Fifty Shades – fansen, og utgis på norsk av Aschehoug. 

Victoria Hislop har hatt stor suksess med sine romaner her i Norge. Denne høsten er hun klar med en novellesamling som har fått tittelen Siste dans. Toni Morrison er aktuell med Hjem. Fra Yiyun Li kommer Tusen års inderlig bønn, Marieke van Der Pol er klar med Rampelys. I Nick Alexanders Hannah handler det om kjærlighet og ferie ved den franske rivieraen. Parinoush Saniee har skrevet Den stumme gutten, og David Safiers nyeste roman på norsk har fått tittelen Min familie og andre monstre. Albert Espinoa er klar med en roman med den lange tittelen Sier du kom, så slipper jeg alt og kommer, og fra Steve Sem-Sandberg kommer Theres

Alice Peterson er klar med Mandag til Fredagsmannen, og fra Aldur Ava Olafsdottir får vi Stiklingen. Elizabeth Buchans Lykken er en søt hevn beskrives som en morsom men trist hverdagshistorie om kjærlighet. I Sanjay Guptas Mandag morgen handler det blant annet om hvordan leger og kirurger lærer av sine feil. En duft av kanel av Samar Yazbek skildrer liv i Damaskus og et erotisk forhold mellom to kvinner. Lucia Puenzo skriver om fakta og myter rundt nazi-forbryteren Joseph Mengele i sin roman Wakolda, den utkommer i september.

Vendetta Forlag utgir den første delen av bok fire i serien A Game of Thrones på norsk, den har fått tittelen Kråkenes gilde. Fra Mark Levengood kommer Roser min kjære, bare roser, og fra Johannes Anyuru kommer En storm fra paradiset. Sebastian Faulks er klar med en ny frittstående roman i trilogien som består av Fuglesang og Charlotte Gray. Den heter Piken på vertshuset. Bokvennen forlag utgir åtte noveller skrevet av Edgar Allen Poe i samlingen Mannen fra mengden og andre noveller. Stig Sæterbakken oversatte dem.

Krim og spenning:

Det blir en god høst for krimentusiastene, med titler fra flere store krimnavn. Rivertonvinner Jørn Lier Horst er klar med en ny bok om Willian Wisting. Hulemannen utkommer i august, og her spiller Wistings journalistdatter Line igjen en stor rolle. Boken ligger allerede på andre plass på bestselgerlisten til Haugenbok. Jan Mehlum er også klar med en ny krim: Lengsel etter penger skal utgis i september. Jan Erik Fjell er klar med sin tredje krimroman med Anton Brekke i hovedrollen. I Hevneren er en seriemorder løs, og vi får en parallellhandling fra fangeøya Alcatraz.

Cappelen Damm utgir like så godt krimbøker fra de fleste av forlagets store krimnavn. Karin Fossum er klar med Carmen Zita og døden. Konrad Sejer og Skarre må rykke ut til en drukningsulykke. Alt tyder på at det var et uhell, men Skarre er ikke helt sikker på det. I boken skriver Fossum blant annet om personer med Downs – syndrom. Du kan lese utdrag fra romanen her. Rivertonvinner Torkil Damhaug er aktuell med Sikre tegn på din død, som har rettsmedisiner Jennifer Plåterud i hovedrollen. Chris Tvedt, som også har mottatt Rivertonprisen tidligere, er klar med Den blinde guden.

Hans Olav Lahlum har skrevet krim med handling fra 1972, og den heter Kamelonmenneskene.  Eystein Hanssen kommer med den fjerde boken i sin serie om politikvinnen Elli i september, og den har fått tittelen Åtseldyr. Gert Nygårdshaug kommer med ny krim i august, og den heter Pergamentet. Øystein Wiik kommer med Casanovasyndromet, og Sidsel Dalen er aktuell med 21 dager. Thore Eithun Helland kommer med sin tredje roman, en Hardangerkrim med tittelen Farleg kreditt. Knut Faldbakken kommer også med en ny krimroman, som har fått tittelen Turisten.

Sonja Holterman følger opp sin debut fra 2011 med krimromanen Frostgraven. Her møter leserne igjen krimjournalisten Ira Torgrimsson. Frode Eie Larsen er klar med sin tredje krimroman, og den heter Jordtårer. Eirik Huseby Sæther fortsetter historien han påbegynte i Lobotomisten med Heksedoktoren, og Ørjan N. Karlsson er aktuell med Hauges direktiv. Vidar Sundstøl har skrevet Besettelsen, som i følge NRK er den første boken i en planlagt serie om Clive Ohre. Det kommer også ny krim fra Kurt Aust, og den har fått tittelen Stumme skrik.

Det henger en engel alene i skogen er krim skrevet av debutanten Samuel Björk. Utgivelsen har fått mye internasjonal oppmerksomhet allerede før boken har nådd norske bokhandlere, og sammenliknes med krim fra store forfatternavn som Jo Nesbø, Lars Kepler og Stieg Larsson. Forfatternavnet er et pseudonym. Vigmostad & Bjørke, som har Björk i stallen, utgir også en ny krim fra Knut Lindh. Den heter Blindebukk. Rikard Spets er klar med en ny spenningsroman om marinejegeren Angus Storm, og den heter Det femte segl. 

Det kommer en ny krim fra Liza Marklund. I Fasadefall må Annika Bengtzon skrive om en politiker som er funnet torturert, og hvor hans hustru er forsvunnet. Det blir mer krim fra den svenske krimdronningen Karin Wahlberg i Glassklart, og Ingrid Elfbergs andre roman Til døden skiller oss ad, er også klar for utgivelse på norsk denne høsten.

Henning Mankells Hånden ble opprinnelig skrevet på bestilling for et forlag i Nederland, og det er første gang romanen utgis på norsk. Det skjer i september. Magnus Montellius’ Mannen fra Albania er en spionroman om Sverige under den kalde krigen, og er forfatterens debutroman. Fra Elsebeth Engholm kommer Egenandel, og andre bok i Lene Kaaberbøls trilogi, som startet med Kadaverdoktoren, Det levende kjøtt er ventet utgitt i september. Karin Slaughter har skrevet Dypt fall.

Store internasjonale krim – og spenningsnavn er også klare med bøker for den norske bokhøsten. Schibsted forlag er det nye norske forlaget til Stephen King, og hans 22.11.63, som blant annet handler om tidsreiser og drapet på John F. Kennedy, er klar for utgivelse i oktober. Harlan Cobens Vær hos meg handler om Megan, som forsøker å gjemme seg fra sin fortid. Det kommer ny krim fra Alexander McCall Smith, og den heter Den store bryllupsfesten.

Skyggemannen av Roger Hobbs er en debut som har fått svært mye internasjonal oppmerksomhet, og den er ventet på norsk i september. Det kommer ny krim fra Belinda Bauer, med tittelen Som fortjent, og fra Ann Cleves får vi Dødvann. James Lee Burke er også aktuell med ny krim på norsk, og den heter Creole Belle. Lee Child er Norgesaktuell med Verdt å dø for. Den skyldige av Lisa Ballantyne handler blant annet om en elleve år gammel gutt som mistenkes for drap. Boken ble en snakkis allerede før den ble utgitt på engelsk, og rettighetene gikk på auksjon. Så langt er boken utgitt eller under utgivelse i 20 land.

Paul Hoffman er klar med sin tredje roman i serien om Thomas Cale, og fra Linwood Barclay kommer Ulykken. Glenn Cooper har skrevet thrilleren Bibliotekets voktere, og her handler det om verdens undergang. Fra R.J. Ellory får vi Skjebnens ironi. George Saunders kritikerroste novellesamling Tiende desember, er også aktuell på norsk denne høsten. Jenny Milchmans Dekke av av snø har fått svært mye oppmerksomhet og gode omtaler. Den kommer på norsk i august.

Wilbur Smith har skrevet et stort antall romaner, og nå kommer Ond sirkel på norsk. Her truer en terroristgruppe hovedpersonen i romanen, og mye av handlingen foregår i Midtøsten. Det kommer ny roman fra Tarquin Hall, Mannen som døde mens han lo, og fra Nicci French får vi Iskald tirsdag. Pantagruel forlag utgir Denne dødens kropp av Elizabeth George. Daniel Silva er aktuell med Den falne engel på norsk, og fra John Grisham kommer Prosessen. Marco Malvadi er aktuell med Det høyeste kortet.

Barn og ungdom:

Jørn Lier Horst er også aktuell med ny krimroman for ungdom denne høsten. Den tredje boken i hans CLUE – serie har fått tittelen Gravrøvergåten. Horst er dessuten aktuell med Operasjon Solnedgang. Krimforfatter Thomas Enger debuterer med krim for ungdom, og den boken har fått tittelen Den onde arven. Hans Olav Lahlum har også prøvd seg på krim for de yngre, og boken heter Huset ved havet.  

Både Kagge (bilde over) og Gyldendal har valgt en ravn og en gravstein på omslagene til to av sine ungdomskrimmer.

Arne Berggren er klar med den tredje boken i serien Dauinger. Det onde speilet er planlagt utgitt i oktober. Den tredje boken i serien Spøkelsene på Frostøy er også klar for utgivelse denne høsten, og den har fått tittelen Den kalde vinden. Mari Moen Holsve kommer med bok tre i sin fantasyserie Halvgudene; Arven etter Mael, og Åshild Moldskred fortsetter historien fra vampyrdebuten Mørketid i Farlig stille.

Tina Trovik er klar med bok nummer to i sin serie om Samuel Sekel, og den har fått tittelen Fanget i Pompeii. Steffen Sørum kommer med bok to i sin serie Dødsengler. May Grethe er klar med bok tre i sin Solstorm-serie, Morgengry. Kjetil Johnsen utkommer med en ny spenningsserie for ungdom, som heter Velkommen til helvete. Dette er frittstående thrillere, og de to første bøkene har fått titlene Hodeløs og Kjøtt. Den andre boken i Atle Nielsens vikingeserie. Ropene fra Vallhall, er planlagt utgitt i oktober.

Siri Pettersen har allerede fått oppmerksomhet i pressen for sin fantasydebut Odinsbarn, den første boken i serien Ravneringene. Boken kommer ut i september, og Gyldendal forlag har sagt at dette er en av de sterkeste ungdomsdebutene de har utgitt på flere år. På samme forlag debuterer også Tonje Tornes med Hulder, den første boken i Kire – serien. Heidi Linde er aktuell med Pym Pettersons mislykka brevvenn. Ingvar Ambjørnsen har skrevet bok nummer fire i serien om Samson og Roberton: Kaptein Nero. Vera Michaelsen har skrevet Hyperpubertet, og Lars Saabye Christensen er aktuell med billedboken Buster.

Hans Petter Laberg har skrevet Øynene på veien, hendene på rattet, og fra Odd Nordstoga får vi Eg og Pontus går for gull. Boken er illustrert av den prisvinnende illustratøren Rune Markhus. Fra Sanne Mathiassen kommer Bare en time til. Hilde Hylleskaar er aktuell med Det er her jeg skal være, og fra Gro Dahle kommer Krigen. Det kommer en ny bok i serien om Mesterdetektiven Tim & Co, og den nye heter Pil og buemysteriet. Johan B. Mjønes har skrevet Død manns kiste, og fra Heine T. Bakkeide kommer Knokkeløya. Linn T. Sunne er aktuell med Alt du kan ønske deg. 

Brynjulf Jung Tjønn har skrevet Så vakker du er, og Jon Ewo er aktuell med bok nummer to i Dauingsagaen: Kampen begynner. Den er skrevet sammen med Reidar Kjelsen. Gro Fykse er aktuell med romanen Øyne av ild. Fra Max Estes kommer Om natten. Håvard Syvertsen har skrevet Lyset skinner i mørket. Bjørn Arild Ersland og Lillian Brøgger er klare med Dagen vi drømte. Fra Harald Rosenløw Eeg kommer Den hvite døden. Kaptein Sabeltanns far, Terje Formoe, er aktuell med Den sorte dame, som handler om nettopp Kaptein Sabeltann. Fra Mahmona Khan kommer Fra Oslo til Lahore. Ida Jackson har skrevet Lena farger håret. Fra Magnhild Bruheim kommer Det som er sant

Arne Svingen kommer med en ny roman om Hubert, og denne har fått tittelen Hubert i vikarkaos. Fra Rut Teian kommer Markel meitemark går over kommunegrensa. Vigdis Bjørkøy er klar med bok tre og fire i serien om Mikkel og Tønnes. Nummer tre heter Trollkvinnen i Bergen. Sidsel Bøe er akuell med Er det sant, som er den syvende boken i serien Trolleliv. Torgeir Rebolledo Pedersen har skrevet Dattera som datt ut av et vindu. Mariangela Di Fiore er klar med Elefantmannen. Stein Morten Lier har skrevet Pyro. Helge Northun er aktuell med Nesten saman.

Hans Sande er aktuell med Blå øger kan isje lyge, og Gry Morsund har skrevet Tre biler og en død katt. Anne Vikens nyeste ungdomsroman heter Elise og mysteriet på hesteklinikken. Skjalg Tønnessen Kalvik er klar med Den lille, hvite hunden, og fra Lena Lindahl kommer Sjefsmusefangeren i Downing Street. Sissel Chipman har skrevet Professor Barlows varulveksperiment, og fra Kari Grossman kommer Malvin og Hektor. Gaute Sortland har skevet The rise and fall of Gøran Trovåg. Per Knutsen har skrevet Jobb for tøffe gutter, og Unn Pedersen har dykket ned i historien i På en gård i vikingetiden. 

Ole Robert Sunde skriver om Hvorfor er vannet vått, og fra Arild Stavrum kommer en bok for de fotballinteresserte, nemlig Maradonas magi.Det utkommer flere bøker om fotballspilleren Messi. Alt om Messi og Jakten på Messi samt Messi fanbok. Viggo Strømme har skrevet Fotballmagi Ragnar Hovland er aktuell med Om noko skulle skje. Fjompenissen redder jula av Bent Julenissen Lønrusten, er en av titlene på det nystartede imprintet Juritzen Jr. Åshild Kanstad Johnsen er klar med Kubbes album om alt. Dessuten kommer det en antologi skrevet av diverse norske forfattere med tittelen Hått.

Det er også mange store navn blant de oversatte titlene denne høsten. En av de største titlene er skrevet av Samantha Shannon. Drømmegjengeren er første del i fantasyserien som har fått tittelen The Bone Season. Dette er en utgivelse som internasjonalt sammenliknes med Harry Potter – serien, og filmrettighetene er også solgt for en høy pris. Forfatteren av serien begynte å skrive da hun var bare 15 år gammel. Boken kan like gjerne leses av voksne, og det er Kagge forlag som har sikret seg de norske rettighetene til den. Her er den internasjonale siden for bøkene.

Stefan Bachman var også i tenårene da han fikk antatt sin debut Oddingen. Dette er en av storsatsningene til Front forlag denne høsten.

Suzanne Collins, forfatteren av trilogien Dødslekene, kommer med Gregor og baneprofetien. Andre bok i serien Underland-krøniken. Collins er også aktuell med sin barnebokdebut Jungelåret, som er selvbiografisk. Siste del i serien Fallen engel av Becca Fitzpatrick, Finale, kommer ut på norsk i september. Amy Plum er klar med Hvis jeg skulle dø, og fra Rick Riordan kommer bok tre i Kanekrøniken kalt Slangens skygge. Bok seks i Gone-serien til Michael Grant, Lyset, er også klar for utgivelse denne høsten. Bazar forlag utgir Laini Taylors andre bok i serien Ønskemesterens datter, og den heter Støv og stjerneskinn.  Den første boken ble en stor favoritt blant norske bokbloggere da den utkom.

Bok nummer tre i Alyson Noels serie De utvalgte, Dommedag, kommer i september, og den tredje boken i Vakre skapninger – serien til Kami Garcia og Margaret Stohl, Vakkert kaos, skal også utgis den måneden. Rekviem av Lauren Oliver kommer i august, og Rebelhjerte av Moira Young kommer også ut samme måned. Fra den svenske forfatterduoen Strandberg og Elfgren, kommer Fortellinger fra Engelsfors, som er en tegneserie basert på romanserien som startet med Sirkelen. Den tredje boken i Arven fra Lorien – serien, Nummer nis kamp, kommer også ut nå.

John Green ble en stor favoritt blant norske lesere denne våren, og til høsten kommer en ny roman fra forfatteren. Den heter Hvor er du, Alaska, og er Greens debutroman. Christoph Marzi, som mange husker som forfatteren bak romanen Heaven, er klar med Memory. Fra Kate O’Hearn kommer Pegasus og kampene på Olympos. Barry Lygas I hunt killers er skrevet av en kritikerrost forfatter, og er en skikkelig thriller for ungdom. Ingen vil savne deg av Michelle Gagnon er også en thriller, skrevet for den samme målgruppen.Cappelen Damm utgir Tammara Webbers storselger Easy, og her står romantikken i fokus. Det har også blitt pekt på at nettopp denne boken var med på skape den nye, populære sjangeren New Adult i USA, bøker for lesere som står mellom ungdoms – og voksenlivet. Fra Anthony Horowitz kommer Scorpia rising, og vi kan også se frem til den fjerde boken i serien om Kaptein Supertruse.

Den tiende boken i serien Små søte løgnere, Nådeløs, er også aktuell på norsk denne høsten, og bok tre i H.L. Dennis sin serie Kodeknekkerne, Riddernes hemmelighet, utkommer. Den fjerde boken i Lene Kaaberbøls serie Villheks, Blodsungen, kommer ut i august. Harlan Cobens Beskytteren utkommer også på norsk denne høsten.

Jeff Kinney opplever stor suksess med sin serie om Pinglen, og også i Norge er bøkene store bestselgere. Denne høsten kommer bok nummer åtte i serien. Cecilia Samartin barnebokdebuterer på Juritzen Jr med billedboken Lille vinge. Den er beregnet på barn fra 6 til 9 år, og handler om en liten flaggermus. James Bowen har opplevd stor internasjonal suksess med sin bok En gatekatt ved navn Bob. Nå kommer ham med Bob, en veldig uvanlig katt, som inneholder den samme historien, bare myntet på de yngre leserne.

Fra Maurice Sendak kommer I nattbakeriet, og Licia Trosi er klar med tredje bok i serien Drageridderne. Jim Lyngvild er aktuell med Norrøn mytologi. Bok nummer fem i serien Dustedagboka er også klar for utgivelse. Mangschou kommer med bok nummer syv og åtte i Timo Parvelas serie om Ella. Astrid Lingrens Sunnaneng er tidligere uutgitt på norsk, men denne høsten kan vi lese boken som inneholder fire historier. Lindgrens billedbok fra 1985, Dragen med de røde øynene, skal også nyutgis denne høsten. Fra Johanna Thydell får vi Det er en gris i barnehagen. Det kommer nye bøker på norsk om Bobsey-barna, og nye bøker i serien Nye Hardyguttene.

Fakta og dokumentar: 

Mange biografier og dokumentarer skal kjempe om det boklesende publikummet denne høsten. Åsne Seierstad har tatt for seg handlingene 22. juli i sin første bok om Norge, En av oss. Tittelen har planlagt utgivelse i oktober.  Hans Olav Lahlum er ikke bare aktuell med krim i høst, han har også skrevet biografi om Reiulf Steen. En annen krimforfatter, Asle Skredderberget, har skrevet en uautorisert biografi om Trygve Hegnar: Hegnar; Outsider på innsiden. Jon Gangdal skriver om Vågå – saken i boken Ikke si det til noen. Per Asle Rustad har sluppet på innsiden av flere av Oslos gjenger, og skriver om dette i boken Blodig brorskap. Fra Pål Steigan kommer En folkefiende, og Kathrine Bjerke Mathisen har skrevet Et langsomt liv, den første biografien om Odd Børretzen.

Frank Rossavik har skrevet biografien om Kåre Valebrokk i Kåre Valebrokk; en god story. Ingar Sletten Kolloen har skrevet om Ingrid Espelid Hovig i Ingrid – en livshistorie. Eirik Veum kommer med en ny bok i serien Nådeløse nordmenn, og denne gangen tar han for seg Hitlers germanske SS. Veum har planlagt til sammen tre bind i denne bokserien. Tom Bakkeli skriver om livet på innsiden av Forsvarets spesialkommando i Krigere og diplomater. Anne Kristine Furuseth har i Norske nazister på flukt, skrevet om hvordan nazistene flyktet fra landet etter 2. verdenskrig og bosatte seg i for eksempel Sør-Amerika. Dag Tangen er aktuell med Orkla og krigen.

FRP – politiker Per Sandberg skriver om den tøffe oppveksten i en liten bygd, og om sine politiske erfaringer i Mot min vilje, og i november kommer leder for kommentatoravdelingen i VG, Frithjof Jacobsen, med boken Ernas valgkamp. Grethe Knudsen tar det berømte bladet fra munnen, og er svært så åpenhjertig i sin kommende biografi Basketak. Ragnar Kvam kommer med tredje bok i sitt biografiverk om Thor Heyerdahl. Bjørn Kjos utkommer med Høyt og lavt i oktober. VG journalist Anders Giæver har skrevet bok om opplevelsene til Harald Nygård, som gjennom 30 år som tegner har dokumentert flere av de mest omtalte rettssakene i Skandinavia. Boken har fått tittelen Øyenvitne, fra Hadelandsdrapene til 22.juli.

Denne sommeren er det 25 år siden ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra Fjell i Drammen. I august kommer en bok skrevet av Thereses mor, Inger – Lise Johannessen: Vi glemmer deg aldri, Therese. Asgeir Uelands Tungtvannsaksjonen, tar for seg den berømte sabotasjeaksjonen som fant sted under 2. verdenskrig. Det handler også om krigen i Bjarnhild Tullocks bok Terror i nord, barndom i Kirkenes under krigen. Lasse Trædal har skrevet Norske sjøfolk forteller. Emil Johansen har tidligere skrevet Brødre i blodet, som handlet om hvordan det var å være i militærtjeneste for Norge i et annet land. I oktober kommer han med Når krigen er over. Lars Akerhaug har skrevet Norsk Jihad. Her handler det blant annet om muslimske ekstremister, og radikale grupperinger i Norge. Anders Mølster Galaasen har skrevet biografien om Eirik Jensen,og Katrine Sele har skrevet Kenneth, en biografi om musikeren Kenneth Sivertsen.

Stein Ugelvik Larsen og Frank Magnes er aktuelle med Skijegerbataljonens undergang. Anne Louise Hübert har skrevet Papayaene i Gombolo: å plante en drøm i Afrika. Fra Marthe Amanda Vannebo kommer Hjemløs. Boken er en fotografisk dokumentar om turnelivet til Åge Alexandersen og hans band. Alexandersen selv har skrevet tekstene til bildene. Arild Opheim skriver om et innbrudd han opplevde i Ubudne gjester. Fra Maria Grøntjernet kommer Villmarksjenta.

De fleste nordmenn har en bod, og dette har Bjørn Gabrielsen tatt for seg i Jeg skal bare ut i boden en tur. Blir dette årets svar på Hel Ved – suksessen? En annen kandidat til den tittelen, kan være boken Måk snø!, skrevet av John Smits og Bjørn Skomakerstuen, som er en bok som handler om nettopp snømåking. Det kommer også en bok om motemerket Moods of Norway. Henrik og Katarina Lange har tegnet Henrik Ibsens liv i tegneserien Ibsen på en time. 

Jahn Otto Johansen har tatt for seg forfølgelsen av sigøynerne i Øst-Europa i boken Folket som ingen vil ha. Kristina Johansen har tatt for seg borgerkrigen i Colombia i Frykten har et ansikt, rapport fra Colombia. Jakob Lothe har tatt for seg fortellinger fra Holocaust i Kvinnelige tidsvitner. Kristin Solberg skriver om modige kvinner i Afghanistan i Livets skole. Wasim Zahid står bak På liv og død; en leges bekjennelser. Ingward Wilhelmsen har for seg tvangstanker i Livet er et usikkert prosjekt. Elisabeth Aasen har skrevet om veien til stemmeretten i 1800-tallets kvinner, og Tore Pryser har tatt for seg det viktige historiske året 1814 i 1814 i Oppland. Bjørn Tore Pedersen kommer med boken Lofotfiske. Trass alt er en biografisk fortelling om Det Norske Teateret i Oslo.

Ekstremsport står i fokus i Carl Magnussons bok Adrenalin. Atle Nielsen har skrevet Norske idrettsdueller. Thor Gotaas har skrevet Femmila; Skisportens seigeste løp, og Siri Halle står bak Lær skøyting. Dag Otto Lauritzen har skrevet Viljestyrke, og i forbindelse med 100 års jubileet til Vålerengen Idrettsforening har Finn Olstad skrevet boken Heia Vål’enga; Vålerengens idrettsforening 100 år. Heidi Løke deler noen av sine treningstips i boken Hvordan bli best med Heidi Løke. Thomas Nysted og Caroline Gundhus Nysted har skrevet Også vi, når det blir krevet, som forteller historien om hvordan Thomas ble skutt på oppdrag i Afghanistan, og tiden etterpå.

Anita Andersen har skrevet en bok for alle jenter som går alene hjem, og den heter Kjenn din styrke. Irinia Lee fikk mye oppmerksomhet i pressen etter at hun og hennes venninner opprettet en gruppe på Facebook, Stop Shop, hvor de annonserte at de skulle ha kjøpestopp i ett år. Prosjektet videreføres i 2013, og denne høsten kommer Lee også ut med boken Shoppingfri, et år med kjøpestopp. Jan Kallevik har skrevet Xtrem, krig og kjærlighet i Oslos gater. Elisabeth S. Eide kommer med Bøker i Norge, og Laila Fresjarå Foldvik har skrevet Det stille mammaopprøret, som handler om tredelingen av fødselspermisjonstiden og ettåringer i barnehagen. Forlaget sier at boken er en brannfakkel.

Arne Jørstad Riistad har sammen med flere skrevet Norske vinnerskaller. TV-serien Lillyhammer ble en stor suksess i Norge, og nå har Hans Olav Thyvoll skrevet biografi om en av rolleinnehaverne, Steve Van Zandt i Little Steven, fra New Jersey til Lillehammer. Stein Østbø har skrevet om de 18 konsertene Bruce Springsteen har holdt i Norge i løpet av karrieren i Blodsbrødre, Bruce Springsteen og oss, og Asbjørn Bakke står bak Rockens største og beste, og noen av de verste. 

Hvis du vil vite hvordan du kan bli lykkeligere på fire uker, kan du lese Espen Røysambs bok Bli lykkeligere, når den utkommer i september. Audun Myskja er aktuell med Hjertet blir ikke dement. I Det gylne snitt av August Geelmeyuden handler det om hvorfor vi oppfatter noe som vakkert. Terje G. Simonsen har skrevet om telepati og klarsyn i Våre skjulte evner.  Det uforklarlige står også i fokus i Tom Strømnæss’ bok Åndenes makt. Strømnæss er programleder i det populære TV-programmet med samme navn. Fra Hans Olav Hamran kommer God gli.

Blant de oversatte titlene, finner vi blant annet biografien til krimforfatter Leif G.W. Persson: Gutten til Gustav. Lena Ranehag, kjent fra Åndenes makt på TVNorge,  har skrevet Åndenes stemme. Seksten år gamle Malala Yousafazi kan vinne Nobels fredspris, og har fått mye oppmerksomhet etter at hun ble skutt og nesten drept på grunn av sin bloggervirksomhet. Det var budkrig om rettighetene til hennes personlige beretning, og den utkommer til høsten under tittelen Jeg er Malala.

Cheryl Strayed har opplevd stor suksess med sin bok På ville veier, etter at Oprah Winfrey startet sin nye bokklubb for å snakke om boken. I boken skriver Strayed om hvordan hun fant en ny mening med livet etter at blant annet hennes mor døde. Gretchen Rubin er kjent som forfatteren bak Lykkeprosjektet, og nå kommer Lykkeprosjektet hjemme.  Shani Boianjiu Evighetens folk kjenner ingen frykt, forteller historien til tre kvinnelige israelske soldater, og var en mye omtalt tittel på den amerikanske bokmessen Book Expo America i fjor. Den kommer på norsk i september.

Eben Alexanders Himmelen finnes har fått stor oppmerksomhet internasjonalt, og handler om hvordan en nevrokirurg har en nær – døden opplevelse, noe som får ham til å stille spørsmål ved sin egen tro. Lenas dagbok av Lena Muchina har også fått stor oppmerksomhet, og rettighetene til denne boken er solgt til et stort antall land. Boken er et vitnesbyrd om beleiringen av Leningrad i 1944. Denne høsten kommer en ny BBC- serie om Hitlers liv på NRK, og Schibsted forlag utgir boken som følger serien. Den er skrevet av Laurence Rees og heter Adolf Hitler: Ondskapens karisma. 2. verdenskrig står også i sentrum i Niklas Zetterlings bok Hitlers første nederlag, slaget om Moskva. Edgar Feutchwanger er Norgesaktuell med Hitler, min nabo. Karl Jakob Skarstein kommer med Napoleon ved Leipzig.

I Jung Changs Enkekeiserinnen, handler det om konkubinen som brakte Kina inn i den moderne tid.Anatol Lieven har skrevet Pakistan, et besværlig land. Quais Akbar Omars Og festningen hadde ni tårn, er også klar for utgivelse denne høsten. Jared Diamond kommer med en ny tittel på norsk denne høsten, og den heter Verden fram til i går. Leonard Cohens liv står i sentrum i Sylvie Simmons’ I’m Your Man. Biografien til Jimi Hendrix, Jimi Hendrix; hele historien, er klar for norsk utgivelse denn høsten, og Peter Carlin Ames har skrevet biografi om Bruce Springsteen. Marc Eliot har skrevet om skuespiller Jack Nicholson i Nicholson. Skeptikeren Richard DawkinsDen magiske virkeligheten kommer også på norsk denne høsten.

Svein Göran-Erikssons selvbiografi, Svennis, kommer på norsk i oktober. Erik Betrand Larssen er klar med en ny bok på norsk: Helvetesuka, 7 dager som forandrer ditt liv. Fra Susan Cain kommer Stille i en verden som aldri slutter å snakke. Her handler det om det å være innadvendt. Lars Tjernås har skrevet Vi har scoret i Marseille, som er historien om Drillos.

Kim Hjardar har tatt for seg vikingenes historie i kart i Vikingenes verden, og Frank Arne Stylegar skriver om Håkon Jarl, den sjette utgivelsen i serien Sagakongene. Henriette Stenstrup er aktuell med Verdens beste mamma – not! Hedda Berntsen skriver om hvordan du kan aktivisere barna dine i Jeg greier det. I Vill glede av Mikkel Bølstad kan du få tips til hvordan du kan bedrive friluftsliv med barna dine året rundt. Guleed Abdi tar for seg språk i Den nye norsken, slangordbok. Bjørn Magnus Berge har skrevet Talens makt, maktens taler.

Er du interessert i biler kan du sjekke ut Gunn Merete Rolls Bildilla, eller Karl Eirik Haugs Norske bilfavoritter. Fra Phil Hunt kommer Motorsykkelboka. Finn Schjøll har skrevet Finns metode, hvor han deler av sin kunnskap om blant annet blomsterbinding. Randi Crott har skrevet Ikke si det til noen, mine foreldres kjærlighetshistorie. Harald Eia og Ole Martin Ihle er aktuelle med Brilles statistiske årbok. Jan Eggum er en av redaktørene for Norsk pop – og rockleksikon, som utgis i september.

Langt fra stammen er den prisvinnende og kritikerroste boken til Andrew Solomon, og Forlaget Press utgir den på norsk i oktober. Samme forlag utgir også Mens vi venter av Kamil Grzybowski. Lars Lenth har skrevet Viljen, norsk såpeopera i 3 akter. Her handler det om historien til A/S Kistefos Træsliberi. Toppen Bech er aktuell med Kule farmor og supre mormor, hvor hun forteller om livet med sine tre barnebarn. Fra Stephen Bull kommer De siste krigsheltene. Sverre Grimstad har blant annet tatt for seg ulike turforslag i Nordmarka i nord. Peter Butenschøn skriver om hovedstaden vår i Oslo: steder i byen. Dagfinn Nordbø har tatt for seg humor i Hva ler vi av?

Liker du håndarbeid, er det også mange spennende titler for deg denne høsten. Det kommer endelig en bok med oppskrifter fra Helga Isager på norsk, og den har fått tittelen Finstrikket. Den populære duoen Arne og Carlos har gjennom flere bøker delt håndarbeidsoppskriftene sine med ivrige nordmenn. Denne høsten kommer de med en bok hvor de har hentet inspirasjon fra Setesdalen i Strikk fra Setesdal, tradisjon med ny vri. Eline Oftedal har også tatt for seg tradisjonelle strikkeoppskrifter i Marius, Setesdal, Fana, Voss. Tone Fevang er aktuell med Klassisk småbarnsstrikk.

Ane Sund står bak Heilt Spesiell og Jubel: glade klær til glade barn, og fra Jenny Skavlan kommer Shoppestopp. Trine Angelsen deler flere håndarbeidsoppskrifter i Strikkelykke, og fra Charlotte Pedersen får vi Den store guttestrikkboka. Marie Meliot står bak Hjemmesydd, og fra Silje Amoriza kommer Vintagestrikk, 30 oppskrifter frå norske vekeblad. Frøy Lode Wiig kommer med På moten 1955-80.

Det kommer også mye fristende for deg som er interessert i mat, drikke og matlaging. Cecilia Samartin kommer med en kokebok som heter Mine Cubanske familieoppskrifter. Trine Sandberg, som står bak den populære Trines Matblogg, har samlet noen av sine oppskrifter i Trines mat.  Suzanne Kaluza er aktuell med Juksekokeboka. Det kommer også en kokebok fra The Flying Culinary Circus: Wow: festmat og partytriks som imponerer – lekende lett. Ingrid Espelid Hovig er aktuell med Lett traktering.

I Gylne dager og dyper viner skriver Klaus Hagerup om mat og vinreiser i Toscana. Eyvind Hellstrøm har samlet noen av sine oppskrifter i Bare mat fra mitt kjøkken. Ingrid Hancock Bjerknes står bak Cookies, pynt dem selv, og mat fra vilt står sentralt i Helena Neraals Elg & Co, og i Sverre Sætres Bakeboka er det naturlig nok baking som gjelder. Flere av oppskriftene til vinneren i TV3 – serien Hele Norge baker, er å finne i Hele Norge baker, som utkommer i oktober. Ellen Bjønnes skriver om Glutenfri mat, og Fedon Lindberg har sammen med ernæringsfysiolog Merete Hansen – Møllerud skrevet Smart barnemat.

Monique Forslund er klar med Naturlig mat for hele familien. Klara Desser skriver om medisin fra havet i Sunn og fet fisk. Ellen – Beate Wollen står bak Gratis mat, hvor hun tipser om spiselige bær, blomster og sopp du selv kan finne ute i naturen. Jon Frede Engdahl er aktuell med Frokost med kolonihagen, og Charlotte Holberg Sveinsen med Søtt og godt fra Skafferiet. Bodil Nordtjore skal ut med Brødboka. Christopher Sjuve, som mange kjenner fra VG, kommer sammen med Rune Blomhoff ut med Mathjelpen for foreldre.

Liker du øl, kan du kanskje skaffe deg Gustav Foseids Håndbok i ølbrygging. Fra Espen Smith kommer Espens Ølsafari, og Tim Webb er Norgesaktuell med Den nye store ølboka. God drikke står også sentralt i Richard Juhlins En duft av Champagne. For de pizzaelskende, er det nok mye fristende i Craig Whitsons Verdens beste pizza. Andreas Viestad skal få oss til å kose oss med Noe godt hver dag, og Invild Veda Tennfjord er aktuell med vinboken Skål! Lise Finckenhagen har skrevet Slikkepott.Kjartan Brügger Brånesøy har skrevet om raspeballene i Komlelandet, og Hugh Fearnley Whittingstall har skrevet Grønn mat fra River Cottage.

Denne listen er på ingen måte komplett, det kommer ut mange flere bøker enn dem jeg har skrevet om her. Utgivelsesdatoene på bøkene kan også bli flyttet på og endret. Jeg er ikke medlem av noe affiliateprogram, så jeg tjener ikke noe på at du klikker på linkene til nettbutikkene. 

Vil du vite mer om vårens bøker? Da kan du besøke disse linkene:
Dagsavisens oversikt
NRKs oversikt
Dagbladet presenterer utdrag fra flere av høstens bøker hver helg her.

Belinda hos Bokvrimmel poster innlegg med oversikter fra hvert enkelt forlag her.

Høstkatalogene/oversikter fra de ulike forlagene:
(under oppdatering):
Schibsted forlag
Bastion forlag

Aschehoug forlag
Bazar forlag


God bokhøst!