På den flotte bloggen Bokmerker.org sparker de i gang bokhøsten med å lage leserprofiler av seg selv. De oppmuntrer oss andre til å gjøre det samme, så her er mine svar!

1. Hvilken bok leste du sist?

Sist pløyde jeg igjennom to populærvitenskapelige psykologibøker på ei helg: Without Conscience av Robert D Hare og The Lucifer Effect av Philip Zimbardo.

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?

Etter de to jeg holder på med akkurat nå, blir det et av leseeksemplarene som har dukket opp i postkassa mi de siste dagene. Hvem det blir, kommer helt an på humøret mitt, men forlagene har mye spennende å by på denne høsten.

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?

For noen år siden var det en overveldende mengde menn. Nå tror jeg balansen har blitt litt jevnere, men det er fortsatt flest mannfolk. De har en tendens til å dominere sjangre jeg leser mye av.

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?

Njaaaei. Nå og da. Jeg pleier å lagre progresjonen min på goodreads, og der dukker det jo i tillegg opp en slags visuell representasjon av hvor langt jeg har kommet. Om boka er kjip, eller om jeg ikke er i humør til å lese akkurat den, vil jeg nok være mer bevisst på hvor mye jeg har igjen.

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)

Jeg handler det meste av bøkene mine på nettet, og legger ikke så veldig merke til omslag (med mindre noen virkelig skiller seg ut). Handler en del ut i fra hva jeg vil lese akkurat der og da (uten at jeg nødvendigvis har det behovet når bøkene har dukket opp i postkassa). Må jo bare innrømme at jeg oppdager maaaange bøker på andre blogger, og på bokelskere og goodreads. Dessuten gjøres jeg jo stadig oppmerksom på norske utgivelser gjennom forlag som sender meg forespørsler. Så sånn kommer det nå i allefall i hus stort sett. Hva som gjør at jeg plukker opp ei bok på et gitt tidspunkt er humøret. Enkelt og greit.

6. Når er en bok for lang?

Når jeg føler at den ikke er god nok til å ha blitt gitt ut. Jeg holder for tiden på med Under the Dome, som har knøttliten font og nærmere 900 sider. Den er ikke kjedelig så langt, og føles dermed ikke veldig lang. Men terskelen er høyere for å plukke opp mursteinene.

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?

Jepp. Tør påstå at jeg leser vesentlig mer engelsk enn norsk. Det skyldes i hovedsak at bøkene er billigere på engelsk, jeg får jo være så ærlig. Større utvalg og mange ganger billigere. Når det er sagt, tror jeg aldri jeg kommer til å lese norske forfattere på engelsk (men man skal aldri si aldri..). Det hadde bare føltes rart.

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?

Hmm. Den siste boka jeg kan huske å ha anbefalt til noen utenfor bloggen er På vegne av venner av Kristopher Schau. Ellers er det jo rimelig tydelig hvilke bøker jeg vil at så mange som mulig skal lese gjennom anmeldelsene jeg legger ut her på bloggen.

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?

Boka skal være særs dårlig for at jeg ikke skal orke å lese den ferdig. Jeg kan telle de jeg har avbrutt på en hånd. Jeg foretrekker absolutt å gi boka en sjanse, og fortsetter til siste slutt. Deretter reflekterer jeg endel over den for meg selv. Hva var det egentlig som ikke funka? Var det jeg eller forfatteren som var problemet? De gangene jeg har avbrutt, er det fordi jeg rett og slett ikke orker mer. Klarer ikke. Det trenger ikke automatisk være fordi boka ikke innehar litterære kvaliteter, det kan være fordi den absolutt ikke funker for meg der og da (et tilfelle av feil bok til feil tid).

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?

Vanskelig å si. Sakprosadelen er ganske voksen. Det samme gjelder forsåvidt dystopi også, med tanke på at det egentlig er en ganske smal sjanger sammenlignet med andre. Jeg har så mye forskjellig. Jeg har vanskelig for å komme på en sjanger som absolutt ikke er representert i det hele tatt i samlingen…

Jeg tenker fortsatt…

Sjekk hva andre bloggere skriver:
Mellom linjene
ebokhylla mi
Gråbekka’s bokblogg
Støvkorn
Betraktninger
Les! Lue!
Berit sin (NYE) bokblogg

… VENT! Jeg tror jeg kom på noe. Legeromaner! Jeg tror ikke jeg har en eneste legeroman. Teller det?