En bruker på bokelskere startet en artig tråd under tittelen I hvilken bok ville du tatt ansettelse?. Han sikter til de vanlige dødlige; til kusken i Jane Austens romaner, til båtmannskapet til kaptein Ahab. Han leter altså ikke etter alle som vil være Harry Hole, Miss Marple eller Frodo Baggins – det er snarere statistene og de vanlige jobbene og menneskene du skal velge blant.

Svaret datt ned i hodet mitt med en gang: jeg ville åpenbart jobbe på biblioteket på Hogwarts. Harry Potter, selvsagt. Hvem i all verden ville ikke det? Nå har ganske riktig Madam Irma Pince jobben som bibliotekar, og hun har stålkontroll, men i mitt hode kan det være to av oss. Tenk på alle de bøkene. Tenk på The Restricted Section! Om bibliotekaren allikevel hadde insistert på å være alene i biblioteket, hadde jeg glatt takket ja til den jobben jeg faktisk er utdannet til: arkiv. Tenk på alt det arkivmaterialet som må befinne seg på Hogwarts. Ååååå…..

Om Hogwarts var umulig, så skulle jeg ha kost meg i The Folly, som kanskje ikke er like kjent som Hogwarts. The Folly er hovedkvarteret for den offisielle magikeravdelingen i London Metropolitan Police, som beskrevet av Ben Aaronovitch i Peter Grant-serien. Molly er riktignok litt skummel, men vi hadde nok kommet overens. Hun har kontroll på kjøkkenet og med husarbeidet, så jeg lurer på om jeg skal la henne få lov til det. Men jeg skal vedde på at jeg kunne ha vært arkivar eller bibliotekar her også. Gammelt hus, masse gamle dokumenter og bøker.

Ellers skulle jeg gjerne vært en av spillutviklerne i Ready Player One av Ernest Cline. Eller i allefall en GM. Selv om spillet er litt skummelt. Men tenk så banebrytende og utrolig det er. Ellers hadde det muligens vært stas å være en av selgerne på markedet i Neverwhere av Neil Gaiman. Eller kanskje en jobb på kaféen i After Dark av Haruki Murakami? Det er dessuten noe fristende med å jobbe i A Song of Ice and Fire-serien, eller The First Law-serien, men så er det relativt mørke og brutale serier, da. Veldig mye som kan gå gæærnt, der. Kanskje det hadde vært interessant å være politi i Forbrytelse og straff (Dostojevskij) eller Prosessen (Kafka)? Bare sånn for å se protagonistene fra utsiden?

Jeg har en gnagende følelse av at jeg har glemt noe… Men enhver bok med bibliotek, spennende arkiver eller bokhandler er stedet for meg. Hva med deg?