Mammutsalget er i gang. Først vil jeg trekke fram en bok jeg selv ønsker meg, og deretter vil jeg gi tre anbefalinger på bakgrunn av egen lesning.

Sammen_skal_vi_holde_himmelen_ho

 

Selv ønsker jeg meg Sammen skal vi holde himmelen, en ungdomsbok skrevet av Ellen Fjestad. Jeg merket meg boka fordi den vant manuskonkurransen til Schibsted Forlag, og i fjor vant boka Uprisen. Uprisen er ungdommens egen pris, så den står det respekt av. Forlaget skriver om handlingen: «En motorsykkelulykke. Gard treffer Luka. Den svartkledde gatekunstneren og miljøaktivisten Luka er oppvokst med kumøkk og ei mor som bryr seg minimalt. Trommisen Gard har gnistrende blå øyne og et krøllete brev på innerlomma. Dette brutale møtet blir begynnelsen på en hjerterå og uendelig vakker kjærlighetshistorie.»

Jeg gleder meg til å lese boka til Ellen Fjestad. Det er visst første i en trilogi, tror jeg.

 

Her kommer noen anbefalinger fra meg, dette er bøker som har gjort inntrykk.

glad iGjett for glad jeg er i deg er verdens søteste billedbok. Den er fantastisk for små barn, men jeg fikk den i gave av morgen min da jeg var godt voksen. Det handler om Lille Hare Hasselbrun og Store Hare Hasselbrun. Handlingen er enkel, og forteller egentlig bare at Store Hare Hasselbrun er så glad i Lille Hare Hasselbrun at det rekker fra jorda, til månen og tilbake. Jeg elsker boka – rett og slett. Den er skrevet av Sam McBratney og er illustrert av Anita Jeram.

 

 

9788242115621_2Hodja fra Pjort er en klassiker og jeg leste den flere ganger da jeg var barn. Den handler om Hodja som får et flyvende teppe og reiser ut på eventyr. Jeg husker ikke så mye annet enn at Hodja havner i fangehullet hos en ond sultan, og at Hodja på oppfinnsomt vis finner ut av det meste. Mye humor i denne boka som passer for barn fra 7/8 år. Boka er skrevet av Ole Lund Kirkegaard, er opprinnelig fra 1970 og på Mammutsalget finner du den som lydbok.

 

 

*** Local Caption *** Julian BarnesFornemmelse for slutten er en roman for voksne. Julian Barnes er en anerkjent britisk forfatter og for denne boka fikk han Man Booker prisen i 2011. Jeg ble fullstendig bergtatt av denne lille flisa av en bok da jeg leste den i fjor  – en ren nytelse å lese. Den handler om Tony Webster som er en godt voksen mann. Han husker tilbake til noen hendelser fra guttedagene. I sentrum av historien står Adrian Finn og Veronica , kjæresten til Tony fra ungdomstida. Miljøet er typisk britisk (kost)skole og etterhvert Cambridge Universitet. 40 år seinere dukker et brev opp som pirrer hukommelsen til Tony og han leter tilbake – husker han barndom- og ungdomstida korrekt? Er det hendelser han har glemt? Vi dras inn i en personlig historie som rommer hemmeligheter og som avslører at fortida kanskje ikke alltid er som den en gang var? Jeg syntes Barnes skriver mykt og fint med mye humor og sårhet, samtidig som handlingen holder et godt grep rundt leseren. Frustrasjon, fortrengelse og anger er to ord som kanskje kan beskrive noe av stemningen i boka.

God lesning!