Bok 1 i Vokterens Lærling-serien
Sjanger:
Fantasy/ungdom
Først utgitt: 2004
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Innbundet
Oversatt av: John Grande
Forlag: Front forlag
ISBN: 9788282602839
Sider: 297
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Foreldreløse Will er liten for alderen, men femtenåringen er rask og har et godt hode på skuldrene. Hans største ønske er å bli ridder, akkurat som faren han aldri har møtt. Men drømmen blir knust da Rødtind kampskole avviser ham blankt. I stedet blir Will lærlingen til den mystiske vokteren Halt, som kan bevege seg usett overalt, nesten på magisk vis. Noe motvillig lærer Will å bruke vokternes hemmelige våpen: pil og bue, en kamuflerende kappe og en sta liten ponni. Det er langt fra sverd og krigshester, men Will skal snart finne ut hvor unike og uerstattelige vokterne er for kongeriket, da han blir med på et farlig oppdrag for å redde kongens liv. En eventyrlig spenningsserie for unge lesere.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Will er en myndling. En femtenåring, foreldreløs og liten for alderen. Han vil helst at kampskolen skal slippe ham inn, for hans største drøm er å bli en ridder, slik han ser for seg at faren var. Men han får ikke bli ridder. Isteden må han ta til takke til med å bli en vokterlærling. Vokterne har et frynsete rykte, men hvor mye av det er egentlig sant? Will finner snart ut at Vokterne er mye mer enn det ryktet skal ha det til, og en ny fare truer.

Dette er bok 1 i en serie på 12 bøker. I den første boka introduseres leseren for et relativt standard og godt brukt konsept: foreldreløs tenåring, liten av vekst og et lett mål – men han er snartenkt og lett på foten. Han kjenner ikke fortiden sin, og har drømt seg opp en idealfar som han gjerne vil leve opp til. Virkeligheten matcher ikke forventningene, men Will oppdager snart at han er noe stort.

Hørt det før? Ja. Men er det oppbrukt? Njaei, ikke helt. En god fortelling kan fortelles flere ganger. Jeg koste meg med boka, men jeg synes ikke det er den beste versjonen av denne type plott. Det finnes nesten ingen overraskelser – den følger oppskriften til punkt og prikke. Om du har lest bare litt fantasy (*host* Harry Potter, Drømmen om Narnia, Begynnelsens bøker, En serie uheldige hendelser *host*), så vil du skjønne tegninga.

Men det er naturligvis en grunn til at et sånt plott er så godt brukt: det funker. Det har alle ingrediensene: en usannsynlig helt, en personlig dannelsesreise, vennskap, heltemodige handlinger og vonde erfaringer. Det funker. Det er godt brukt, men det funker.

Anbefaler jeg den videre? Ja, joda. Hvorfor ikke? Men er du en halverfaren fantasy-leser, har du lest det før. Jeg er nysgjerrig på om resten av serien blir mer egenartet.

kortsagt-gorlan

Boktrailer:

Om forfatteren:
John Flanagan (f. 1944) er en australsk forfatter, best kjent for Vokterens lærling-serien. Før han ble forfatter, jobbet han i reklamebransjen. Han har også skrevet Brotherband- og Jesse Parker-serien. Han bor i Sydney sammen med kona.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads