Bok 1 i Accelerati-trilogien
Sjanger:
Ungdom/science fiction
Utgitt: 2014 (første gang 2013)
Format: Innbundet
Oversatt av: Tonje Røed
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205451001
Sider: 250
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:

Etter at huset deres har brent ned, flytter fjorten år gamle Nick inn i en falleferdig gammel villa sammen med faren og lillebroren. Når Nick åpner luken opp til loftsrommet sitt, får han en brødrister i hodet. Dette er starten på en rekke merkelige hendelser knyttet til de gamle tingene som står lagret der. Etter å ha kvittet seg med de rare antikvitetene på et garasjesalg, blir Nick kjent med noen lokale ungdommer – Mitch, Caitlin og Vincent – og de oppdager at alle gjenstandene har ekstraordinære egenskaper. Nick finner også ut at loftet er en underlig magnetisk malstrøm som tiltrekker seg alle mulige problemer. Det er som om loftet har sin egen intelligens – og sitt eget mål.

Nick skjønner etterhvert at gjenstandene, som er de siste oppfinnelsene til det store geniet Nikolas Tesla, er deler av en større matematisk kalkulert plan. Nick og de nye vennene hans må finne igjen alle tingene som ble solgt på garasjesalget og skjule dem. Men det er en farlig oppgave de står ovenfor – i tillegg til de skumle oppfinnelsene til Tesla må de takle et hemmelig forbund av vitenskapsmenn – Accelerati – som har sin egen utspekulerte agenda. Dette er mye å håndtere for Nick, som helst ville vært mest mulig anonym som den nye gutten i byen…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nikola Tesla (1856-1943) er en historisk person. Han ble født i det som i dag er Kroatia, men fikk senere amerikansk statsborgerskap. Han er best kjent for alle bidragene han kom med innen elektrisitet og magnetisme på 18-1900-tallet. Det er dermed slett ikke rart at noen har valgt å skrive om dingser kommet på avveie som han skal ha oppfunnet, og resultatet til Shusterman og Elfman funker.

Dingsene på loftet i det nye (eller rettere sagt gamle) huset Nick, broren og faren flytter inn i etter tragedien som tok livet av moren hans, er ikke helt det de ser ut. Men det vet ikke Nick før etter han har solgt mesteparten på et hastig satt sammen garasjesalg, som av merkelige grunner tiltrekker seg en ubegripelig stor folkemengde. Når det meste av det Nick antok var det rene skrotet er solgt, dukker det opp noen menn i fargerike dresser. De er på jakt etter dingsene. Nick skjønner at dette er større enn han så for seg når han lærer mer om Nikolas Tesla, og slår seg sammen med Mitch, Caitlin og Vincent for å finne ut mer – og stoppe en potensiell katastrofe.

Jeg må si jeg falt for fortellerstilen i denne romanen. Forfatterne tar hele tiden i bruk fugleperspektivet – en slags metaskildring – for å formidle hva som er i ferd med å skje. Det mest sentrale budskapet forfatterne fremmer med denne teknikken er helt på linje med The Butterfly Effect, som det ofte kalles. Altså: en tilsynelatende bitteliten og ubetydelig hendelse kan få enorme konsekvenser. Uten at jeg skal fortelle akkurat hva det gjelder, så er det nettopp dette som skjer et stykke ut i boka og som ender med å true intet mindre enn menneskehetens eksistens. Men forfatterne bruker den også i litt mindre skala, som i den scenen de forteller om alle de tilfeldige faktorene som til sammen danner en svært kaotisk og uforutsigbar situasjon.

Akkurat denne teknikken fenger som bare pokker, særlig om man, som jeg, er opptatt av at det er kaos og tilfeldigheter som hersker, og at vi mennesker tilegner det mening på egen hånd. For ikke å snakke om et snev av den selvoppfyllende profetien (der vi får ting til å skje fordi vi tror at det kommer til å skje).

Boka er lettlest, og språkføringen passer til målgruppen. Humor brukes flittig. Forfatterne har klart å inkludere mange forskjellige karakterer, noen mer likandes enn andre, for å si det sånn. Jeg stiller meg noe undrende til stalker-tendensen begge de to sentrale jentene preges av, den ene langt verre enn den andre, men den andre har definitivt tendensen gående. Var det nødvendig, egentlig, for historiens del? På den annen side er det jo ikke akkurat mangel på mannlige stalkere i YA-litteraturen, så det bringer jo en viss balanse med seg. Men dog…

Den skorter muligens noe på karakterutvikling og dybde, men jeg satser på at dette blir bedre når en har hele serien tilgjengelig. Det er mange karakterer og mye som skal fortelles og etableres, men ikke så fryktelig mange sider å gjøre dette på. Historien fremstår dermed her og der som litt overfladisk og «lettvint», og tidvis litt heseblesende. Men jeg likte den, den funket godt som underholdning. Bør definitivt være tilgjengelig på skolebiblioteker rundt omkring!

kortsagt-teslas loft

Boktrailer:

Om forfatterne:
Neal Shusterman (f. 1962) er en populær, amerikansk forfatter som skriver bøker for ungdom og unge voksne. Han ble født i Brooklyn, New York, og var en flittig leser fra han var ung; som 8-åring skrev han et brev til E.B. White og informerte ham om at Charlotte’s Web trengte en oppfølger. Familien hans flyttet til Mexico før han reiste tilbake til USA for å studere psykologi og teater. Han har skrevet mange bøker i flere sjangre, samt flere spill. Shusterman bor for tiden i California med sine fire barn.
Wikipedia | hjemmeside | twitter | goodreads


Eric Elfman er en amerikansk forfatter med en forkjærlighet for UFO-er og det paranormale. Han har skrevet flere bøker for barn og unge, deriblant Almanac of Alien Encounters (2001) og Very Scary Almanac (1993). Han har i tillegg skrevet romaner for en litt eldre målgruppe, blant annet satt til X-files-universet. Han tilbyr også coaching i skriving.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads