2015 er offisielt i gang (godt nyttår, alle sammen!), så det er på sin plass med en oppsummering av året som gikk. Jeg rakk ikke å anmelde alle bøkene jeg leste, så de får havne i kø nå i januar. Men altså, til oppsummeringen.

LITT STATISTIKK OVER LESTE BØKER

statistikk

Jeg har ikke inkludert bøkene jeg leste på nytt i år (Harry Potter-serien og Hobbiten). Jeg har dessuten inkludert all fantasy og science fiction under fabelprosa, altså også det for ungdom og unge voksne. Det hjelper åpenbart litt på tallene at jeg har lest de ti første i Discworld-serien til Terry Pratchett, pluss for eksempel Partials-trilogien til Dan Wells. Jeg holder dessuten på med A Storm of Swords av George R.R. Martin nå (men den er selvsagt ikke inkludert i grafen). Til informasjon har jeg bare lest ei bok som kan kalles «skrekk» (The Shining), derfor la jeg den under fabelprosa.

Jeg leser fortsatt mer sakprosa enn samtidslitteratur (som her inkluderer stort sett alle romaner satt til «nåtid» da den ble skrevet, og som ikke passer under noen annen sjanger), og jeg har dessuten vært på Fables-kjøret i år, som hjelper på tegneserie-kategorien (det er altså samlebøkene jeg teller).

Et helt greit leseår, spør du meg. Kunne muligens ha vært flinkere til å lese diktsamlinger, men jeg pleier egentlig å lese dikt litt her og litt der, gjerne i samlinger jeg har lest før, uten egentlig noe mål om å skrive om det her på bloggen. Jeg har diktsamlinger av Edith Sødergran, Yahya Hassan og Arne Hugo Stølan liggende «på nattbordet» (nattbordet mitt er gulvet, siden det eneste jeg har som kan minne om et nattbord er ei lita bokhylle med masse bøker inni og masse nips på toppen). Der ligger dessuten en essay-samling av Bertrand Russell og Postapokalypse nå! av Kumano-Ensby, samt Kråker av Schalansky og Riechelmann…

DET BESTE JEG LESTE I ÅR

Hmmm…. Jeg ble svært positivt overrasket over Partials-serien av Wells. Den første boka var bare halvgod, helt grei, men hadde noen lette løsninger og noen unødvendige hull i plottet. Men så ble det bare bedre og bedre, og finalen var så episk at jeg satt med hjerte i halsen og frysninger. Jeg er rent forvirret. Er ikke ofte en serie begynner med et skuldertrekk og avsluttes som en av de beste seriene jeg har lest i den sjangeren.

Ellers kom den nyeste boka i PC Peter Grant-serien, Foxglove Summer, ut i november. Jeg elsker den serien. Foxglove Summer er ganske stille og rolig sammenlignet med de forrige, men det er ikke så rart (nettopp sammenlignet med den forrige).

Sunrise var en verdig avslutning på Ashfall-serien til Mike Mullin. Det er en av de beste YA-seriene jeg har lest, og avslutningen satt som et skudd.

Jeg leste også de to nyeste av Lars Kepler, og til tross for alt som plager meg (jeg skrev om det her), så klarer jeg ikke la være å ville følge serien videre.

Andre lyspunkter: The Girl With All The Gifts, The Martian, En mann ved navn Ove, Blue Is The Warmest Color, Ett sekund om gangen, Nokturne: En drømmekokebok.

Du merket at jeg ikke nevnte noen norske utgitt i 2014, ja? Det stemmer, det. Det er utgitt mye bra norsk, og flere jeg kunne ha nevnt her, men jeg holder kortene tett til brystet med tanke på Bokbloggerprisen. Men om du ikke kan styre nysgjerrigheten din, er det mange andre bloggere som skriver om det (tips: snok også i kommentarfelt rundt omkring). 😉

INSTAGRAM

I år var året jeg bestemte meg for å prøve ut Instagram, og der trives jeg. Bare noen dager etter at jeg ble med oppdaget jeg at en av shelfiene mine havnet på trykk i den engelske gratisavisa Metro, og det var jo ganske artig. Det er nettopp bokhyllebildene mine som får mest likes der, topp fem er alle shelfier. Internett liker visst bokhyllene mine. Det er ikke rart, synes jeg, for de er vakre. I all min ydmykhet. Host, kremt.

MÅLENE FOR 2014

Ved begynnelsen av året satt jeg meg som vanlig noen mål. Slik gikk det, mål for mål:

1) Lese minst 100 bøker. Den klarte jeg med glans. Nærmet meg 120, faktisk.

2) Lese minst 15 norske 2014-bøker. Denne klarte jeg også:
1) Hvis du lyver av Thomas Marco Blatt
2) Mørke hjerter av Hanne Kristin Rohde
3) Bergtatt: Portvokteren av Martin Fyrileiv
4) Selger dere strykejern? av Stian Johansen (red)
5) Skammens historie av Sigmund Aas og Thomas Vestgården
6) Zombie Nation av Øystein Stene
7) Der vi gøymer løyndommar av Charlotte Riise
8) Gruppa av Anna Fiske
9) Svartebøker av Velle Espeland
10) Norges uskrevne lover av Egil Aslak Aursand Hagerup
11) Tenkeboka av Birte Svatun
12) Ingen savner Edward Niema av Eivind Larssen
13) En fisk til Luna av Lisa Aisato
14) Akvarium av Gro Dahle og Svein Nyhus
15) Selma & Louise av Camilla Otterlei
16) Kaoshjerte av Lise Grimnes
17) Råta av Siri Pettersen
18) Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg
19) Kjære av Linnéa Myhre
20) I morgen er alt mørkt: Brages historie av Sigbjørn Mostue
21) Trengsel av Kathrine Nedrejord
22) Soledad av Tor Arve Røssland

3) Lese flere bøker fra Afrika og Sør-Amerika. Dette gikk ikke så bra. Helt dårlig, faktisk. Ikke en eneste en.

4) Minst 15 av bøkene skal være off the shelf. Denne, derimot, løste seg.
1) Easy av Tamara Webber
2) Revival 1 av Tim Seeley
3) Broken Homes av Ben Aaronovitch
4) Fables Deluxe Vol 1-3 av Bill Willingham
5) The Reluctant Fundamentalist av Mohsin Hamid
6) Now You’re One of Us av Asa Nonami
7) American Gods av Neil Gaiman
8) Odinsbarn av Siri Pettersen
9) The End of Faith av Sam Harris
10) Sin City 1: The Hard Goodbye av Frank Miller
11) The God Delusion av Richard Dawkins
12) Female Chauvenist Pigs av Ariel Levy
13) The Colour of Magic av Terry Pratchett
14) The Light Fantastic av Terry Pratchett
15) Partials av Dan Wells

5) Fortsette på Asia-prosjektet. Dette er godkjent, synes jeg.
1) The Reluctant Fundamentalist av Mohsin Hamid
2) Hvorfor hopper jeg av Naoki Higashida
3) Now You’re One of Us av Asa Nonami
4) I misosuppen av Ryu Murakami
5) The Hen Who Dreamed She Could Fly av Sun-Mi Hwang

6) Lese mer fantasy og science fiction. Også godkjent, synes jeg, med ti av Terry Pratchett alene (Discworld-serien i kronologisk rekkefølge fra bok 1). Her er resten:
Odinsbarn av Siri Pettersen
Råta av Siri Pettersen
American Gods av Neil Gaiman
Hobbiten av JRR Tolkien [gjenlesing]
The Girl With All The Gifts av M R Carey
The Martian av Andy Weir
Fat Girl In A Strange Land [antologi]
Zombie Nation av Øystein Stene
Broken Homes av Ben Aaronovitch
– Foxglove Summer av Ben Aaronovitch

7) Fortsette med den uendelige lista med YA-serier jeg har begynt på. Tjaaaaa… En er teknisk sett nok:
1) Ashfall-serien av Mike Mullin

8) Fortsette å lese og blogge, men begge deler skal være lystbetont. Dette har løst seg greit. Har blogget litt mindre i år enn øvrige år, og det har passet meg fint.

NYE MÅL

Tar en litt annen vri på målene mine i år. Jeg beholder målet med 100 bøker, og holder en knapp på å lese flere bøker fra Asia, men utover dette gjør jeg det sånn her:

10906261_10152964125412472_6252586061814773729_n
Det er Popsugar som har satt den sammen. Dersom andre bokbloggere har valgt den samme greia, uten at jeg har fått det med meg, så si gjerne i fra. Jeg har ikke hatt noe særlig tid til å lese bokblogger i det siste. Uansett: det kan hende jeg gjør noen endringer på noen av punktene, jeg vet ikke helt enda. Kanskje legge til noen… Men her er altså grunnlaget. Jeg tenker at det er lov å sette flere kryss om en bok passer på flere, men det er selvsagt ikke sånn at lista skal begrense lesingen på noe vis.

Dette blir spennende! Regner med at flere bloggere har satt seg lesemål i år som tidligere år. Legg gjerne igjen ei lenke så jeg får se! 🙂