Summary in English: Writer/illustrator couple Gro Dahle and Svein Nyhus recently won the Norwegian Critics Prize for Literature for the best children’s book of 2014 for their picture book «Akvarium». In Dahle’s acceptance speech she explained how the book was inspired by a true story.

Bildeboka «Akvarium», som Gro og jeg kom med i 2014, ble nylig belønna med Kritikerprisen som  beste barnebok det året. I takketalen fra forfatteren, som jeg leste opp da Gro ikke kunne være med på prisoverrekkelsen, fortalte hun om bakgrunnen for fortellinga om jenta og mora hennes som er en fisk:

[…]
og til slutt vil jeg takke den fulle mannen
som kom på døra mi en formiddag for et par år siden
og ville ha en bok til sønnen sin som var fire år,
og spurte om jeg hadde det,
om han kunne få en bok.
Jo, sa jeg, han kunne da få en bok,
jeg skulle se hva jeg hadde liggende,
og så tenkte jeg å skrive en hilsen i boka, til sønnen,
og jeg lurte på det, om mannen ville det,
og det syntes han var en god ide, at jeg skrev en hilsen til sønnen,
og da spurte jeg hva sønnen het,
og så begynte han å streve med å huske,
og han sto der og gapte og strevde og jobbet med å huske,
og munnen åpnet og lukket seg,
og akkurat da så han ut som en fisk,
og det kom bare bobler ut av munnen hans,
og jeg forsto plutselig at han var full,
han sto der og var full klokka halv tolv på formiddagen,
og så begynte han å gråte,
for han kunne ikke, han klarte bare ikke å huske hva sønnen på fire år het.
Og han gråt og jeg gråt, og så skreiv jeg til slutt:
«Tusen smil til verdens fineste gutt. Hilsen Gro»
Og etterpå gikk jeg inn og skreiv denne historien.


Det er en ganske rørende historie, synes jeg.

Se også
Kritikerjuryens begrunnelse for prisen
Forlagsredaktørens tale til prisvinnerne
Blogginnlegg om «Akvarium»