Nå er det jaggu omtrent en måned siden jeg skrev en anmeldelse her, men jeg leser (og i denne sammenhengen lytter) fortsatt minst like fort og mye som før. Her kommer nok et samleinnlegg.

Nietzsche: Philosophy in an Hour – Paul Strathern

Sjanger: Sakprosa/filosofi
Forlag: Harper Collins
Utgitt: 2013
Format: Lydbok
ISBN: 9780007530625
Spilletid: 1 time, 11 minutter
Kilde: Storytel

Forlaget sier: Here is a concise, expert account of Nietzsche’s life and philosophical ideas – entertainingly written and easy to understand. Also included are selections from Nietzsche’s work, suggested further reading, and chronologies that place Nietzsche in the context of the broader scheme of philosophy.

Jeg sier: Snublet over denne da jeg klikket meg rundt hos Storytel på jakt etter noe kortlest. Dette var en veldig overfladisk innføring i Nietzsches tanker. Den minner egentlig mer om en biografi enn en bok om filosofi. Mesteparten av boka går med på å fortelle om livet til filosofen, som i og for seg er svært interessant – men det var ikke helt det jeg ventet. De viktigste verkene hans nevnes, og vi får en svært kort innføring i hva som ligger i forskjellige ord og begrep som knyttes til Nietzsche. Jeg kan allikevel ikke si at jeg ble spesielt mye klokere på hva han stod for. Jeg lærte mest om hvordan livet hans var.

Parallel Worlds: A Journey Through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos – Michio Kaku

Sjanger: Sakprosa/populærvitenskap
Forlag: Audible, Inc
Utgitt: 2009 (første gang 2006)
Format: Lydbok
ASIN: B004FT70GY
Spilletid: 14 timer, 55 minutter
Kilde: Kjøpt selv

Forlaget sier: In this thrilling journey into the mysteries of our cosmos, best-selling author Michio Kaku takes us on a dizzying ride to explore black holes and time machines, multidimensional space, and most tantalizing of all, the possibility that parallel universes may exist alongside our own. Kaku skillfully guides us through the latest innovations in string theory and its latest iteration, M-theory, which posits that our universe may be just one in an endless multiverse, a singular bubble floating in a sea of infinite bubble universes. If M-theory is proven correct, we may perhaps finally find an answer to the question, «What happened before the big bang?» This is an exciting and unforgettable introduction into the new cutting-edge theories of physics and cosmology from one of the pre-eminent voices in the field.

Jeg sier: Jeg har lest og hørt en del popvitenskapelige bøker opp igjennom, og denne klarer ingen topp-plassering, men er definitivt god nok til å bli anbefalt videre. Kaku klarer å forklare kompliserte teorier på en måte det går an å henge med på for vanlige folk (men jeg er ganske sikker på at kvantemekanikk er vanskelig uansett hvem du er). Det som kanskje skiller denne boka fra diverse andre jeg har lest er at Kaku ikke er redd for å diskutere religion med åpent sinn. Han sammenligner også gjerne big bang med skapelsesmyter fra forskjellige religioner. Regner med at dette vil være positivt for noen lesere og negativt for andre.

The Man Who Couldn’t Stop – David Adam

Sjanger: Sakprosa/memoir
Forlag: Whole Story Audiobooks
Utgitt: 2014
Format: Lydbok
ASIN: B00LNGLVY4
Spilletid: 7 timer, 53 minutter
Kilde: Kjøpt selv

Forlaget sier: In this captivating fusion of science and personal memoir, writer David Adam explores the weird thoughts that exist within every mind. David has suffered from OCD for twenty years, and The Man Who Couldn’t Stop is his honest attempt to understand the condition. At what point does a harmless idea become a blinding blizzard of unwanted thoughts? Drawing on the latest research on the brain, as well as historical accounts of patients and their treatments, this is an audiobook that will challenge the way you think.

Jeg sier: Denne var ukjent for meg helt til jeg snublet over den på Audible og brukte en ekstra credit på den, og jeg er jammen glad for at jeg gjorde det. Dette er en utmerket sakprosabok, én del popvitenskap om OCD (på norsk gjerne kjent som tvangslidelser) og én del memoir om forfatterens egne erfaringer med sykdommen. Det er ikke helt uvanlig å si ting som at «du har nok litt ocd» når noen vasker henda ofte eller har et behov for en ryddig pult. Men det er noe ganske annet enn det som skildres her. Adams problem ble tydelig på tidlig 90-tall, når hiv/aids-kampanjene var på sitt skumleste. Han utviklet en varig og fullstendig irrasjonell frykt for viruset som han ikke klarte å riste av seg. Han forteller om skillet mellom før og etter det begynte – om hvordan han pleide å deltok i livet før, og fant seg selv på utsiden etter. I resten av boka får vi fakta om OCD, både historisk og moderne forskning. Den er relevant for alle, fordi alle opplever intrusive thoughts (vet ikke hva det heter på fagspråket på norsk?). Forskjellen er at der de fleste klarer å riste av seg tanken, avvise den som tilfeldig og sprø, klarer ikke folk som utvikler OCD å gjøre det samme. De forsøker å undertrykke dem, og utvikler ofte ritualer i forbindelse med dem. Linja mellom folk med og uten OCD er ganske tynn og uklar. En svært interessant, lett tilgjengelig og åpenhjertig skildring. Anbefales varmt.

Reasons To Stay Alive – Matt Haig

Sjanger: Sakprosa/memoir
Forlag: Canongate Books
Utgitt: 2015
Format: Lydbok
ASIN: B00S8UIM4A
Spilletid: 4 timer, 19 minutter
Kilde: Kjøpt selv

Forlaget sier: What Does it mean to feel truly alive? Aged 24, Matt Haig’s world caved in. He could see no way to go on living. This is the true story of how he came through crisis, triumphed over an illness that almost destroyed him and learned to live again. A moving, funny and joyous exploration of how to live better, love better and feel more alive, Reasons to Stay Alive is more than a memoir. It is a book about making the most of your time on earth.

Jeg sier: Haig var for første gang åpen om at han har slitt med panikkangst og depresjon i scifi-romanen The Humans, og opplevde positiv feedback på åpenheten. Dette er ei bok om hvordan det var for ham – hvordan han ut av det blå ble rammet av en uforklarlig angst og knusende depresjon og bestemte seg for å ta sitt eget liv. Han hoppet allikevel ikke utfor den klippen på Ibiza, og det er han glad for i dag. Dette er, som du forstår fra tittelen, ei bok om at det kommer til å bli bedre. Ikke at han pynter på hvordan det er på det mørkeste. Langt derifra. Det er en personlig skildring der han utleverer mye ved seg selv og kona si – som åpenbart har vært helt uunværlig for ham. Strukturen er nokså fragmentert, med korte kapitler, sitater, en masse lister over diverse ting (deriblant bøker han elsker, grunner til å være i live, og ting man ikke burde si til folk med depresjon); et kapittel er dedikert til hva folk med erfaring med depresjon på Twitter svarte da han ba dem om grunner til å leve. En nokså kort og tidvis brutalt ærlig, men også håpefull skildring av sykdommen.

The Radleys – Matt Haig

Sjanger: Urban fantasy
Forlag: Audible, Inc
Utgitt: 2011
Format: Lydbok
ASIN: B00579TD4I
Spilletid: 9 timer, 49 minutter
Kilde: Kjøpt selv

Forlaget sier: Meet the Radleys. Peter, Helen and their teenage children, Clara and Rowan, live in an English town. They are an everyday family, averagely dysfunctional, averagely content. But as their children have yet to find out, the Radleys have a devastating secret.

Jeg sier: På overflaten er The Radleys en fortelling om vampyrer; om to foreldre som har bestemt seg for å leve «avholds» og skjule sannheten for sine barn, men som etter hvert tvinges til å innrømme at barna ikke er som alle andre etter at en av dem oppdager skumle krefter i en presset situasjon. Men den er mer enn som så. The Radleys er en fortelling om familie, og å akseptere hvor man kommer fra og hvem man er. Det er en fortelling om samhold og hemmeligheter, om utrivelige sannheter og å finne seg selv. Matt Haig har en ganske særegen skrivestil. Han elsker lister. Jeg har fortsatt til gode å lese en Haig-bok uten lister. Eksisterer de? En fiffig fortelling, men jeg likte The Humans bedre.

Contact – Carl Sagan

Sjanger: Science fiction
Forlag: Simon & Schuster
Utgitt: 1997
Format: Lydbok
ASIN: B00JJTYBX0
Spilletid: 14 timer, 42 minutter
Kilde: Kjøpt selv

Forlaget sier: The future is here…in an adventure of cosmic dimension. In December, 1999, a multinational team journeys out to the stars, to the most awesome encounter in human history. Who – or what – is out there? In Cosmos, Carl Sagan explained the universe. In Contact, he predicts its future – and our own.

Jeg sier: Carl Sagan var muligens best kjent for sakprosaen sin, men Contact har blitt en slags moderne klassiker innen science fiction. Jeg kjente til det meste av plottet før jeg hørte på den (populærvitenskapelige bøker refererer til den rett som det er for å gjøre forskjellige poeng), og jeg har til og med sett filmen på ett eller annet tidspunkt for lenge siden. Så det var ikke så fryktelig mange overraskelser å hente her. Jeg har sett noen omtale den som Sagans forsøk på å formidle det han gjør i sakprosaen sin innen skjønnlitteraturen, og det stemmer nok. Stemmen til protagonisten sier mye av det Sagen selv sa, og jeg havnet umiddelbart på bølgelengde med henne. Stort sett. Jeg er i det hele tatt ganske begeistret for Ellie. Anbefales.

The Girl On the Train – Paula Hawkins

Sjanger: Krim/thriller
Forlag: Random House
Utgitt: 2015
Format: Lydbok
ASIN: B00S1RALVW
Spilletid: 10 timer, 57 minutter
Kilde: Kjøpt selv

Forlaget sier: Rachel catches the same commuter train every morning. She knows it will wait at the same signal each time, overlooking a row of back gardens. She’s even started to feel like she knows the people who live in one of the houses. ‘Jess and Jason’, she calls them. Their life – as she sees it – is perfect. If only Rachel could be that happy. And then she sees something shocking. It’s only a minute until the train moves on, but it’s enough. Now everything’s changed.  

Jeg sier: Jeg kjøpte og lyttet til denne boka før den rakk å bli en skikkelig snakkis. Den er «det nye store» etter Gone Girl, for eksempel. Jeg har ikke lest Gone Girl, og jeg er ikke egentlig kjempebegeistret for sjangeren. Denne romanen har en antihelt i hovedrollen – en alkoholiker hvis daglige høydepunkt er glimtene hun får fra togvinduet inn i livet til et kjærestepar som bor i et hus langs sporet. Når hun ser noe hun ikke skulle ha sett sprekker fantasiens fasade opp, og hun må bestemme seg for om hun skal blande seg inn eller ei. Grei spenning. Irritasjonen jeg følte for henne i begynnelsen (særlig denne tendensen til å ville bruke hendelsene som en måte å løfte seg selv opp på) sprakk litt opp etterhvert som nyansene ble klarere, og forfatteren ror det hele greit i land. Dog ikke helt min sjanger, som sagt. Men jeg anbefaler den gjerne videre til folk som liker thrillere, særlig av det psykologiske slaget.

The Magician’s Nephew og The Lion, The Witch, and the Wardrobe – C.S. Lewis

24876293 copySjanger: Barn/klassiker/fantasy
Forlag: Harper Collins
Utgitt: 2007
Format: Lydbok
ISBN: 9780007222858 og 9780007222865
Spilletid: 3 timer, 56 minutter og 4 timer, 22 minutter
Kilde: Storytel

Forlaget sier: Hurled back in time to the birth of a new world, two young friends get caught in the epic struggle between Aslan and his nemesis the White Witch. /// “It’s a magic wardrobe. There’s a wood inside it, and it’s snowing! Come and see,” begged Lucy. Lucy has stumbled upon a marvellous land of fauns and centaurs, nymphs and talking animals. But soon she discovers that it is ruled by the cruel White Witch, and can only be freed by Aslan, the great Lion, and four children…

Jeg sier: Jeg har en gammel, gulnet utgave av den norske oversettelsen av The Magician’s Nephew. Den leste jeg om og om igjen da jeg var yngre, jeg drømte meg bort med de som dammene og ringene med forskjellige farger. Jeg hadde et innfall om å høre hvordan den høres ut på engelsk da jeg klikket rundt på Storytel, og magien eksisterer fortsatt. Hørte på den neste boka også, også denne hadde jeg lest før, men ikke fullt så mange ganger som jeg fulgte fortellingen om skapelsen av Narnia. Det er noe med skrivestilen til Lewis; noe med hvordan han henvender seg til barna og forteller på barns premisser uten at det blir uleselig eller i overkant naivt for voksne. Det er morsomt og det er trist, og det er ikke minst episk.

Neverwhere (BBC-hørespill) – Neil Gaiman

Sjanger: Hørespill/urban fantasy
Forlag: BBC
Utgitt: 2013
Format: Lydbok
ISBN: 9780007222858
Spilletid: 3 timer, 48 minutter
Kilde: Kjøpt selv

Forlaget sier: A BBC Radio six-part adaptation of Neil Gaiman’s best-selling novel, starring James McAvoy as Richard and Natalie Dormer as Door. Beneath the streets of London there is another London. A subterranean labyrinth of sewers and abandoned tube stations. A somewhere that is Neverwhere…. An act of kindness sees Richard Mayhew catapulted from his ordinary life into the strange world of London Below. There he meets the Earl of Earl’s Court, faces a life-threatening ordeal at the hands of the Black Friars, comes face to face with the Great Beast of London, and encounters an Angel called Islington.

Jeg sier: Jeg har lest romanen, og skrevet om den her, så jeg skal ikke gå spesielt inn på selve historien. Denne produksjonen er naturligvis en konsentrert utgave av fortellingen, og det funker godt. Skuespillerprestasjonene er det ingenting å si på (og det er jo et ganske imponerende team de har fått med seg på den). Jeg foretrekker allikevel (kanskje ikke overraskende) romanen, der vi får mer detaljer om omgivelser og karakterer som det ikke er plass til i hørespillformatet.

Trigger Warning – Neil Gaiman

Sjanger: Novellesamling
Forlag: Headline
Utgitt: 2015
Format: Lydbok
ISBN: 9781472217714
Spilletid: 11 timer, 5 minutter
Kilde: Kjøpt selv

Forlaget sier: In this new volume, Neil Gaiman pierces the veil of reality to reveal the enigmatic, shadowy world that lies beneath. Trigger Warning includes previously published pieces of short fiction–stories, verse, and a very special Doctor Who story that was written for the fiftieth anniversary of the beloved series in 2013–as well as «Black Dog», a new tale that revisits the world of American Gods. Trigger Warning is a rich cornucopia of horror and ghosts stories, science fiction and fairy tales, fabulism and poetry that explores the realm of experience and emotion.

Jeg sier: Dette er den første novellesamlingen jeg har lest av Neil Gaiman (men ikke den første novellen). Den inkluderer blant annet en versjon av The Truth Is A Cave In The Mountain (uten musikken og det grafiske), som jeg har hørt separat (med musikken). Det begynner kanskje å bli gammelt nytt at jeg lar meg begeistre av Neil Gaiman, men pokker heller som den mannen kan skrive. Jeg husker kjæresten min sa følgende da jeg prakket på ham The Ocean At The End Of The Lane: Ingenting er overflødig i det han skriver. Alle ordene er nøye overveid og valgt med vilje. Og sånn er det med Gaiman. Ingenting fremstår som tilfeldig. Og når man er ferdig, så blir man sittende igjen med hodet fullt av fortellingen(e) og en masse egne tanker i alle mulige retninger. Som enhver novellesamling er det selvsagt slik at jeg liker noen fortellinger mer enn andre, og de som gjorde mest inntrykk var nok Feminine Endings (grøss!) og Black Dog (sistnevnte er en aldri før publisert novelle satt til American Gods-universet). Tittelen er dessuten interessant, særlig om du har fulgt med på debatten om hvorvidt litteratur bør ha «trigger warnings» på omslaget.