Summary in English: Pictures and teaser from a Danish opera version of «Angry Man», Gro Dahle’s and Svein Nyhus’s acclaimed children’s picture book about domestic violence (Norwegian title «Sinna mann», 2003)

6.–21. april 2016 viser Teater ZeBU og det nordiske musikkteateret Saum forestillinga «Min far og Vrede Mand» i København. Det er en poetisk og eventyrlig kammeropera for barn med nyskrevet musikk.

Historien bygger på «Sinna Mann», ei bildebok fra 2003 der Gro Dahle skreiv teksten og jeg lagde tegningene. Boka forteller om et barn som opplever at faren ikke klarer å kontrollere sitt eget raseri. «Sinna Mann» er oversatt til flere språk, den er dramatisert flere ganger (se her, her, her, her og her) og har kommet som animasjonsfilm. Den danske oversettelsen ble utgitt i 2011.

Filmklippet under gir en forsmak på stykket.

Musikken til den vesle operaen er komponert av Steingrimur Rohloff, teksten er av Jesper B. Karlsen. Ingeborg Fangel Mo og Jens Søndergaard synger, Lene Hummelshøj er dokkefører og Live Johansson og David Hildebrandt spiller. Regissør er Marc van der Velden, scenograf Rikke Juellund.


Gro ble mektig imponert da hun nylig så den ferdige forestillinga i Danmark. Og anmelderen Henrik Friis skriver dette i avisa Politiken:

«Alt ses fra barnets perspektiv i den herboende tysk-islandske komponist Steingrimur Rohloffs lille perle af en børneopera, ’Min Far og Vrede mand’. Den lidt avancerede, men fint poetiske tekst har Jesper B. Karlsen skrevet med en norsk bestseller, børnebogen ’Sinna mann’ af Gro Dahle, som forlæg. Operaen er mesterligt sunget af Ingeborg Fangel Mo og Jens Søndergaard som både forældre, barnetanker og eventyrlige biroller – men frem for alt brænder den meterhøje drengedukke sig fast i hukommelsen og mellemgulvet. […] De 50 minutter går hurtigt, fordi alt virker så ligetil. […] Jeg havde to ledsagere på 8 og 9 år med til premieren. De var på forhånd lidt skeptiske ved tanken om opera, men bagefter var de ikke generet af kombinationen af sunget dialog og dukkeunivers. Begge dele affødte stor diskussion – i kombination med den stærke handling – så det gik vist, præcis som folkene bag ZeBU på Amager og det lille kompagni Saum havde ønsket. Det var en stærk oplevelse.»

Min far og Vrede Mand – i din undervisning

Undervisningsvideo 1 til Min far og Vrede Mand

Undervisningsvideo 2 til Min far og Vrede Mand

Veldig hyggelig at dette ble så bra. Og interessant å se hvordan proffe folk jobber videre med stoffet på nye måter. ja, flaks at jeg har fått være med på en liten bok som har inspirert andre. Så takk for det – og for innsatsen!

Se også:
En omtale, en anmeldelse, og enda en, av «Min far og Vrede Mand»
Politiken om Gro Dahles bildebøker på dansk
Blogginnlegg om «Sinna Mann»