Summary in English: Gro Dahle’s and Svein Nyhus’ «Blekkspruten» («The Octopussy»), a crossover picture book about sexual abuse, was recently released. This post has links to a podcast, an essay, and the first review on the book.

13. september var det lansering av «Blekkspruten», den nyeste barneboka Gro og jeg har lagd sammen.

Boka handler om seksuelle overgrep mot barn, om Apen som trekker gardinene for og vil leke blekksprut, og om Gullet som ikke vil.

«Blekkspruten» begynte som en oppfordring fra noen som mente det trengtes en sånn bok. Istedenfor å lage et terapeutisk hjelpemiddel bare for dem som er direkte berørt, prøvde vi å skape en bok som kan tolkes friere og leses av flere.

Forfatteren beskriver følelser og situasjoner i et enkelt språk. Det er metaforer, poetiske antydninger og spørsmål. Tusjtegningene er passe forståelige og passe merkelige. Håper jeg. Det er uansett uendelig mange måter å fortelle noe på, og «Blekkspruten» er bare én av mange skjønnlitterære barnebøker om incest og andre tabubelagte temaer.

Under er noen kommentarer til boka: vår egen samtale om arbeidet, Gros blogginnlegg på forlagets nettsider og en avisanmeldelse.

Joda, jeg synes nok Gros rike, kloke tekst til et såpass vanskelig tema hadde fortjent en femmer i Dagbladet. Men anmeldelsen er jo egentlig veldig positiv. Det er i hvert fall ok at tegningene beskrives som nesten overtydelige. Sjøl var jeg nemlig redd de ruskete eksperimentene ble forvirrende. Men sånn var det visst ikke for denne leseren. Ja, når jeg ikke har full kontroll, kan opplevelsen bli mer mangfoldig.

Bokprat 12. 9. 2016: Gro Dahle og Svein Nyhus forteller
om arbeidet bak bøkene sine
Forlagsliv 13. 9. 2016: Gro Dahle om å skrive
«Blekkspruten»


Dagbladet 17. 9. 2016: «Ny bildebok om incest: Nærmer seg det vanskelige uten å skremme.»Se også:
Utdrag fra «Blekkspruten»
Gro Dahle om å skrive om vanskelige ting
Mer om å lage bildebøker om alvorlige teamer
og:

Kripos kampanje mot seksuelle overgrep
«Hemmeligheten til Mats», en annen fersk bildebok om incest