I klassen for barne- og ungdomsbøker er disse nominert:
Stian Hole med «Garmanss sommer» (Cappelen), Endre Lund Eriksen med «Pittbull-Terje og kampen mot barnevernet» (Aschehoug) og Ingunn Aamodt og Kari Sortland (ill.) med «Tutankhamon. Livet – kjærligheten – døden» (Omnipax).

I ”Garmanns sommer” forteller Stian Hole at sommeren snart er slutt og i morgen skal Garmann begynne på skolen. Han gruer seg, og han prøver å finne ut om de voksne også gruer seg til noe. Ingen av tennene til Garmann er løse. Han har kjent etter hver eneste dag i hele sommer, og nå haster det. De gamle tantene er på besøk. De kommer med båten fra en annen by, en annen tid, en annen historie og det er høst i lufta. Garmann tenker og undrer seg over liv og død, nåtid og framtid. "Hva skal du bli når du blir stor?" hvisker tante Augusta til ham: "Sverdsluker", svarer Garmann.

"Pitbull-Terje går amok" av Endre Lund Eriksen ble en stor suksess. Og nå kan vi glede oss over en ny bok om Pitbull-Terje og Jim! De er blitt 13 år og burde i grunnen bare ha konsentrert seg om å være akkurat det og om alle hormonene som er i kok. Stort sett er de opptatt av å få seg dame. De er egentlig villige til å ta hva som helst. Men to raringer med enda rarere foreldre, er ikke akkurat øverst på typetoppen. Jim og Terje får det for seg at de må få foreldrene på rett kjøl før deres egen ungdomstid kan begynne – og før jentene vil ha noe med dem å gjøre. Og i bakgrunnen vaker skyggen av barnevernet …

I boka til Ingunn Aamodt hører vi om Tutankhamon som kanskje er den egyptiske faraoen man vet minst om, samtidig som han er en av de mest berømte. Han levde i en turbulent tid, ble farao bare 8 år gammel og døde svært ung. Aamodt forteller levende om det man vet sikkert og om hvordan det kanskje var – for eksempel da han ble født, som sin fars første sønn og etterlengtede arving. Hun forteller om navneskikker, gudelære og om hvordan vi vet det vi vet – og er hele veien klar på hva som er faktabelagt og hva som blir spekulasjoner. Flott illustrert med Sortlands akrylillustrasjoner inspirert av pyramidenes stiliserte dekorasjoner, blir dette en appetittlig og fascinerende bok som tilbyr mye kunnskap om det gamle Egypt.

Prisutdelingen finner sted torsdag 16. november i Gamle Logen i Oslo.