Et råd på ni personer, deriblant Edvard Hoem, Bjarte Breiteig og Ann Kavli avgjør til enhver tid hvilken forfatter som kan bli medlem av Forfatterforeningen.

En forfatter som bor i Norge eller er norsk statsborger bosatt i utlandet, og som har skrevet og offentliggjort minst to verker av litterær verdi, kan tas opp som medlem av Den norske forfatterforeningen.

Avvist seriebokforfatter
Det er uttrykket «litterær verdi» som igjen skaper brudulje i forfatter-Norge. Saken har igjen kommet opp fordi Norges mestselgende forfatter Frid Ingulstad i et intervju med VG sa at hun før hun ble «kioskforfatter» for femten år siden fikk avslag om å bli medlem av Forfatterforeningen.

Hun har ikke søkt igjen nå som hun har solgt fire millioner bøker i sine historiske serier. Ingulstad søkte på bakgrunn av en barnebok og en voksenbok hun hadde skrevet.

Dagens litterære råd består av lederen Ann Kavli, Kyrre Andreassen, Bjarte Breiteig, Oddmund Hagen, Edvard Hoem, Tone Hødnebø, Liv Lundberg, Arne Ruste og Ole Robert Sunde.

Edvard Hoem sier til Dagbladet at han mener dagens ordning er bedre enn om politikere og andre skulle bestemme hvem som skulle bli medlem. Han er uenig med Espen Haavardsholm som mener at alle forfattere bør kunne bli medlem.

Rådet avgjør imidlertid ikke helt alene. Deres innstilling går til styret der blant annet Arne Berggren, Thorvald Steen og leder Anne Oterholm sitter.

– I praksis tar styret rådets innstilling til etterretning, sier hun til Side2.

Hun medgir at «litterær verdi» ikke er en satt standard og at den derfor vil variere etter hvem som til enhvert tid sitter i litterært råd.

– Samtidig mener vi at vi ikke skal slutte å diskutere litterær verdi, men det må hele tiden problematiseres.

– Elitistisk

Willy Ustad, som både er seriebokforfatter og medlem, sier til VG at han mener holdningen til seriebokforfattere er elitistisk og mener at formålsparagraf og opptaksregler må diskuteres.

Anne Oterholm sier til Side2 at reglene for opptak er under diskusjon,

Medlemmer av forfatterforeningen er blant annet Jostein Gaarder (nylig innmeldt etter striden om bestselgerforfatterne og normalkontrakten), Odd Børretzen, Arne Berggren, Lars Saabye Christensen, Kjartan Fløgstad og Jo Nesbø.

Anne Holt, Unni Lindell, Anne B. Ragde og Tom Egeland er ikke medlemmer av foreningen av egen fri vilje. De førstnevnte fordi de blant annet ønsker større anerkjennelse og bedre arbeid for bestselgerforfatterne og er uenige i synspunktene på den nye bokavtalen.

Det er Side 2 som skriver dette. Les artikkelen her.