Skolebibliotekarforeningen i Norge deler ut litteraturprisen sin for 26. gang.

Dette skjer tirsdag 20. mars 2007 kl.13.30.

Prisutdelingen finner sted på Tromsø bibliotek og byarkiv.

Denne gangen går prisen til ARNE SVINGEN for hans samlede forfatterskap av barne- og ungdomsbøker. De fleste bøkene er gitt ut på Gyldendal forlag i perioden fra 1999 til 2006.

 

Arne Svingen er født i 1967, vokste opp på Grorud og bor i dag på Majorstua.

Arne Svingen har gitt ut 4 ungdomsromaner og 18 barnebøker. Forfatteren har også gitt ut både voksenromaner, hørespill og en reiseskildring. Han har fått til sammen seks priser; blant annet Brageprisen 2005 for ungdomsromanen ”Svart elfenben”. I tillegg er Svingens bøker populær i utlandet og oversatt til flere språk. 

Forfatteren er en flittig gjest på norske skoler der han snakker om lesing, egne bøker og har skrivekurs. Han har engasjert seg sterkt i debatten om unges lesevaner og jobber særlig med å få gutter til å lese flere skjønnlitterære bøker.

Juryens begrunnelse for Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2007:

Arne Svingen har skrevet bøker med stor appell til lesere gjennom hele skoletiden. Fra debuten i 1999 og fram til i dag, har forfatteren produsert kvalitetslitteratur.

Hvorfor treffer så Svingens bøker leserne? Han behandler varierte temaer på en alvorlig, men samtidig humoristisk måte. Barn og ungdom finner sitt eget språk med dagligdagse slanguttrykk. Forfatteren gjør sine observasjoner som ut fra barns synsvinkel er tatt på kornet. Leseren kjenner seg rett og slett igjen. Bilder og metaforer appellerer til dagens barn og unge som lever i en visualisert verden. Hans karakterer lever i en realistisk verden. I bøkene sine tar Svingen bl.a. opp emner som: ungdom i drift, flerkulturelle forhold, mobbing, vennskap, redsel og oppløste familier, samtidig som ”normalfamiliene” er synlige.

Svingen er en forfatter som evner å la spenningen leve fra kapittel til kapittel i bøkene sine.

Fjorårets bok ”Gutten som gikk opp i røyk” føyer seg inn i rekken av spenningsbøker som går rett hjem blant barn og ungdom. I tillegg avsluttet forfatteren ”Hubertserien” med ei fantastisk kokebok, samt en ny bok for de minste leserne om ”Bendik”. Tre kvalitetsbøker på ett år.

Juryen har i år bestått av: Bente Sandstad, Øystein Norvoll og Heidi Hansen.

Skolebibliotekarforeningen i Norge (SiN) ble stiftet i 1978 og er en interesseorganisasjon for alle som ser på skolebiblioteket som skolens samlingssted for kunnskap, kommunikasjon og kultur.  Foreningen har som to av sine formål å styrke skolebibliotekets plass i grunnskolen, som pedagogisk redskap, miljøskapende faktor og formidler av litteratur til fritidslesing, samt å danne nettverk mellom lærere med ansvar for skolebibliotek. Utdelinga av SiN’s litteraturpris er en tradisjonsrik og inspirerende del av foreningens virksomhet.