Arne Svingen er nominert til Nordisk Skolebibliotekarforenings barnebokpris 2007 med boka ?Svart elfenben?.

Nordisk litteraturpris – nominasjon 2007
Følgende bøker er nominert til barnebokprisen som den nordiske skolebibliotekarforeningen deler ut:
Sverige: Christina Herrström: Tusen gånger starkare
Færøyene: Olav og Sonja Schneider: Heystsuita (Høstsuite)
Danmark: Nils Hartman/Dorte Karrebæk: I guder
Island: Brynhildur Thorarinsdottir/ Margret Laxness: Njála – Egla – Laxdæla
(gjenfortellinger av Njåls saga, Egils saga og Laksdølas saga)
Norge: Arne Svingen: Svart elfenben

Det hele avgjøres på jurymøte i København 31. mars.
Prisen deles ut på den nordiske skolebibliotekarforeningens konferanse i Vejle 2.-5. juli.

Vi bringer her den norske juryens innstilling:

TIL NORDISK JURY

Solveig Debess, Færøerne

Thora Sjofn Gudmundsdottir, Island

Christina Green, Sverige

Karen Odegaard, Danmark

Bente Sandstad, Norge

Den norske juryen innstiller Arne Svingen som kandidat til Nordisk Skolebibliotekarforenings barnebokpris 2007 med boka " Svart elfenben".

Boka ble utgitt i 2005 og handler om barnesoldater i Afrika. Forfatteren forteller historien gjennom en ung norsk gutt som reiser med sin afrikanske venn, en tidligere barnesoldat, til Elfenbenskysten for å lete etter vennens mor.

Boka tar for seg konflikten i Liberia og Elfenbenskysten. Hovedpersonene gjennomfører en reise i Vest-Afrika i et konfliktfylt område med kolonitiden som bakteppe. Den norske guttens reiselektyre er J. Conrads "Mørkets hjerte". Gjennom hans leseopplevelser av "Mørkets hjerte", framtrer et Afrika som for oss er vanskelig å forstå. Kodene i dette afrikanske samfunnet er så forskjellige fra hovedpersonens erfaringsbakgrunn at både reelle og innbilte farer setter merke på han. Gjennom skildringene i boka kommer det også fram hva den afrikanske gutten, Sam har opplevd som barnesoldat. De fortrengte opplevelsene til Sam kommer mer og mer fram når de begynner reisen i konfliktområdet.

Dette er en bok som krever modne lesere. Boka er tøff lesning; den er dyster og mørk, men skildrer også et varmt og nært vennskap mellom to gutter fra forskjellige kulturer. Temaet omhandler en viktig del av vår samtid og er et tema som dessverre er for lite kjent blant ungdom i Norden.

Hvorfor treffer så Svingens bok leserne? Han behandler et vanskelig tema på en troverdig måte. Ungdom gjenkjenner sitt eget språk der slanguttrykk og observasjoner er tatt på kornet. Bilder og metaforer appellerer til dagens barn og unge som lever i en visualisert verden. Svingen er en forfatter som evner å la spenningen leve fra kapittel til kapittel i boka.

Arne Svingen er født i 1967 i Oslo og arbeider som forfatter og journalist.

Han debuterte som forfatter våren 1999 med romanen "Handlingens mann" som fikk gode kritikker. Hans andre voksenroman, "Stereo", utkom høsten 2000.

Siste utgitte bok i Norge 2006 er barneboka "Gutten som gikk opp i røyk".

Hans bøker er utgitt på flere språk.

På skolebiblioteket er Arne Svingen en favoritt, også med denne boka, selv om den nok appellerer til eldre ungdom. Forfatterens varierte produksjon gir leseropplevelser både til de som er lesehester og til de som nettopp har lært seg å lese.

Hans karakterer lever i en realistisk verden, hovedpersonene skildres i settinger som vi svært ofte finner i dagens samfunn. Her er ungdom i drift, oppløste familier, flerkulturelle forhold, men vi finner også barn i kjernefamilien i hans forfatterskap.

PRISER

Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2007

Årets hørespill, Barnetimen NRK 2006 for "Krutt i støvla"

Brageprisen 2005 for "Svart elfenben"

Årets barnebok 2004, Stavanger, for "De tøffeste gutta"

Årets barnebok 2003, Stavanger, for "Hubert blir ikke forelsket"

Barnas bokpris 2002 for "Tause skrik"

Troll i Ord-prisen 2000 for "Musetrøbbel"

Juryen i Skolebibliotekarforeningen i Norge