? Velkommen til biblioteket, smiler «bok-politiet» på Vahl skole. De er bibliotekarens assistenter.
Med brede smil tar «bok-politiet» imot på skolebiblioteket ved Vahl skole. Omashka Umar Iqbal (11) og Biruthusan Nadarajah (10) har tittel av seniorassistent.

? Hva gjør bok-politiet?

? Sier «hands up!» til dem som kommer for sent med bøkene de har lånt ? spesielt lærerne, sier Biruthusan skøyeraktig.

? Vi hjelper bibliotekaren med registrering og utlån, rydder og pakker opp og sånn, sier Omashka.

Stolt

De er synlig stolte over sin posisjon, og forteller at man må søke for å få jobb som bok-politi, eller eventuelt bli plukket ut hvis man er skikkelig flink.

? De som er bra på norsk, får være her, sier Omashka.

? Gjør dere dette i fritiden?

? Ofte kommer vi hit i skoletiden. Det kommer an på. Bibliotekaren spør læreren vår om det er greit at vi kan komme, og hvis vi kan det godt, det vi gjør i den timen, får vi lov. Og så kan vi være her etter skolen også, hvis vi får lov av foreldrene våre, forteller de.

Bok-politet viser stolt rundt i det lyse, trivelige biblioteket på Vahl. Det ligger i toppetasjen og har himmelen rett over.

Jentekroken

– Her er jentekroken, og der borte er guttekroken, sier Omashka.

– Hva er forskjellen?

– I jentekroken er det litt klubb-aktig. Vi har ganske strenge regler. Det er ikke lov til å spise der, man må spørre om å få lov til å gå inn, og man kan bare være tre om gangen.

– I guttekroken kan man gjøre hva man vil, frister Biruthusan.

Krokene har fått navnet sitt fordi den ene er laget av jenter og den andre av gutter. Men de må gjerne besøke hverandres kroker.

 

Det er Vårt Land som skriver dette.