En dag bestemmer skjæra seg for å pusse opp reiret sitt. Først legger hun kvister og pinner i en haug på bakken. Da kommer høna forbi og finner en av pinnene. Den var fin, den får jeg sikker bruk for, tenker hun og tar pinnen med seg og legger den utenfor hønsehuset. Der ser hesten den fine pinnen og tar den med seg. Men grisen trenger også en fin pinne – og kaninen. Så oppdager skjæra at pinnen hennes er vekk. Det må være en tyv på gården, tenker hun. Hun spør høna og hesten og grisen. Alle savner en pinne. De finner den hos kaninen. Men hvem er egentlig tyven? Og klarer de å være venner når alle vil ha pinnen?

Trond Brænne og Per Dybvig er begge kjente størrelser i barneboklitteraturen. I 2005 ga de sammen ut bildeboken «Venner», forløperen til «Uvenner». Denne gangen har de fått hjelp av Trond Brænnes barn, Kaia og Bendik.