Lavt prioritert

Lydbøker har blitt populære, og mange av Sunds bøker har blitt lydbøker, blant annet barnebøkene om Onkel Oskar. Sund mener det må iverksettes tiltak mot piratkopieringen, men presiserer at han har liten peiling på hvordan elektroniske tyverier kan etterfølges og eventuelt håndheves.

– Med såpass mye økonomisk kriminalitet som det er i samfunnet, er jeg dessuten redd det ligger lavt på prioriteringslista å etterforske piratkopiering av Onkel Oskar, humrer han.

– Bare leser inn

Professor Jon Bing kritiserte i går bokbransjen for å ikke forebygge piratkopiering. Sund er usikker på hva forlagene kan egentlig kan gjøre med problemet.

– Dette er vanskelig å kontrollere, sier han.

– Slik samfunnet har blitt, virker det som om det bare er hver enkelts samvittighet som bestemmer.

Sund er også ukjent med forlagenes utgivelsesprosess rundt lydbøker.

– Jeg har bare lest inn. Resten av jobben overlater jeg til forlaget, og dermed kanskje også moral og disiplin, sier Sund, og appellerer til lesernes samvittighet.

 

Laster ned selv

Namsos-forfatter Carl Frode Tiller har liten tro på at det er nok å satse på samvittigheten, men er usikker på hvilke tiltak eller regler som i så fall bør gjelde.

– Jeg har liten greie på det der, og egentlig tror jeg vel folk alltids vil finne omveier rundt kopisperrer og slikt, sier han og innrømmer:

– Dessuten laster jeg jo ned musikk selv.

Tiller tror ikke han tjener mange penger på lydbøker, da de utgjør en liten del av hans forfatterskap.

– Derfor er det jo egentlig helt greit, og hyggelig at bøkene mine når ut til flere, men jeg skjønner selvfølgelig problemet med at folk taper penger, og i prinsippet er det jo tyveri.

 

Etterlyser engasjement

I likhet med Sund er Tiller usikker på hva som egentlig kan gjøres med piratkopiering, og er ukjent med hvordan forfatterforening og forlag jobber opp mot problemet. Uansett synes han ikke at forfatterne kan fraskrive seg alt ansvar.

– Jeg tror forfattere generelt burde engasjert seg mye mer rundt utgivelsesprosessen for sine egne bøker, det blir for ofte til at man bare overlater alt til forlaget, sier han.

– Vi har jo mer enn nok med å skrive.