En voksen fagjury bestående av Marianne Lillesvangstu, Agnes-M. Bjorvand og Hanne Dahll-Larssøn har hatt i oppgave å plukke ut 5 av det siste årets beste ungdomsbøker innen et mangfold av sjangrer og tematikk. Minst en av bøkene skulle være billedbok eller tegneserie. Elevene skal lese og vurdere følgende bøker:

1. Gro Dahle og Svein Nyhus: Roy. Cappelen Damm

2. Johan Harstad: Darlah: 172 timer på månen. Cappelen Damm

3. Mari Moen Holsve: Rasp. Gyldendal

4. Tone Kjærnli: Den mørke siden av månen. Cappelen Damm

5. Terje Torkildsen: Marki Marco. Samlaget

Skolene hvor niendeklasse skal utgjøre juryen er:

Finnmark: Fjordtun skole i Hammerfest
Oppland: Biri ungdomsskole
Vest Agder: Sinnes skule i Sirdal
Buskerud: Tranby skole i Lier
Hedmark: Børstad ungdomsskole på Hamar
Sør Trøndelag: Charlottenlund skole i Trondheim
Møre og Romsdal: Åndalsnes ungdomsskole

Tidligere vinnere av UPrisen er Ingelin Røssland for ”Handgranateple” (2007) og Endre Lund Eriksen for ”Pitbull-Terje blir ond” (2008). En av årets nominerte, Johan Harstads ”Darlah” vant for øvrig Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2008.