Denne artikkelen er sakset fra Tidens Krav

 

les også: http://www.itromso.no/kultur/article240379.ece

 
 

Forfatter Bjørn Sortland skriver barnebøker. Han savner anmeldelse av sjangeren. 

Barne- og ungdomsbøker får en stemoderlig behandling i pressen, mener prisvinner og forfatter Bjørn Sortland.

I forrige uke fikk han kritikerpris for beste barne- og ungdomsbok. Den prisbelønte boka heter «Alle har eit sultent hjerte», og er knapt blitt anmeldt i avisene.

– Barne- og ungdomsbøker blir sjelden anmeldt. Slik har det vært lenge, men nå er fraværet av kritikk ganske dramatisk, sier Sortland.

– Feil vei

Sortland får støtte av sin forlagsredaktør, Aschehougs Irja Thorenfeldt.

– Det går den gale veien. Jeg har ikke gått inn i statistikken, men vi ser at det blir færre og færre anmeldelser av barne- og ungdomslitteratur. Tidligere hadde flere aviser øremerkede personer som anmeldte barne- og ungdomsbøker. Slik er det ikke lenger, sier Thorenfeldt.

Hun sier at det er forskjell på avisene, og trekker fram mindre aviser som Vårt Land og Nationen som gode eksempler.

– De har relativt sett vært svært flinke, sier hun.

Også Sortland trekker fram Vårt Land, som han mener skriver mye bra om barne- og ungdomslitteratur.

– Men jeg ga ut fire bøker i 2008, og først for noen dager siden sto det anmeldelse av en av dem i Vårt Land, og det altså i en avis som regnes som en av de beste på barne- og ungdomslitteratur. Det sier vel sitt om situasjonen. Vi tas ikke alvorlig, sier Sortland.

Oppsamlingsheat

Sortland sier at han ikke vil høres bitter ut.

– Men situasjonen har blitt klart verre. Jeg er ikke blant dem som har vært hardest rammet, jeg har fått kritikker, så jeg kan tillate meg å si det, sier prisvinneren.

Han sier at i den grad barne- og ungdomslitteratur blir omtalt i avisene, skjer det ofte som samlemeldinger, gjerne opp imot jul, der alt fra biografier for barn, til bildebøker og ungdomsromaner blir presentert side ved side.

– Avisene tar et oppsamlingsheat av og til, der de skriver litt om mange barnebøker, sier Thorenfeldt.

Prioriteres ikke

Fungerende leder Alf Kjetil Walgermo i Norsk kritikerlag er enig i at mange aviser ikke prioriterer barne- og ungdomslitteratur.

– Og det er veldig synd. Det er noen få aviser som er gode på det, og mange aviser som nedprioriterer hele feltet. For eksempel Dagbladet skriver veldig lite om barne- og ungdomsbøker, sier han.

– Har ikke kritikerne noen påvirkningskraft?

– Vi kan jo ønske oss bøker og arbeide for å få anmelde flere barne- og ungdomsbøker, men det er til syvende og sist kulturredaktøren i den enkelte avisen som har ansvaret. Selv jobber jeg for Vårt Land, og vi er blant dem som prioriterer dette feltet, sier Walgermo.

Anmelder

– Vi anmelder barne- og ungdomslitteratur i Dagbladet, og det kommer vi til å fortsette med framover, sier kultur- og magasinredaktør Jane Throndsen i Dagbladet.

Hun sier at det ikke er aktuelt å gå tilbake til en ordning der noen øremerkes til å anmelde barne- og ungdomslitteratur.

– Vi har den nødvendige kompetansen i vårt anmelderkorps, sier Throndsen. (ANB-NTB)