Syv 9. klasser fra syv fylker har kåret den beste ungdomsboka fra 2008. Elevene har lest og vurdert fem bøker.

De nominerte bøkene var:

Gro Dahle og Svein Nyhus: Roy. Cappelen Damm

Johan Harstad: Darlah: 172 timer på månen. Cappelen Damm

Mari Moen Holsve: Rasp. Gyldendal

Tone Kjærnli: Den mørke siden av månen. Cappelen Damm

Terje Torkildsen: Marki Marco. Samlaget

NBU gratulerer Terje Torkildsen med prisen

220 niendeklassinger fra hele landet stemte fram Torkildsens bok «Marki Marco» som fjorårets beste ungdomsbok.

Da boka kom ut i fjor høst, fikk den kritikk for grovt språk og eksplisitte sexskildringer.

Sexfiksert

Litteraturskribenten Ola A. Hegdal mente boka var en av mange nye ungdomsbøker som er altfor grove, voldelige og sexfikserte.

I en kommentar i Dagens Næringsliv trakk han fram en scene fra «Marki Marco» der den onde skogvokteren knabber trusa til Marcos kjæreste, og legger seg for å lukte på den og onanere mens Marco gjemmer seg under senga.

– Jeg vet ikke om det er sant at ungdom er så interesserte i denne typen bøker. Det virker som de prøver å knuse tabuer som har vært smadra for lenge siden, sa Hegdal til Dagbladet.

Men ungdom er åpenbart interesserte i boka til Torkildsen. Så har han også skrevet den i samarbeid med en 10. klasse, som også kom med forslag til handlingen.

«Det vi ungdom ser etter i en god bok er spenning, godt språk, innlevelse, uforutsigbare hendelser, gode spenningskurver, originalitet og at boka omhandler ungdom. Vinnerboka inneholdt alle disse punktene,» heter det i ungdomsjuryens begrunnelse

.
– Slik er virkeligheten

Elevene leste og stemte over fem av fjorårets bøker, plukket ut av en voksen fagjury. Det er tredje gangen prisen deles ut. I fjor gikk den til boka «Pitbull-Terje blir ond» av Endre Lund Eriksen, som var til stede under prisutdelingen på Lillehammer i dag. Også Lund Eriksen har tidligere fått kritikk for språkbruken i ungdomsbøkene sine.

– Det er klart at det må være noe banning i bøkene, for det er faktisk slik virkeligheten er,  sa han til NRK.

.