– Forfatteren er kompromissløs og modig; hun bruker ingen billige eller spekulative knep for å fange leseren heter det i det litterære råds begrunnelse.

– Forfatteren er kompromissløs og modig; hun bruker ingen billige eller spekulative knep for å fange leseren. Hun skriver om vanskelige temaer, som psykisk sykdom hos barn og hos voksne med omsorg for barn. Barnas reaksjoner skildrer hun uten sentimentalitet, men med en innsikt som gjør at leseren solidariserer seg med barna. Og hun utstyrer de unge hovedpersonene sine med solide doser humor. Forfatteren berører også andre temaer og forteller flere sidestilte historier i bøkene sine. Disse historiene greier hun å samle og avrunde på en utmerket måte, heter det litterære råd i sin begrunnelse.

– De nye barnebøkene får altfor lite oppmerksomhet. Stipendets mål er å utvikle forfatterskap, og få bøkenes kvaliteter fram i lyset, sier prisutdeler Randi S. Øgrey, direktør i Bokhandlerforeningen.

Stipendet er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norske Barne- og ungdomsbokforfattere. Det er NBUs litterære råd som beslutter hvem som får stipendet, som er finansiert av Bokhandlerforeningens medlemmer.