Debatten har rast på flere nettaviser etter at det ble kjent at det kommer en ny, amerikanske utgave av Mark Twains klassiker Huckleberry Finn, hvor ordet «nigger» er fjernet og erstattet med «slave».
New York Times og Los Angeles Times er blant avisene som i dag fordømmer nyutgivelsen på lederplass. La «Huck» være i fred» og «vi er forferdet» er de klare meldingene fra storavisene. Også flere nettdebattanter gir uttrykk for at sensuren har gått for langt.

Som forfatter av boken «Hvite niggere», har selvfølgelig Ingvar Ambjørnsen også fått med seg skriveriene. Han ler når han får spørsmål om han selv frykter å bli sensurert.

– Jeg tror egentlig ikke at det kommer til å skje. Men i kjølvannet av den forrige debatten, da Astrid Lindgren skulle «vaskes ren», så fikk jeg noen e-poster fra ungdommer som mente jeg var rasist. Men det var nok egentlig velmenende ungdom som antakelig bare hadde sett tittelen uten å ha lest boken, tror Ambjørnsen.

I romanen fra 1986 brukes begrepet «hvite niggere» om hasjrøykende hvit ungdom. Selv om bruken av både ordene neger og nigger er fremmed for de fleste i dag, utelukker ikke Ambjørnsen at han vil bruke ordene i sitt forfatterskap fremover.

– Selvsagt ikke, jeg opererer ikke med noen tabuord. Jeg ville bruke det i morgen den dag om det var aktuelt, sier Ingvar Ambjørnsen til ABC Nyheter.

– Selv om det ikke er naturlig for meg personlig, så vil det kunne speile en av mine romanpersoner, sier forfatteren som senest for to uker siden overhørte ordet «svarting» bli brukt av en hvit taxisjåfør i Oslo.
Denne artikkelen er sakset fra ABC Nyheter

– Meningsløst

Han mener det er både vanskelig, så vel som uønskelig, å forby ord.

– Dette som skjer med Huckleberry Finn er meningsløst. Det er også skadelig i den forstand at originalen er et fint utgangspunkt for debatt i skoleklasser. Ordet neger har vært brukt helt opp til i dag, og skal man fjerne det fra litteraturen, så må hele vår samtidslitteratur skrives om. Og hvem skal gjøre det? Det blir bare tøys, mener Ambjørnsen.

I 2006 begynte NRKs radioprogram «Barnetimen for de minste» å redigere bort enkelte støtende ord fra klassiske barnebøker, blant annet Astrid Lindgrens «Pippi Langstrømpe», hvor faren til Pippi omtales som negerkonge.

– Jeg mener fremdeles at det som skjedde er et overgrep. Om det skulle skje med meg, ville det vært absurd. Jeg ler når jeg blir beskyldt for rasisme, sier forfatteren.

Han gjør det klart at han ikke ønsker at hans eget forfatterskap skal oppdateres til «hva som måtte være populært til enhver tid».